10 Ocak 2010 Pazar

Valilik, Yozgat medyasına yemek veriyor

Yozgat Valiliği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle bu gün mahallî basının temsilcilerine yemek veriyor.

Bu akşam saat 19.00’da “Galata Hotel Çamlık”da verilecek olan yemeğe, Yozgat merkez medyasının yanı sıra, Yozgat’ın ilçelerindeki gazetelerin temsilcileri de davet edildi.

“Çalışan Gazeteciler Günü” nedir?

1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında gazeteciler, 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayete kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise sendikanın öncülüğünde, 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde BASIN adıyla kendi gazetelerini yayımladılar. O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı.

1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise, çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.