4 Ağustos 2015 Salı

Şehitlerimize üzüntünün gölgesinde verilen konserde, meydanın üçte ikisi boş kaldı

Konserde Cumhuriyet Meydanı dolmadı
Terör olaylarında Yozgat da dahil olmak üzere Türkiye’nin değişik şehirlerinden asker ve polislerimizin şehid olmaları sebebiyle iptal edilip edilmeyeceği tartışma konusu olan geleneksel “Sürmeli Kültür ve Sanat Şenlikleri”nin, terör yoluyla oluşturulmak istenen huzursuzluk ortamına engel olmak gerekçesiylei iptal edilmeyip yapılmasına karar verilmişti.

Başkan Kâzım Arslan, konseri "iptal etmeme" gerekçelerini anlattı
15 gün önce ‘Buna şenlik denmez’ diyenler, şimdi ‘Şenlik iptal edilsin’ diyorlar

Yozgat Belediye Başkanı Kâzım Arslan, konser öncesi yaptığı konuşmada, terör olayları sebebiyle askerlerin, polislerin şehit olduğu bu günlerde “Sürmeli Şenlikleri”ni neden iptal etmediklerini anlattı. Yapılan organizasyonu “şenlik” değil “kültür etkinlikleri” olarak nitelendirmenin daha doğru olacağını belirten Başkan Arslan, “Sizlerin on binlerce, yüz binlerce Lirasını, birtakım popüler sanatçılara aktarma peşinde olmadık. Tam tersine, gerçek sanatı ve sanatçıyı Yozgat’ta sizlerle buluşturmak istedik. Bu mânâda da 7 günlük bir program hazırlandı” dedi.

Başlangıçta bu kültürel etkinliklerin eğlence kısmının zayıf bulunarak eleştirildiğini hatırlatan Arslan, aynı çevrelerin, yaşanan birtakım üzücü gelişmeler sebebiyle bu etkinliklerin iptal edilmesini istediklerini söyledi. Arslan, “Bakın, 15 gün önce ‘Buna şenlik denmez’ diyenler, şimdi ‘Şenlik iptal edilsin’ diyorlar. Burada tabii ki bir samimiyetsizlik var ve bir art niyet var” diye konuştu. “Türk Devleti, 3-5 çapulcunun bölebileceği kadar küçük bir devlet değil, Türk Milleti de 3-5 çapulcuya meydan bırakacak kadar küçük bir millet değil” diyen Arslan, teröristlerin halkta korku oluşturarak hayatı durdurmak istediklerini, buna fırsat vermeyeceklerini söyledi.

Başkan Arslan, sözlerine şöyle devam etti:

Teröristlerin istedikleri bir ortamı yaratmamamız lâzım

“Geçen hafta bir şehidimiz geldi, Allah rahmet eylesin. Vazifemizi elimizden geldiğince yapmaya çalıştık. Ama ben, hemen o şehit cenazesinin arkasından gittim, peş peşe 4 tane nikâh kıydım. Düğün vardı. Bunu şunun için söylüyorum: Hayat, bir taraftan devam ediyor ve bizim bunu engellememiz mümkün değil ve bu noktada da teröristlerin istedikleri bir ortamı da yaratmamamız lâzım. Biz, burada sadece bir eğlencenin peşinde değiliz. Zaten yaptığımız programlara bakarsanız göreceksiniz. Netice itibariyle eğlence tarafı değil, kültür ve sanat tarafı fazla olan programlardır. Bu sebeple de biz, bu etkinlikleri ertelemek istemedik.”

Gurbetçilerimize bir güzellik sunmak istedik

Tatil mevsimi olması sebebiyle hem gurbetçilerin hem de şehir dışındaki çok sayıda hemşehrilerinin Yozgat’a geldiklerini belirten Arslan, bu insanlara bir güzellik göstermek istediklerini ancak sonrasında birtakım üzücü hadiseler olduğunu söyledi. Arslan, “Ama biz de burada ahlâksız bir şey yapmıyoruz. Çok afedersiniz, sözüm meclisten dışarı, burada dansöz oynatmıyoruz. Türkülerimizi beraber söyleyeceğiz, millî duygularımızı beraber yaşayacağız, manevî değerlerimizi de beraberce yaşayacağız. Nasıl ki ölülerimiz bizi birleştiren unsurlarsa, bu tür etkinlikler de, türkülerimiz, şarkılarımız da bizi birleştiren unsurlardır” diye konuştu. Arslan, kimsenin bu konuyu istismar etmemesini istedi.

Yozgat’ın mahallî gazetelerinde, şenliklerin yapılması görüşünü de iptal edilmesi gerektiği görüşünü de savunan yazılar yayımlanmıştı.

Esnaf, yapılmasından yana

Lâtif Altın
Yozgat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Lâtif Altın ise, bu konuda şu değerlendirmede bulunmuştu:

“Ülkemizi karıştırmak isteyen, birliğimizi ve dirliğimizi bozmak isteyen hainlere karşı hep birlikte daha güçlü, daha diri olmalıyız. Bu gün, birlikte hareket etme günüdür. Acımızı paylaştığımız gibi, güzel günleri, birlik ve beraberliğimizi diri tutacak Sürmeli Şenlikleri gibi geleneklerimizi de yaşatmalıyız.”

Konserde millî mesajlar öne çıktı
Şenliklerin ilk gününde, Yozgat Belediyesi Sürmeli Topluluğu, Cumhuriyet Meydanı’nda “Birlik ve Beraberlik” temalı bir konser verdi. Konser, “Türkiyem” şarkısıyla başladı. Şehitlerimize üzüntünün gölgesinde gerçekleştirilen konserde, meydanın üçte ikisi boş kaldı.

Küçük talihli hediyesiyle
Konserde yapılan hediye çekilişinde, 26 jant boyunda bisiklet ücretine denk miktardaki hediye çekini, küçük bir çocuk kazandı.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: