9 Ekim 2008 Perşembe

Yerköy’ün kavun karpuzu tarlada çürüyor

Karpuz ekimi yapan çiftçiler, çok verimli bir yıl geçirmelerine rağmen ürettikleri ürünü satamamaktan şikâyetçi. Çiftçiler, bu konudaki sıkıntılarını şöyle dile getiriyor:

“Şu anda işçiler tarlada bir kamyon karpuzu 100 YTL’ye yükleme yapıyor. Tüccar ise bir kamyon karpuzu 150 YTL’ye alıyor. Bir kamyon karpuzda 50 YTL için çalışmış oluyoruz. Yaptığımız masrafı dahi çıkartamıyoruz. Satış yapılamamasının en büyük sebebi ise ihracatın olmamasıdır. Yerköy’de bütün üreticilerin ürünü tarlada kaldı.”

Hâlimiz perişan

Tüccarların, satın aldıkları karpuzları tarladan toplayamadığını ve daha düşük fiyatlara başkalarına devredince fiyatı düşen karpuzun çiftçinin elinde kaldığını belirten üreticiler, şikâyetlerini şöyle ifade ediyor:

“Mazot ve gübrenin fiyatı çok yüksek. Şu anda dahi tarlalarımızı ekerken gübre atamıyoruz. Devlet, desteklemeleri kaldırıyor. Çiftçinin durumu perişan, devletten desteklerini artırmalarını istiyoruz.”

Bedava karpuza hücum

Bu arada, Yozgat E-88 karayolu etrafında çiftçinin çürümeye terk ettiği kavun ve karpuzlar, yolcuların akınına uğruyor. Yozgat’tan Ankara ve İstanbul istikametine giden sürücüler, araçlarını durdurarak tarlada çürümeye terk edilen kavun ve karpuzları araçlarına dolduruyor.

Hiç yorum yok: