4 Ekim 2008 Cumartesi

İnfaz Durdurma Raporu'na rağmen tahliye edilmeyen Yozgatlı çiftçi cezaevinde öldü

Sağlık kurulunun 'İnfaz Durdurma Raporu'na rağmen tahliye edilmeyen 62 yaşındaki Duran Doğan isimli çiftçi, 9 ay kaldığı Metris Cezaevi'nde hayatını kaybetti.

Acılı aile, "Ergenekon terör örgütüne üye olanlar sağlık sorunları sebebiyle cezaevinden tahliye oldu. Babamız ise hastanelerin raporlarına rağmen tahliye edilmedi, ölüme terk edildi. Bu mu adalet?" diyerek yetkililere tepki gösterdi.

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde 40 yıl önce satın aldığı tarlanın orman arazisi olması sebebiyle 2002 yılında şikâyet edilen Duran Doğan, yerel mahkeme tarafından "Orman Kanununa Muhalefet' suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme süreci başladığında İstanbul'da olan ve hakkında verilen mahkûmiyet kararından bilgisi olmadığı belirtilen Doğan, 2008 yılının Ocak ayında evine gelen polisler tarafından tutuklandı. Metris Cezaevi'ne konulan Doğan'ın yakalanmadan önce akciğer, kalp ve böbrek yetmezliği hastalıklarından dolayı sürekli tedavi gördüğü belirtildi.

Cezaevine giren Doğan, bu hastalıkları sebebiyle zamanının çoğunu hastanelerde geçirmeye başladı. Doğan, 9 aylık mahkûmiyeti sırasında Koşuyolu Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nde Bypass ameliyatı oldu. Daha sonra 3 kez Anjiyo olan Doğan için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu, Doğan hakkındaki infaz kararının 1 yıl süreyle durdurulması yönünde rapor düzenledi. Hastalığı iyice ilerleyen Doğan'ın oğlu Cevdet Doğan, sağlık kurulunun raporunu onaylaması için raporu Adli Tıp Kurumu'na getirdi. Babasının mahkûmiyet cezasının 1 yıl durdurulmasına karar veren Sağlık Kurulu’nun raporu Adli Tıp Kurumu'nun onayından sonra geçerlilik kazanacaktı. Ancak Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, raporu onaylamayarak Doğan'ın tedavisinin hapishane şartlarında devam etmesini istedi. Doğan Metris Cezaevi'nde önceki gün gece saat 22:00 sıralarında hayatını kaybetti.

Babasının cenazesini Adli Tıp Kurumu'ndan alan Cevdet Doğan, "Babam için birçok hastanenin verdiği tahliye raporunu onaylamayan Adli Tıp Kurumu şimdi cenazesini bize teslim ediyor" dedi. Duran Doğan'ın küçük oğlu Serdar Doğan ise, "Terör örgütüne üye olmaktan ceza alanlar sağlık durumlarını gerekçe göstererek ellerini kollarını sallayarak çıkıyor. Benim babam için İstanbul'un en iyi hastanelerinin verdiği 'Cezaevinde kalamaz, tedavisi hastane şartlarında devam etmeli' şeklindeki raporlar görmezden gelindi. Bu mu adalet?" diyerek tepkisini dile getirdi. Cezaevi savcısı ve Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu hakkında şikâyetçi olacaklarını belirten Doğan'ın çocukları, "Bizim babamız terörist değildi, silahlı terör örgütü üyesi de değildi. Neden hastanelerin verdiği raporlar dikkate alınmadı?" diyerek yetkililere tepki gösterdi.

Bayramın birinci günü cezaevinde hayatını kaybeden Duran Doğan'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde toprağa verildi.

Hiç yorum yok: