12 Aralık 2008 Cuma

AK Parti Yozgat’ta orta yerinden bölündü

Haber-Analiz / Sürur Öztürk

AK Parti eski Merkez İlçe Başkanı Celâl Köse, Yozgat Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusunda bulundu.

AK Parti Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın, basının huzurunda Köse’ye duygusal cümlelerle destek vermesi, İl Başkanlığı ile mevcut Belediye Başkanı Yusuf Başer arasında var olduğu ileri sürülen ayrışmayı da artık inkâr edilemez şekilde açığa çıkarmış oldu.

Ortaya çıkan siyasî tablo, AK Parti’nin Yozgat’ta ikiye bölünmesi olarak yorumlanıyor. Köse’nin başvurusu sırasında “kimseden icazet almadığını” söylemesi ise, adaylık sürecinin ilk ve ciddi hatası olarak değerlendiriliyor.

İl Başkanı Avşar’ın sözlerinin ise, Genel Merkez’e ve AK Parti Yozgat milletvekillerine karşı adeta ‘meydan okuma’ olarak değerlendirilebileceği, bunun da parti yönetiminde rahatsızlıklara sebep olabileceğine dikkat çekiliyor.

Celâl Köse kimdir?

Celâl Köse, AK Parti Yozgat teşkilâtının kuruluş aşamasında İl Başkan Yardımcısı olarak görev almıştı. Daha sonra Merkez İlçe Başkanı olarak görevlendirilen Köse, birinci ve ikinci kongre sonucunda da görevine devam etmişti. Köse, milletvekili aday adayı olunca görevinden istifa etmişti.

“Hiç bir zaman AK Parti’den bağlarımı koparmadım” diyen Köse, Yozgat Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusunda bulundu.

AK Parti İl Teşkilâtı, Merkez İlçe Teşkilâtı, Gençlik Kolları ve Kadın Kolları, Celâl Köse’ye destek vereceklerini açıkladılar.

Avşar ne demek istedi?

AK Parti Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın, Köse’ye destek konuşması ise, yeni ve ciddi rahatsızlıklar doğurabilecek nitelikte:

“Bu gün, ‘genel merkez şunu demiş, milletvekilleri şunu konuşmuş, teşkilâtlar şöyle düşünmüş, birileri şöyle konuşmuş’un ötesinde, Yozgat halkının beklediği, istediği bir gün olarak tayin ediyoruz. Bu gün hepimizin günü, düğün günümüz, bayram günümüz; hepimize hayırlı olsun. Değerli arkadaşlar, Allah bir kimseye bir yeri nasib ederse; el getirir, yel getirir, sel getirir. Ben inanıyorum ki, bütün gerekli yerlerle yapılan görüşme neticesinde ve sizlere inanarak, güvenerek, Celâl arkadaşımız bu gün belediye başkan aday adaylığını açıkladı.”

‘icazet’ çelişkisi

Aday adaylığı başvurusunda bulunan Celâl Köse, ‘kimseden icazet almadan göreve talip olduğunu’ söylerken, İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın “Ben inanıyorum ki, bütün gerekli yerlerle yapılan görüşme neticesinde (…) bu gün belediye başkan aday adaylığını açıkladı” sözü, bir çelişki olarak dikkat çekti.

Teşkilâtlardan tam destek

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Türkmen, İl Gençlik Kolları Başkanı Atakan Erciyas, İl Kadın Kolları Başkanı Zerrin Şenay Aktürel de, Belediye Başkanı aday adaylığını açıklayan Celâl Köse’nin yanında olduklarını ve ‘sonuna kadar’ destek vereceklerini ifade ettiler.

Şimdi ne olacak?

AK Parti Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın, basının huzurunda Köse’ye duygusal cümlelerle destek vermesi, İl Başkanlığı ile mevcut Belediye Başkanı Yusuf Başer arasında var olduğu ileri sürülen ayrışmayı da artık inkâr edilemez şekilde ortaya çıkarmış oldu. Ortaya çıkan siyasî tablo, AK Parti’nin Yozgat’ta ikiye bölünmesi olarak yorumlanıyor.

Köse’nin başvurusu sırasında “kimseden icazet almadığını” söylemesi ise, adaylık sürecinin ilk ve ciddi hatası olarak değerlendiriliyor. Zira bu sözün AK Parti Genel Merkezi ve AK Parti Yozgat Milletvekilleri tarafından kendilerine karşı bayrak açma olarak değerlendirilebileceğine işaret ediliyor.

İl Başkanı Avşar’ın “Bu gün, ‘genel merkez şunu demiş, milletvekilleri şunu konuşmuş, teşkilâtlar şöyle düşünmüş, birileri şöyle konuşmuş’un ötesinde, Yozgat halkının beklediği, istediği bir gün olarak tayin ediyoruz” şeklindeki sözlerinin de aynı şekilde rahatsızlığa sebep olabileceği belirtiliyor.

Genel Merkez kimden yana?

AK Parti Yozgat İl Teşkilâtı’nın bu tavrının, Genel Merkez’i de zor durumda bırakabileceği kaydediliyor. AK Parti Yozgat teşkilâtlarının bu tavrının bir “gövde gösterisi”, bir “başına buyruk hareket etme” olarak algılanması hâlinde, Genel Merkez’in mevcut Belediye Başkanı Yusuf Başer’e destek vermek zorunda kalabileceği ileri sürülüyor.

Bu durumda, seçimi Başer’in kazanması hâlinde, İl Başkanı Avşar’ın görevden alınabileceği ya da Avşar’ın istifa edebileceği ihtimalinden söz ediliyor. Seçimi Köse’nin kazanması hâlinde ise, İl Teşkilâtı ile Genel Merkez arasında uyumsuzluklar yaşanması ihtimalinin gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Gözler Erdoğan’a çevrildi

Bütün bu soruların cevabı ise, Genel Merkez’in Köse’yi mi yoksa Başer’i mi destekleyeceğinde gizli. Köse, ‘kimseden icazet almadığını’ söylerken, Avşar, ‘gerekli yerlerle görüşüldüğü’nden bahsediyor.

Köse’nin adaylığıyla AK Parti açısından belirsizlikler çoğalırken, gözler, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a çevrilmiş durumda. Şimdi, AK Parti Genel Merkezi’nin Yozgat Belediye Başkanlığı için kimi aday göstereceği eskisinden daha fazla merak ediliyor.

Hiç yorum yok: