4 Eylül 2008 Perşembe

Hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanıyor

Yozgat İl Tarım Müdürlüğü, büyük ve küçükbaş hayvanlara yönelik sonbahar dönemi koruyucu şap aşısı uygulamasını başlattı.

Yozgat İl Tarım Müdürü Abdullah Ertuğrul, ülke hayvancılığında önemli ekonomik kayıplara neden olan şap hastalığının kontrol altına alınabilmesi için büyükbaş ve küçükbaş hayvanların her yıl düzenli olarak ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde koruyucu aşı yapıldığını belirtti. Ertuğrul, son yıllarda yetiştiriciler arasında, şap aşılamasının yavru atmalara, kör ve sakat doğumlara sebep olduğu söylentilerinin gerçeği yansıtmadığının altını çizdi. Ertuğrul, “Zira Bakanlığımıza bağlı Araştırma Enstitüleri, tarafından yapılan araştırmalarda gebe hayvanların stres, mineral ve vitamin noksanlığına bağlı olarak yavru attığı, kullanılan aşıların kesinlikle yavru atımına neden olmadığı belirtilmektedir” dedi.

Koruyucu aşılama ile beraber hayvan hareketlerinin kontrol ve denetiminin etkin bir şekilde yapılmasının da gerekliliğine dikkat çeken Ertuğrul, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını sevk etmek isteyen yetiştiricilerin Veteriner Sağlık Raporu alabilmek için mutlaka şap aşısı yaptırmak zorunda olduklarını anlattı. Ertuğru, “Bu amaçla ilimizde sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası başlatılmış olup, 30 Ekim 2008 tarihi itibarıyla kampanyanın bitirilmesi planlanmaktadır” diye konuştu.

Ertuğrul, Yozgat merkez ve bağlı ilçelerinde bulunan toplam 205 bin büyükbaş hayvan mevcudunun en az yüzde 85´inin kampanya döneminde aşılanmasının planlandığını, aşılama çalışmalarında köy muhtarları ve yetiştiricilerin duyarlı davranarak, kampanyanın amacına ulaşmasını istedi.

Ertuğrul, şap aşısı yaptırmayan, bir gün öncesinden ilan edilmesine rağmen hayvanlarını evde bırakmayan yetiştiricilere bin YTL idari para cezası uygulanacağını, aşılama ile beraber 0-6 aylık buzağılara kulak küpesi takılıp, işletmelerdeki hayvanların kayıtlarının güncelleneceğini ifade etti. Ertuğrul, aşılama bedelinin hayvan başına 40 Ykr olduğunu da sözlerine ekledi.

(Kaynak: Yozgat Gazetesi)

Hiç yorum yok: