7 Şubat 2012 Salı

Saat var saatten içerû…
Saat Kulesi’nin içinde bir saatçi dükkânı

Saat tamircisi Sami Şahin, 8 yıldır tarihî Yozgat Saat Kulesi’nin içinde hem kulenin saatinin bakımını ve gerektiğinde tamirini yapıyor, hem de 6 metrekarelik bu tarihî dükkânında vatandaşların getirdiği saatleri tamir ediyor.

Anadolu’daki pek çok şehirde olduğu gibi Yozgat’ta da şehrin en ünlü mimarî sembolü, Saat Kulesi.

En üst kısmında, üzeri armut şeklinde bir kubbe ile örtülü olan şerefeye benzeyen bir balkonu, içinde 288 kilogram ağırlığında bir çan, çanın içinde de toplam 282 kilogram ağırlığında, her bir topu 50 kilogramlık 5 toptan oluşan 8 parça hâlinde topu asılı olan Yozgat Saat Kulesi, 1908 yılında Belediye Başkanı Tevfikizade Ahmet Bey tarafından Şakir Usta’ya yaptırılmış. Saatin üzerinde “Nores Jura ve L.D. Odobey Gadet” yazısı bulunuyor.

Tarihî Yozgat Saat Kulesi’nin içinde de bir saat tamircisi çalışıyor. 8 yıldır bu kulenin içinde vatandaşların saatlerini tamir eden Sami Şahin, Saat Kulesi’nin içindeki 6 metrekarelik odada çalışıyor. Hem Saat Kulesi’nin saatinin bakımını ve gerektiğinde tamirini yapıyor, hem de vatandaşların getirdiği saatleri tamir ediyor.

Saat Kulesi yol ortasında olduğu için, ona girip çıkmak sıradan bir saatçiye girip çıkmak kadar kolay değil.

Şahin, “Vatandaşın tek sıkıntısı, buraya gelirken araçlardan dolayı biraz sıkıntı yaşıyorlar; fakat çok şükür bugüne kadar herhangi bir kaza olayı yaşanmadı” diyor.

Hiç yorum yok: