18 Ekim 2008 Cumartesi

Yozgat, Kerkenes’le dünyaya açılıyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı Köyü’nde bulunan ve antik “Demir Çağı Şehri”nin kalıntılarını taşıyan Kerkenes Harabeleri, Sorgun’la birlikte Yozgat’ın dünyaya açılmasına vesile oluyor.

Yozgat Valiliği tarafından düzenlenen “Kerkenes Tanıtım Programı” çerçevesinde, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi H. E. Nick Baird, Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle ve Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Mark Bailey ve ailesi, Yozgat’a gelerek, Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes Dağı’nda incelemelerde bulundular. Düzenlenen etkinliklere, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Bozok Üniversitesi’nden öğrenciler de katıldılar.

Yozgata gelen yabancı misafirleri, Yozgat Valisi Amir Çiçek ve eşi Hülya Çiçek, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde karşılandılar. Burada yapılan sabah kahvaltısının ardından, Yozgat Müzesi'nde Kerkenes Harabeleri’nden çıkartılan eserlerin sergilendiği salonun açılışı yapıldı. Davetliler daha sonra hep beraber müzeyi gezdiler.

Konuklar, müze gezisinin ardından hep birlikte tarihî Hayri İnal Konağına geçtiler. Konağı gezen konuklara burada Yozgat türküleri eşliğinde Türk kahvesi ikram edildi.

“Kerkenes Tanıtım Programı” çerçevesinde daha sonra, Sorgun Belediyesi İlyas Arslan Kültür Merkezi’nde “Yozgat Arkeolojisi, Kerkenes Dağı’ndaki Demir Çağı Şehri ve Kerkenes Harabeleri Çevresi, Geçmişi ve Günümüz” konulu panel düzenlendi.

Panelin sonunda, Vali Amir Çiçek, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi H. E. Nick Baird, Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle ve Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Mark Bailey’e birer plaket verdi.

Daha sonra, yabancı konuklar ve üniversite öğrencileri ile birlikte, Kerkenes Dağı’na gezi düzenlendi.

“Kerkenes Tanıtım Programı”, Şahmuratlı Köyü’nde bulunan Kerkenes Eko-Merkez ve kermes açılışı ile sona erdi.

Düzenlenen etkinliklerin sonunda yabancı misafirler, gösterdiği yakın ilgiden dolayı Vali Amir Çiçek ve eşi Hülya Çiçek’e teşekkürlerini iletirken, gördükleri tarihî ve tabiî güzelliklere hayran kaldıklarını ifade ettiler.

Vali Çiçek de, kendilerini Yozgat’ta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:

“Düzenlemiş olduğumuz bu etkinlikle Kerkenes Harabeleri’nin yeniden gün yüzüne çıkarılmasına hep beraber şahitlik ettik. Kerkenes Harabeleri’nde yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan eserler, bu dönemi gözle görülür hâle getirmekte ve geçmişten günümüze ışık tutmaktadır. Ayrıca yenilenebilir enerji konusunda yapılan çalışmaları ile ön plana çıkan Eko-Merkez’i de yerinde görme ve inceleme fırsatı bulduk. Gerek arkeoloji, gerekse bilimsel konularda ilimizde yıllardır çalışmalarını sürdüren başta Geoffrey Summers ve eşi Françoise Summers olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Hiç yorum yok: