29 Haziran 2011 Çarşamba

Rektör Uçar’ın ilk icraatı tarıma destek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından geçen Mayıs ayında Bozok Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Tamer Uçar’ın ilk icraatı, tarıma destek vermek oldu.

Rektör Uçar, Yozgat’ın Kadışehri İlçesi’ne bağlı Kabalı Köyü’nde hayata geçirilen “Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi”ne destek olmak amacıyla Akdağmadeni Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Bahçe Tarımı ile Tıbbî ve Aromatik Bitkiler bölümü açılması için üniversite senatosunda karar aldıklarını ve onay için Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na gönderildiğini bildirdi.

Yozgat’ın Kadışehri İlçesi Kaymakamı İsmail Şanlı’nın öncülüğünde başlatılan “Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi” bütünüyle hayata geçirildiğinde, Yozgat ekonomisine yılda 60 milyon Lira (eski parayla 60 trilyon Lira) katkı sağlanmış olacak.

Prof. Uçar, üniversitelerin temel amaçlarından birisinin de bilimsel çalışmaları ve yetiştirdiği kaliteli insan gücü ile yerel ve ulusal düzeyde ekonomiye hizmet etmek olduğunu belirterek, projenin ihtiyaç duyacağı yetişmiş insan gücüne katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

Kadışehri’de uygulanan projenin birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden birisi olduğunu belirten Uçar, “Bugünün çiftçilerinin, yarının sanayicileri, işadamları olacağını görmek zor değil. Bu proje, tüm Türkiye’ye örnek olabilecek unsurlar taşımaktadır. Burada özellikle Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı Beyi, İlçe Belediye Başkanı Davut Karadavut Beyi ve İlçe Tarım Müdürü Osman Günaydın Beyi, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Projenin Yozgat ili bazında tüm ülkeye katkısı âşikârdır. Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı da, Rektör Uçar’ın projeye verdiği desteği şöyle değerlendirdi:

“Projemiz 2009 yılında hizmete girdi. 2011 yılında ilk ağaçlandırmayı yaptık. Toplam 1 milyon 100 bin Lira maliyetli proje, öncelikli olarak üretime katkı sağlayacak, kurduğumuz fabrika ile istihdam alanı yaratmış olacaktır. Burada, desteklerinden dolayı Üniversitemiz Rektörüne teşekkür ediyorum. Çünkü projemiz yetişmiş kalifiye insan gücüne de ihtiyaç duymakta ve gelecek günlerde büyüyerek bu ihtiyacı da artacaktır. Proje meyvecilik sektörü olduğundan bağlı ve yan endüstri olarak soğuk hava deposu, meyve suyu, reçel fabrikası ve nakliye sektörü gibi birçok alanı tetikleyip istihdam ve gayrisafi milli hâsılâya katkı sağlayacaktır. Bu konuda Yozgat Valiliği, İl Özel İdaresi, Bozok Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Maliye Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Yozgat Sanayi ve Ticaret Odası, Kadışehri Belediyesi ve en önemlisi de Kabalı Köyü köylülerinin desteğini almış bulunuyoruz.

Deveci Havzası meyvecilik entegrasyon pojesi aynı özelliklere sahip 175.000 dekar alanın bir başlangıcı olduğundan ne derece büyük ve profesyonel olduğunu sanırım siz de takdir edersiniz. Destek veren herkese teşekkür ediyor ve projemizin Yozgat için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”

Hiç yorum yok: