25 Ocak 2012 Çarşamba

Kar yağıyor, çiftçiler bayram ediyor

Nüfusunun yüzde 77’sinin geçimini tarım yaparak sağladığı Yozgat’ta kar yağışı, kısa bir süre önce kar duasına çıkan çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Kar yağışı, çiftçilerin ektikleri ürünün don olayından korunmasını ve daha verimli olmasını sağlıyor.

Yozgat’ta bir hafta aradan sonra dün gece tekrar başlayan kar yağışı, şehir merkezinde trafiğin geçici olarak aksamasına, bazı köy yollarının da ulaşıma kapanmasına sebep oldu. Yolu ulaşıma kapanan köylerin sayısının bu gün itibariyle 147 olduğu, kapanan yolların açılması için İl Özel İdaresi, Karayolları İl Müdürlüğü ve belediyeler tarafından başlatılan çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Kar yağışı, ekili arazilerin aşırı soğuklardan korunmasını, toprağın nemini artırarak çimlenme için uygun ortam oluşmasını sağlıyor, hayvan hastalıklarının yayılmasını önlüyor. Ayrıca, özellikle yaz ayları için gerekli olan su kaynaklarını takviye ediyor. Bu bakımdan kar, yağmurdan daha etkili. Çünkü yağmur, topraktaki nem oranını, kar kadar yükseltemiyor. Yağmurun bir kısmı yüzeyden akıp giderken, bir kısmı yeraltı sularına aniden karışıyor. Kar ise adeta ‘damlama sulama’ yönteminde olduğu gibi suyu toprağın her tarafına ve yavaş yavaş ulaştırıyor. Böylelikle topraktaki nem oranı en yüksek seviyeye çıkıyor.

Yozgat’ta nüfusun yüzde 77’si geçimini tarım yaparak sağlıyor.

Hiç yorum yok: