14 Haziran 2010 Pazartesi

Gazeteci Bekir Çaylak, Askerî Gazino’daki sivil etkinlikte kıyafet sınırlamasına tepki gösterdi

Yozgat’ın günlük gazetelerinden Yeni Ufuk gazetesinin sahibi Bekir Çaylak, 11 Haziran 2010 tarihinde Meslek Yüksek Okulu tarafından Askeri Gazino’da düzenlenen etkinliğe davetli olduğu halde, Askerî Gazino’dan sorumlu Astsubay tarafından “Sizi bu kıyafet ile içeri almam” denilerek geri çevrilmesine tepki gösterdi.

Bekir Çaylak, “Kıdemli Albayımız Engin Komutanımızın bilgisine” başlıklı yazısında, basın mensuplarının, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Engin Ünalan tarafından yapılan davetler dışındaki etkinliklere katılıp katılamayacaklarının netleştirilmesini istedi.

Çaylak, yazısında, kanun ve yönetmeliklerde yasaklayıcı bir hüküm bulunmuyorsa, düzenlenen etkinliklere davet edilen basın mensuplarının Askerî Gazino’ya girmesinde bir sakıncanın bulunmadığını düşündüğünü kaydetti. Çaylak’ın yazısı şöyle:

Kıdemli Albayımız Engin Komutanımızın bilgisine

Bugün; Cuma günü Askeri Gazino önünde karşı karşıya kaldığım bir durumu sizlerle paylaşmak durumundayım.

Türk Milleti olarak hepimiz bu vatanın yılmaz savunucularıyızdır. Üstümüze bir görev düştüğünde canımızı dahi düşünmeden veririz. Türkiye’nin nüfus ortalamasına baktığımızda, Yozgatlılar olarak ta bugüne kadar vatanın bölünmez bütünlüğüne karşı verilen mücadelede vermiş olduğumuz şehit sayısı sanırım önemli bir örnektir.

Anlatacaklarım karşısında böyle bir örnek vermeyi aslında doğru bulmuyorum ama bu şekilde bir yaklaşımda bulunmamın tek sebebinin Asker ile sivil vatandaş arasında bir ayrımcılığın olmadığına dikkat çekmektir.

Askeri Gazinoların olmasının bildiğim kadarıyla iki sebebi var: Birincisi Subay, Astsubaylar arasında kaynaşmayı sağlamak. İkincisi ise, Asker ile vatandaşlar arasındaki diyalogu, kaynaşmayı en üst noktaya çıkartmaktır.

Bu anlamda geçtiğimiz yıllarda zaman zaman Askeri Gazinodaki çeşitli etkinliklere davet edildiğimiz zamanlar katıldığımız olmuştur. Sizden önceki Komutanlarımızın da “Sizleri her zaman burada görmek isteriz, bu mekânlar hepimizin, buyurun gelin” dediklerini halen unutmuş değiliz.

Dolayısı ile insanların kılık kıyafetleri nedeniyle geçmişte konulan bir takım kuralların da artık geride kaldığı, bu konuda Genel Kurmay Başkanlığımızın da çalışmalarda bulunduğunu göz önünde bulundurarak, Basın mensupları olarak bizlerin Askeri Gazinolara girmelerinin bir sakıncası olup olmadığını sormak durumundayım.

Çünkü 30 Ağustos Zafer Bayramı kabul töreni programlarında, Şehit Aileleri ile ilgili çeşitli tören ve programlarda ya da buna benzer törenlerde basın mensuplarının kılık kıyafetlerine bakılmaksızın Askeri Gazinoya alınmalarından hareketle 11 Haziran 2010 Cuma günü Meslek Yüksek Okulumuz tarafından Askeri Gazinoda düzenlenen
etkinliğe davet edilmemize rağmen içeri alınmamamızı, Askeri Gazinodan sorumlu Astsubay arkadaşımızın “Sizi bu kıyafet ile içeri almam” demesine bir anlam katamadım.
Kaldı ki bizler her zaman aklımıza düştükçe Askeri Gazinoya girip çıkan ve rahatsızlık veren bir düşüncede hiçbir zaman olmadık / olmayız.

Basın mensupları olarak sadece tarafınızdan yapılan davetler dışındaki her hangi bir etkinliğe katılıp katılamayacağımız konusunda yaşadığımız ikilemin netlik kazanması arzusundayız.

Çünkü Askeri Gazino Sivil vatandaşlar veya kurumlar tarafından yapılacak bir etkinlik nedeniyle işletilebiliyor ise; yani kiralanmasında her hangi bir kanun ve yönetmelik bu durumu engelleyecek durumda değil ise, yapılan etkinliklerinde davet üzerine basın mensuplarının girmesinde bir sakıncanın bulunmadığı düşüncesindeyim.