3 Eylül 2008 Çarşamba

Şeyh Hacı Ahmet Efendi Camii tamir ediliyor

Yozgat’ın Hastane Caddesi’nde 1859 yılında inşa edilen Şeyh Hacı Ahmed-i Veli Dergah (Şeyhzade Ahmet Efendi) Camii’ndeki tamirat çalışmaları devam ediyor.

Daha önce 1961 ve 1991 yıllarında tadilatı yapılan tarihî cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl yeniden tamir ediliyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile tamir edilmeye çalışılan tarihî cami ve türbe, aslına uygun olarak yenileniyor.

Şeyh Hacı Ahmet Efendi Camii

Camii, Taşköprü Mahallesi, Şeyhzade (hastane) Caddesi üzerindedir. Cami, caddeye bakan iki pencere üzerindeki kitabelerine göre tarihlendirilir.

Kitabelerine göre, cami ve çeşme, H.1275 / m.1858 – 1859 tarihinde Şeyh Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılmış, kitabesi Terkî mahlasıyla Hacı Ahmet Efendi tarafından yazılmıştır. Minare 1957 de yapılmıştır. Caminin güneybatı dış köşesine tek cepheli bir çeşme ilave edilmiştir.

Harimin içinde süsleme olarak kasetleme tekniğiyle yapılmış tavanı ve üst kafesleri ile mihrap alınlığında ahşap üzerine; saray hattatlarından Abdülkadir el-Şükri’nin yazdığı “İhlas Suresi” ve pencereler üzerindeki boşlukta iki sıra şerit halinde devam eden “ Esm-ül Hüsna” ve “Fetih Sureleri” dikkat çeker. Ayrıca harimden doğuya açılan kapı ile pencere arasında; 1313 / M. 1897 – 1898 tarihinde yazılmış, Şeyh Hacı Ahmet Efendi’ yi remzeden simetrik çifte “Vav” içinde; “Ya Veliyallah, Ya Hazreti Şeyh Hacı Ahmed Veli” yazılmıştır.

Türbe içinde Şeyh Hacı Ahmet Efendi, iki oğlu ve torunu gömülmüştür. İç mekanı batı ve güneyde iki, doğuda bir pencere aydınlatır. Pencerelerden doğudaki daha küçüktür. Türbe ile cami arasında kalan boşluk caminin güney duvarına kadar uzatılarak cemekanla kapatılıp mekan genişletilmiştir. Sarı kesme taştan yapılan türbeye kuzeybatıdaki yuvarlak kemerli kapıdan girilir. Camiye bakan yüzü son tamiratta koyu mavi düz fayans çinilerle kaplanmıştır.

Hiç yorum yok: