5 Ağustos 2015 Çarşamba

Yozgatlı Dernekler Federasyonu Yönetimi,
AYM Başkanı Arslan’ı makamında ziyaret etti

Zühtü Arslan - Ahmet Koç
Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu Yönetimi, Yozgat Sorgun doğumlu Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ı makamında ziyaret ederek ‘hayırlı olsun’ dileklerini iletti.

Ziyarete, Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Koç, Genel Başkan Vekili Av. Selçuk Bağcı, Genel Başkan Yardımcısı Arslan Taşkın, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Solmaz ve Genel Sayman Mali Müşavir Mehmet Kılıç katıldı.

Yozgatlı Dernekler Federasyonu heyeti, AYM Başkanı Arslan'la
Federasyon Genel Başkanı Ahmet Koç, Yozgat Muhabir’e yaptığı açıklamada, “Sayın Arslan’la Polis Akademisi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi olduğu dönemlerde devamlı istişarelerimiz olmuştur. Federasyonumuza sık sık gelir ve bütün toplantılarımıza katılmaya gayret ederdi. Bu kez de onu ‘Anayasa Mahkemesi Başkanı’ oluşu münasebetiyle ziyaret ettik. Ankara’da yaşayan hemşehrilerimizin durumu, Yozgat kültürü ve eğitimi konularında görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Prof. Dr. Zühtü Arslan, 10 Şubat 2015 tarihinde yapılan seçimde 17 üyenin 11’inin oyunu alarak Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilmişti.

Zühtü Arslan kimdir?

Prof. Dr. Zühtü Arslan
Prof. Dr. Zühtü Arslan, 1 Ocak 1964’te Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nde doğdu. 1987’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler” alanında, doktorasını da aynı fakültede Anayasa Hukuku alanında yaptı. 2002’de doçent, 2007’de profesör unvanını aldı.

2001 yılında bir süre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde çalışan Arslan, 2009’da Polis Akademisi Başkanlığına atandı.

Arslan, 2009 yılında Polis Akademisi için bir ilke imza atarak akademi çatısı altında “Kürt Çalıştayı” düzenledi. Bu çalıştay, hükümetin Kürt açılımının önemli bir ayağı olarak değerlendirildi.

2012 yılında Yükseköğretim Genel Kurulu’nca AYM üyeliğine aday gösterilen 3 aday arasında Zühtü Arslan da vardı. Arslan, 17 Nisan 2012 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından AYM üyeliğine seçildi.

Anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasî partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayımlanmış makaleleri ve bildirileri bulunan Arslan, evli ve 4 çocuk babası.

‘367 kararı’na tepki göstermişti

Anayasa Mahkemesi
Zühtü Arslan, AYM’nin 2007 yılındaki “367 kararı”na kamuoyunda en çok tepki gösteren isimlerden biriydi.

AYM, 1 Mayıs 2007’de verdiği kararla, Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında TBMM’de en az 367 milletvekili olmadığını belirterek birinci tur oylamayı iptal etmiş, 6 Mayıs’taki iki yoklamada da toplantı yeter sayısı (367) olmayınca, 11. Cumhurbaşkanı seçilememişti.

Bunun üzerine 22 Temmuz 2007’de erken genel seçime gidilmiş, AK Parti’nin adayı Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007’de, 448 milletvekilinin katıldığı oylamada 339 milletvekilinin oyuyla 11. Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Zühtü Arslan ise 21 Haziran 2008 tarihinde yaptığı bir konuşmada AYM’yi sert bir dille eleştirmiş, mahkemenin AK Parti’nin kapatılmasıyla ilgili davayı kabul etmesinin “yargı darbesi” niteliğinde olduğunu söylemişti.

Arslan’ın adı, 2008 yılında iktidardaki AK Parti’nin hazırlattığı sivil anayasa taslağının mimarları arasında geçiyordu. Arslan, üniversitelere ve TBMM’de başörtüsüne müsaade edilmesini savunan düşünceleri ile de öne çıkmıştı. (Özgeçmiş: BBC Türkçe)

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: