22 Mayıs 2013 Çarşamba

Yozgat’ın meyvecilikteki hamleleri devam ediyor
Kadışehri’den sonra Gedikhasanlı da şahlanıyor

Gedikhasanlı, meyvecilikte ikinci Kadışehri olmaya hazırlanıyor
Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sorgun ilçesine bağlı Gedikhasanlı Beldesi’nde, 114 dönümlük tarım alanı üzerinde, 4’ü BAP, 4’ü de fakülte destekli olmak üzere 8 araştırma projesi yürütüyor.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, “Bu proje burada beldenin gelişimine çok büyük katkılar sağlayacaktır. Önümüzdeki yıllarda buranın ekonomik ve sosyal hayatının canlanacağını hep birlikte göreceğiz” diyor.

Gedikhasanlı, ikinci Kadışehri olmaya aday

Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Yaşar Ertürk de, Gedikhasanlı Araştırma ve Uygulama Alanı’nın öğrenciler için bir staj merkezi hâline geleceğini, Kadışehri Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi’nden sonra Yozgat’ın ikinci büyük meyvecilik entegrasyon projesine önderlik edeceğini belirtiyor.

Araştırma ve Uygulama Alanı, Gedikhasanlı Belediyesi tarafından 30 yıllığına Bozok Üniversitesi’ne tahsis edilmişti. Hayırsever iş adamı Bilal Şahin de bu alan üzerine sabit tesisler kurarak üniversiteye bağışlamıştı.

Neler yapılıyor?

Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden verilen bilgiye göre, Gedikhasanlı Araştırma ve Uygulama Alanı’nda 2012 yılı bahar döneminde klonal anaçlar üzerine aşılı 8 kiraz, 6 armut ve 9 elma çeşidinden oluşan toplam 20 dekarlık alanda adaptasyon parselleri oluşturulmuştu. 

2013 yılı bahar döneminde ise ceviz, erik, kayısı, kırmızı ve beyaz dut, kızılcık, ahududu, böğürtlen ve vişne türlerine ait çok sayıdaki çeşitle adaptasyon parselleri kuruldu. Bu bağlamda 13 ceviz, 2 vişne, 5 erik, 5 kayısı, 3 ahududu ve 2 böğürtlen çeşidi ile selekte dut ve kızılcık tiplerinden oluşan yaklaşık 30 dekar alanda yeni adaptasyon parselleri oluşturuldu. Ayrıca nötr gün özellikli 8 farklı çilek çeşidi ile çilek adaptasyon plantasyonu da kuruldu. 

Son yapılan çalışmalarla Gedikhasanlı Araştırma ve Uygulama Alanı’ndaki meyve türlerine ait parsel alanı yaklaşık 50 dekara ulaştı. Özellikle Araştırma ve Uygulama faaliyetlerinde kullanılacak parsellerde halen, BAP destekli 4 araştırma projesi, fakülte kaynakları yardımı ile de 4 araştırma olmak üzere toplam 8 çalışma yürütülüyor.

Gedikhasanlı’nın ekonomik ve sosyal hayatı canlanacak

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi akademik ve idarî personelinin el birliği ile burada çok güzel bir projenin hayata geçirildiğini belirterek, “Bu proje burada beldenin gelişimine çok büyük katkılar sağlayacaktır. Önümüzdeki yıllarda buranın ekonomik ve sosyal hayatının canlanacağını hep birlikte göreceğiz” diyor.

Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Yaşar Ertürk de, fakültede eğitim görecek öğrencilerin yaklaşık % 20’lik kısmının bu tesislerde staj yapacağını belirtiyor.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: