5 Nisan 2012 Perşembe

Başbakan Erdoğan yeni teşvik sistemini özetledi
Ayrıntıları yarın Ekonomi Bakanı açıklayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2009 yılından beri merakla beklenen yeni teşvik paketini bu gün Başbakanlık Merkez Bina’da düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Kendisinin, teşvik sisteminin sadece bir özetini anlattığını belirten Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yarın yapacağı bir basın toplantısı ile sistemin bütün detaylarını açıklayacağını bildirdi.

Yeni teşvik sistemi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmiş hükümetler dönemlerinde olduğu gibi, belli bölgelere, belli zümrelere, belli çevrelere değil, tüm Türkiye’ye hitap edecek bir teşvik anlayışını hakim kıldıklarını söyledi.

Erdoğan, yeni teşvik sistemini, aynı şekilde yeni şartların, yeni ihtiyaçların, ulusal ve küresel ekonomideki yeni gelişmelerin ışığında hazırladıklarını belirtti.

2009’da hazırlanan mevcut sistemle, özellikle bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmayı hedeflediklerini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Nitekim alınan teşvik belgelerinin yüzde 21’i 4. bölgeye, yüzde 33’ü de 3. bölgeye aittir. Yani, teşvik belgelerinin yarıdan fazlası, hedeflediğimiz gibi daha az gelişmiş bölgelere gitmiştir. En az gelişmiş 4. bölgede teşvik belgeleri yüzde 45, 3. bölgede de yüzde 88 artış kaydetmiştir. Öngörülen sabit yatırım tutarı açısından baktığımızda, mevcut sistem, bir öncekine göre 3. bölgede sabit yatırımlar yüzde 70, 4. bölgede yüzde 72 artış göstermiştir. Aynı şekilde öngörülen istihdam tutarlarının 3. bölgede yüzde 10, 4. bölgede yüzde 70 oranında arttığı görülmektedir.”

Sonuç itibariyle, mevcut teşvik siteminin Türkiye’nin tüm bölgelerinde yatırımların artırılması bakımından etkili sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Erdoğan, bu sebeple sistemin yapısını temel olarak önümüzdeki dönemde de muhafaza ettiklerini, yeni teşvik sistemini de bu temel üzerine inşa ettiklerini kaydetti.

Yatırımcıya 8 kalemde indirim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle yatırımcılara getirilen destekleri, “KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği, KDV iadesi desteği” olarak sıraladı.

Yeni teşvik sistemi 4 ana bileşenden oluşuyor

Hedefler doğrultusunda yeni teşvik sisteminin 4 ana bileşenden oluştuğunu kaydeden Erdoğan, bileşenleri, “genel teşvik uygulamaları, bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımların teşviki, stratejik yatırımların teşviki” diye sıraladı.

Erdoğan, “Bu yeni sistemle KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ki; bunu asgari ücret üzerinden yapacağız. Faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği, KDV iadesi desteğini sağlayacağız” dedi. Erdoğan, yeni teşvik uygulamasında bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçildiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Yeni Teşvik Sistemi’nde eğitim yatırımlarını da öncelikli olarak desteklediklerini, özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımlarının hangi ilde yapılırsa yapılsın bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında 5’inci bölge desteklerinden yararlanacağını söyledi. Erdoğan, demiryolu ve deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik yatırımları, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde yapılacak turizm yatırımlarının da aynı şekilde nerede olursa olsun 5’inci bölge desteklerinden yararlanabileceğini vurguladı.

Yeni sistemle 2009 yılından beri uyguladıkları bölgesel teşvik uygulamasının etkinliğini artırmayı hedeflediklerini anlatan Erdoğan, öncelikle bölgesel teşvik uygulamasına esas teşkil eden bölgesel haritayı yeniden ele aldıklarını belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:

Tasnif değiştirilebilir

“Kalkınma Bakanlığımız, illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması çalışmasını yeniledi. Böylece illerimizi sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 ayrı bölgede sınıflandırdık. Böylece bu yeni teşvik uygulamasında bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiyoruz. Şurası özellikle önemli: İllerin bölgesel dağılımdaki yerleri, altını bunun çizerek söylüyorum, buna özellikle dikkatinizi rica ediyorum daha sonra TÜİK’in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde gözden geçirilebilecek. Bir değişim varsa illerimizin listedeki yeri de ona göre değişecektir. Yani bu sabit değildir, değişkendir. Bu, gelişmelere göre değişebilecektir, sınıf atlayacaktır, belki düşecektir.

OSB yatırımlarına ayrıcalık

Eğer yatırım, organize sanayi bölgesinde yapılıyorsa, eğer aynı sektörde faaliyet gösteren 5 yatırımcı bir araya gelip yatırım yapıyorsa ve eğer Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünün üretimine yönelik bir yatırım yapılıyorsa, o zaman yatırımcı bir alt bölgede uygulanan oran ve sürelerden yararlanacaktır. Örneğin Çorum 4’üncü bölgede bulunuyor. Eğer yatırımcı Çorum’da organize sanayi bölgesinde yatırım yaparsa 4’üncü bölgenin değil, 5’inci bölgenin imkânlarından yararlanacaktır.”

Yeni sistemde az gelişmiş iller daha avantajlı

Başbakan Erdoğan, yeni sistemde az gelişmiş illere yani 6’ıncı bölgede bulunan illere yapılacak yatırımları daha avantajlı şekilde destekleyeceklerini, bu illerde asgarî sabit yatırım tutarının üzerinde gerçekleştirilecek yatırımların, sektör ayrımı yapılmaksızın bölgesel desteklerden yararlanacaklarını kaydetti. Erdoğan, “Bu illerde yatırım yapacak olanların ödemeleri gereken sigorta primi, işveren hissesinin asgarî ücrete tekabül eden tutarı 10 yıl süreyle, yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde ise 12 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacaktır” diye konuştu.

Ayrıca bu illerde gerçekleştirilecek yatırımlarda istihdam edilen işçilerin asgarî ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi stopajına 10 yıl süreyle terkin imkânı getirdiklerini ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Vergi indirimi desteğini de bu bölgede diğer bölgelere nazaran daha yüksek oranlarda uyguluyoruz. Buna göre 6’ncı bölgede yatırım yapacak firmaların yatırımlarının yüzde 50’sine, organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar için ise yüzde 55’ine tekabül eden tutar kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacaktır. Yine bu bölgelerde gerçekleştirilecek yatırımlar için öngörülen faiz desteği tavanlarını yükseltiyoruz. Böylece bu bölgedeki yatırımlara finansman desteği de sağlamış oluyoruz.

Yeni teşvik sisteminde mevcut destek unsurlarında ve uygulamalarda etkinliği artırıcı bazı değişiklikler de yaptık. Sigorta primi işveren hissesinin destek sürelerini bölgeler itibariyle yeniden belirledik. Ayrıca bu destekten yararlanabilecek azamî destek tavanlarını yükselttik. Örneğin 6’ıncı bölgede 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanacak yatırımlarda sigorta primi desteği 10 yıl süreyle uygulanacak. Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl süreyle bu uygulanacaktır. Kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranlarını bölgeler itibariyle yeniden belirledik ve artırdık.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,”Yeni teşvik sistemiyle sanayimizin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak stratejik yatırımları özellikle destekleyeceğiz” dedi.

Başbakan Erdoğan, desteklerin tamamından ya da bir bölümünden yatırımın büyüklüğüne, bölgesine ve konusuna göre değişen oran ve sürelerde yararlanma imkânı olacağını bildirdi.

“Yeni teşvik sistemiyle sanayimizin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak stratejik yatırımları özellikle destekleyeceğiz” diyen Erdoğan, “Böylece ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretimini teşvik etmiş olacağız. Bu kapsamda yatırım yapılacak yere, yatırımcı karar verecek. Bu çerçevede hangi ilde yapılırsa yapılsın, stratejik yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında desteklenecektir” diye konuştu.

Asgari 500 milyon tutarındaki yatırımların bina ve inşaat harcamasına KDV iadesi

Yeni teşvik sistemiyle stratejik yatırımlara yapılacak desteklerin detaylarını da açıklayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir, yatırım malı ithal makine ve teçhizat için Gümrük Vergisi muafiyeti. İki, makine ve teçhizat için ayrıca KDV istisnası, Üç, yatırımın tamamlanmasını müteakiben 7 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteği. Dört, yapılan yatırım tutarının yüzde 50’sine tekabül eden miktarda vergi indirimi imkânı. Beş, yatırımcıların kullanacakları yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan faiz desteği. Altı, yatırım yeri tahsisi. Yedi, asgari 500 milyon lira tutarındaki yatırımların, bina, inşaat harcamaları için KDV iadesi.

Bu çerçevede ilk defa uygulamaya koyacağımız, KDV iadesi desteği ile yatırımcıların, yatırım dönemindeki finansman yükünü hafifletmiş olacağız. Şunu özellikle altını çizerek ifade ediyorum: Stratejik yatırımların birazdan açıklayacağım 6’ıncı bölgede yapılacak olması durumunda biraz önce ifade ettiğim desteklere ilâve olarak, işçilerin asgarî ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi stopajı desteğini de kendilerine sağlayacağız.”

Lokomotif sektörlere destek

Stratejik yatırımların teşviki ile ithalat bağımlılığı bulunan ürünlerin Türkiye’de üretilmesini, cari açığın da buna bağlı olarak azaltılmasını hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, “İnanıyorum ki, hem yerli yatırımcı, hem uluslararası yatırımcı bu cazip teşviklerden yararlanacak, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirecektir” dedi.

Yeni teşvik sisteminde bazı lokomotif sektörlerin de destekleneceğini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bu çerçevede belirli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlarla, otomotiv uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri ve rüzgâr tüneli yatırımlarının yatırım yerine bakılmaksızın 5’inci bölge desteklerinden yararlanmasını getiriyoruz. Özellikle eczacılık ürünleri olan biyo-teknolojik ve onkolojik ilaçlar ile kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, yatırım yeri dikkate alınmaksızın aynı şekilde 5’inci bölge desteklerinden yararlanmasını sağlıyoruz.”

Erdoğan, 4. teşvik paketini açıkladığı basın toplantısında, kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranlarının bölgeler itibariyle yeniden belirlediklerini ve bu oranları artırdıklarını söyledi.

Artırılan bu oranların, 2013 yılı sonuna kadar başlayan yatırımlar için geçerli olacağını ifade eden Erdoğan, “Burada önemli bir yenilik getiriyoruz. Yatırımcı, vergi indirimi desteğini yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da uygulayabilecektir. Örneğin, Kocaeli’nde yatırımı olan yatırımcı, gidip Muş’a da yatırım yaparsa yatırıma katkı oranının yüzde 80’ini Kocaeli’nde elde ettiği kazancın vergisinden düşebilecek” dedi.

Bu düzenlemenin değişen oranlarda uygulanacağını ve birinci bölge haricindeki bütün bölgeleri kapsayacağını, 3,4,5 ve 6’ncı bölgelerde uygulanacak faiz desteğinin azamî destek tutarlarını da artırdıklarını bildiren Erdoğan, “Örneğin, 5’nci bölgede yatırım yapan bir yatırımcının alacağı Türk Lirası kredi için 5 puan, döviz kredisi için 2 puan faizi devlet tarafından ödenecek. Azamî faiz destek tutarlarını da 500 bin lira 900 bin lira arasındaki rakamlara kadar yükselttik. Sadece 6’ncı bölgede düzenlenecek teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlarla sağlanan istihdam için asgarî ücret üzerinden hesaplanacak gelir vergisi stopajı 10 yıl boyunca terkin edilecektir” diye konuştu.

Bunların yanı sıra, tersanelerin gemi inşa yatırımları kapsamında istihdam ettikleri işçiler için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgarî ücrete karşılık gelen kısmının devlet tarafından karşılanacağını anlatan Başbakan Erdoğan, “Son derece kapsamlı ve son derece kapsayıcı taleplere, ihtiyaçlara cevap veren bir teşvik sistemini getiriyoruz. Yeni teşvik sistemi 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere uygulamaya konulacaktır” dedi.

Bölgeler ve iller arasında gelişmişlik farklarını azaltacağız

Kendisinin, teşvik sisteminin sadece bir özetini anlattığını dile getiren Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yarın yapacağı bir basın toplantısı ile sistemin bütün detaylarını açıklayacağını kaydetti.

Yeni teşvik sisteminin 2023 yılına yönelen bir ülke olarak Türkiye’nin genelinde yatırımı daha da özendireceğine inandığını belirten Erdoğan, teşvik sisteminin üretim, istihdam ve ihracat açısından Türkiye’yi çok farklı bir noktaya taşıyacağını söyledi.

Önceki teşvik uygulamalarında olduğu gibi bu teşvik uygulamasında da hedefleri tutturacaklarını vurgulayan Erdoğan, “Bütün bunların ötesinde bölgeler arasında, iller arasındaki gelişmişlik farklarını bu sistemle daha da indireceğiz. Yani batı-doğu arasındaki farklılık, kuzey-güney arasında farklılık bu atılan adımlarla çok daha farklı noktada giderilmiş olacak ve böylece 780 bin kilometrekaresinde, bu vatan toprakları inşallah insanımıza aynı güveni verecektir” diye konuştu.

Terör örgütü bölge insanına ihanet ediyor

İllerin sosyo-ekonomik durumlarını gösteren bir haritayı paylaştığını hatırlatan Erdoğan, haritada doğu ve güneydoğu illerinin blok halinde kahverengiye boyandığını ifade etti.

Bu durumun oluşmasında on yıllarca süren bir ihmalin olduğunu belirten Erdoğan, “Elbette burada devletlerin, hükümetlerin, kurumların, sivil toplumun, sanayicinin, yatırımcının ihmali var” dedi.

Özellikle son 9,5 yıl boyunca bu durumun değişmesinin önündeki en önemli engelin terör ve terör örgütü olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Şu anda bu bölgede özellikle terör tehdidi olmamış olsa, inanıyorum ki bu bölge süratle sıçrayacaktır, süratle kendisine yakın bölgelerdeki o ekonomik gelişmeyi o da yakalayacaktır. Ama terör örgütü acımasız olarak bölgesine, bölge insanına ihanet etmektedir. Bölgeye yatırım gelmemesi, bölgede yatırım yapılmaması, dolayısıyla bölgenin sorunlarının çözülmemesi için terör örgütü elinden geleni yapıyor. Biz hükümet olarak tüm bu engelleri ve bu engellemeleri aşıyoruz, aşacağız. Okullarla, en modern hastanelerle, yollarla, köprülerle, barajlarla, havaalanlarıyla, büyük projelerle bölgenin çehresini hızla değiştiriyoruz.”

Söz konusu değişimin sadece devlet ve hükümetin girişimleriyle nihaî başarıya ulaşamayacağının altını çizen Erdoğan, özel sektörün mutlaka bölgeye girmesi, fedakârlıkta bulunması hem bölgenin imkânlarından yararlanması hem de bölgeye katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

Doğu ve Güneydoğulu girişimcilere çağrı

Özellikle bölge girişimcilerinin bölgeye yatırım yapmalarını çok önemsediklerini belirten Erdoğan, “Kendi memleketlerine kendi ana yurtlarına yatırım yapmalarını özellikle tekrar hatırlatıyorum. Ülkenin bir tarafı yoksulluk içindeyken diğer tarafı kalkınamaz. Bir yanda sorun varken diğer yanda tam anlamıyla huzur sağlanamaz” dedi.

Şu anda Hakkâri Yüksekova, Iğdır, Şırnak’ta havaalanı yaptıklarını anlatan Erdoğan, bu yatırımları söz konusu yerlerin standartlarını yükseltmek için yaptıklarını söyledi.

Farklılıkların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini dile getiren Erdoğan, yeni teşvik sisteminin yerli ve uluslar arası yatırımcıları bölgeye daha fazla çekeceğine inandığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, teşvik sisteminin ülkeye, millete ve yatırımcılara hayırlı olmasını dileyerek, başta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olmak üzere ekonomiyle ilgili bütün bakanları tebrik etti. Erdoğan, pakete katkı veren sivil toplum kuruluşları ve yatırımcılara da teşekkür etti.

Hiç yorum yok: