6 Ekim 2008 Pazartesi

Yozgat’ın jeotermal kuyuları, elektrik üretimi için ihaleye çıkarılacak

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), jeotermal sulardan enerji üretilmesi için, Türkiye genelinde 33 saha ve 32 kuyuyu ihaleyle devredecek. İhaleye çıkarılacak olan 32 kuyu arasında, Yozgat’taki jeotermal kuyular da yer alıyor. Bu saha ve kuyular, ihaleden sonra İl Özel İdaresi'ne devredilecek.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, 33 saha ve 32 kuyudan ilk etapta 6 jeotermal sahanın ihalesinin 14 Ekim'de yapılacağını, ısıtma ve termal turizme yönelik sahaların büyük kısmının ihalesini de bu sene sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Üzer, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, jeotermalle ilgili çalışmalara yoğun şekilde devam ettiklerini de belirterek, 10 yılda bütün potansiyelin açığa çıkarılacağını kaydetti. Üzer, şunları söyledi:

“18 Ağustos 2008 tarihinde duyurusu yapılan ihalede ilk olarak Aydın ve Manisa illerinde elektrik üretimine uygun 6 saha ihale edilecek. İkinci etapta ise ısıtma ve termale yönelik sahaların devrine yönelik ihalede, sahalar ve kuyular 30 yıllığına işletme hakkı devri ile satılacak. Ancak 10'ar yıllık uzatma hakkı ile bu devir 'sınırsız' hale getirilebilecek. Ayrıca Yenilenebilir Enerji Yasası'na göre yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğin 10 yıl alım garantisi ve 5.5 euro/cent alım sınırı bulunuyor.

İlk etapta Aydın ve Manisa illerindeki toplam 110 megavatlık elektrik üretimine uygun 6 adet sahanın ihale edilmesinin ardından ikinci etapta ısıtmaya uygun Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Van'da 10 saha; İzmir, Denizli, Afyon, Nevşehir, Manisa'da 13 kuyu ihale edilecek. Üçüncü etapta ise termal turizme uygun Ankara, Çanakkale, İzmir, Kırşehir, Kayseri, Karabük, Konya, Mersin, Siirt, Bursa'da 17 saha; İzmir, Bolu, Afyonkarahisar, Erzurum, Samsun, Sivas ve Yozgat'ta 14 kuyu devredilecek.

(Kaynak: İleri Gazetesi)

Hiç yorum yok: