8 Haziran 2011 Çarşamba

Tarım ve hayvancılığın yıldızı parlayacak

Sürur Öztürk

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yerine “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı”nın kurulacak olması, 12 Haziran’dan sonra bu alanda uygulanacak politikanın bir işareti olarak kabul edilebilir.

Türkiye’de tarım ve hayvancılığın yıldızı parlayacak. Yozgat, bu yeni dönemi kendisi için büyük bir fırsata dönüştürebilir. Bunun öncelikli şartı ise, Valisinden muhtarına kadar herkesin seferber olması ve bütün çalışmaların koordineli bir şekilde, bütünlük içinde yürütülmesi.

Fırsatı fark etmek ve değerlendirmek

Değişen dünya şartları ve Türkiye’nin son 8 yılda uyguladığı dış politika sayesinde Türkiye, özellikle Ortadoğu ve İslâm coğrafyasında tartışmasız bir şekilde bölgesel bir güç / lider ülke konumuna geldi.

Türkiye’nin bu yeni konumu, sanayi üretimi kadar tarım ve hayvancılık alanında da etkin olmasını gerektiriyor. Bir başka ifadeyle Türkiye, ‘bölgesel güç’ olma özelliğini koruyabilmek ve küresel bir aktör olabilmek için ekonomisini çok daha güçlü hâle getirmeye mahkûm… Uluslar arası alanda Türkiye’nin yüklendiği bu yeni sorumluluk, ekonomi politikalarında da birtakım iyileştirmeleri gerekli kılıyor.

Bu iyileştirmelerden birisinin de tarım ve hayvancılık alanında yapılacağı belirtiliyor. Bunun ilk önemli belirtilerinden birisi, Bakanlıklarda yapılacak olan değişiklikte de görülüyor. 8 bakanlık kaldırılıyor, 6 yeni bakanlık oluşturuluyor.

Tarım ve hayvancılık açısından bakmak gerekirse, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yerine “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı”nın kurulacak olması, 12 Haziran’dan sonra bu alanda uygulanacak politikanın bir işareti olarak kabul edilebilir.

‘Yeni Türkiye’nin bu yeni döneminde, halkın büyük bir kısmının geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığı Yozgat, şanslı illerden birisi hâline gelebilir. Ancak, Yozgat’ın bu fırsatı değerlendirebilmesi için, topyekûn seferber olması gerekiyor. Valiliği, Belediyesi, İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odası gibi sivil toplum kuruluşları ve medyasıyla koordineli olarak yürütülecek çalışmalar, kısa zamanda meyvesini vermeye başlayabilir.

Birkaç yıl sonra Yozgat ekonomisine yılda 60 milyon Lira (eski parayla 60 trilyon Lira) gelir kazandıracak olan “Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi”, gerçekten istenildiğinde Yozgat’ta nelerin başarılabileceğinin en parlak örneği.

Yapılacak olan 16 milyon Liralık ilâve yatırımla Orta Anadolu Bölgesi’nin en büyük et kombinası hâline gelecek olan Et ve Balık Kurumu Yozgat Et Kombinası, Yozgat için büyük bir avantaj teşkil ediyor.

Yozgat’tan da geçecek olan Hızlı Tren Hattı’nın yanı sıra, Yozgat’ın bölünmüş yollarla çevre illere ve önemli ticaret merkezlerine bağlanmış olması, Yozgat anayolunun otobana dönüştürülecek olması, Yozgat’tan yapılacak nakliyatı çok büyük ölçüde kolaylaştıracak alt yapı hizmetleri olarak öne çıkıyor. Yozgat’ın 2 yıldır gerçekleştirdiği Tarım ve Hayvancılık Fuarı da, iyi değerlendirilmesi hâlinde bu bakımdan büyük avantaj teşkil ediyor. Bozok Üniversitesi’nin yeni rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar’ın, kalkınmaya yönelik projeler hazırlayacaklarını açıklamış olması da bu süreçte büyük önem taşıyor.

Kısacası, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın yıldızı parlayacak. Yozgat, bu yeni dönemi kendisi için büyük bir fırsata dönüştürebilir. Bunun öncelikli şartı ise, Valisinden muhtarına kadar herkesin seferber olması ve bütün çalışmaların koordineli bir şekilde, bütünlük içinde yürütülmesi.

(surur-ozturk@hotmail.com)

Hiç yorum yok: