10 Ocak 2016 Pazar

Belediye personeli, Hayri İnal Konağı’nda verilen arabaşı yemeğinde bir araya geldi

Tarihî Hayri İnal Konağı'nda arabaşı sohbetleri
Yozgat Belediyesi, personeline, kültür merkezi olarak kullanılan tarihî Hayri İnal Konağı’nda, Yozgat mutfağının meşhur arabaşı yemeği verdi.

Yozgat Belediye Başkanı Kâzım Arslan, Başkan Yardımcıları Talip Karslıoğlu, Ahmet Akgün ve Şahin Kılıçarslan’ın da katıldığı yemekte belediye personeli bir araya geldi.

Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, arabaşının nasıl yendiğini konuklarına uygulamalı olarak gösterdi. Karslıoğlu’nun eline aldığı arabaşı hamurunu çorbasız olarak yutması davetlileri güldürdü.

Pek çok şehirde yapılır ama Yozgat yemeğidir

Tarihî Hayri İnal Konağı
Belediye Başkanı Kâzım Arslan, yaptığı açıklamada, arabaşı yemeğinin Yozgat’la özdeşleştiğini söyledi. Başkan Arsan, şunları kaydetti:

“Arabaşı, Yozgat’ın uzun kış gecelerinde dostların bir araya gelmesine vesile oluyor. Kavrulmuş unla ve tavuk, kaz etinin kullanımı ile yapılan çorbası ile sunumu yapılan bir yiyeceğimizdir. Soğuk ve uzun kış gecelerinde ilimiz için önemli bir sohbet ve eğlenceye vesile oluyor. İnsanımız, arabaşı vesilesi ile akrabaları ve dostlarıyla bir araya gelerek muhabbet etmiş oluyor. Bizim üzerimize düşen ise bu geleneğimizi tanıtmak ve yaşatmaktır. Arabaşı, ülkemizin pek çok şehrinde yapılmasına rağmen Yozgat’ımızın yöresel yemeğidir.”

Kendisinin doktor olduğunu hatırlatan Arslan, gribe, nezleye iyi geldiği söylenen arabaşı yemeğinin çorbasındaki biber ve diğer karışımların kullanılmasının hastalıklara karşı vücut direncini koruduğunu belirtti.

Davetliler ise arabaşı yemeğinin Yozgat kültürünün bir parçası olduğunu ifade ettiler. Kışın mutlaka her evde arabaşı yemeğinin yapıldığını vurgulayan davetliler, dostlar, akrabalar davet edilerek sohbet ortamlarının oluşturulduğunu söylediler.

Hiç yorum yok: