9 Aralık 2008 Salı

Kadışehri’nin genç kaymakamı

Yozgat’ın Kadışehri ilçesi kaymakamlığına 1983 doğumlu İbrahim Gencer vekâlet ediyor.

Manisa Akhisar doğumlu İbrahim Gencer, ilkokulu Akhisar Kayalıoğlu İlkokulu’nda, Ortaokulu Akhisar Anadolu Lisesi orta kısmında, liseyi Bursa Fen Lisesi’nde okumuş. 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Gencer, askerliğini 2006-2007 yıllarında Mardin Midyat’ta Topçu Asteğmen olarak yapmış. 2008 yılında Sivas kaymakam adayı olarak göreve başlayan Gencer, aynı yıl Ağustos ayında Yozgat’ın Kadışehri ilçesine Kaymakam Vekili olarak atanmış.

Kadışehri’nin ilginç tarihi

Yozgat’ın Kadışehri ilçesinin, Osmanlı döneminde kadıların, âlimlerin yetiştirildiği bir ilim merkezi olduğu belirtiliyor. Tarihî kayıtlarda, 1920-1930 yılları arasında burada bir medrese olduğu görülüyor. Bu medresenin (bugünkü profesör, rektör unvanına karşılık gelen) müderrisliğini ise Davut Karadavut’un yaptığı kaydediliyor. Kaynaklarda yer alan bilgilere göre Karadavut, Sivas Kongresi’ne Zile İlçe sınırları içinde yer alan Kesikköprü mevkiindeki yıkılmış tarihî köprü ve tarihî han temsilcisi olarak katılmış.

İlçe olana kadar yaşanan sıkıntılar

Kadışehri’nin, 1920’den sonra geçirdiği idarî değişiklikler hayli ilginç.

1921 tarihinde Kadışehri, Devecidağı ismi ile ilçe olur. Bununla beraber Devecidağı ilçesi Tokat iline bağlanırken, aynı tarihte bugünkü Çekerek ilçesi nahiye merkezi olarak Devecidağı ilçesine bağlanır. 1922 yılında Çekerek ilçesine bağlı bulunan köylerin asayiş durumlarının bozuk olması 18 asker ve 1 Binbaşının bu bölgede şehit edilmesi üzerine Devecidağı ilçesi kaldırılarak eski ismi Hacıköy olan Çekerek, ilçe merkezi haline getirilir, Devecidağı da buraya bağlanır. 1926 yılında Çekerek ilçesinden ilçe merkezliği alınıp tekrar Devecidağı, Kadışehri ilçesi adı altında yeniden ilçe merkezi durumuna getirilir.

İlçe merkezi olarak hizmetine devam ederken, bilinmeyen sebeplerle ilçe merkezi Kadışehri’den alınıp eski ismi Köhne olan, bugünkü Sorgun’a verilir. Kadışehri, idarî açıdan Sorgun ilçesine bağlanır ve nahiye merkezi olarak kalır.

Daha sonraki tarihlerde Çekerek ilçe olur, Kadışehri de nahiye olarak buraya bağlanır.

Kadışehri, nahiye olarak hizmet verirken 1975 nüfus sayımına göre nüfusunun arttığı tespit edilir, 6 Haziran 1976 tarihinde de belediye olur. O günkü genel nüfus sayımına göre nüfusu 2558’e yükselmiştir. Kadışehri, 20 Mayıs 1991 tarihinde 20523 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla tekrar ilçe olur.

Hiç yorum yok: