7 Ağustos 2015 Cuma

Çerkes Ethem: Mustafa Kemal, soruşturmanın kendisine de uzanmasından endişe ediyordu

Çerkes Ethem, hatıratında
Çapanoğlu isyanını da anlatıyor
Çerkes Ethem, hatıratında, Mustafa Kemal Paşa’nın, Çapanoğlu isyanına dair Divan-ı Harp tarafından yürütülen soruşturma ve yargılamanın ucunun kendisine uzanmasından endişe ettiğini iddia ediyor.

İsmet İnönü ve Mustafa Kemal Paşa tarafından Yozgat’taki “Çapanoğlu İsyanı”nı bastırmakla görevlendirilen Çerkes Ethem, hatıratında, isyanı çok kanlı bir şekilde bastırdıktan sonra, kendisine bağlı “Divan-ı Harp” vasıtası ile sorgulamalar yapıldığını, suçlu görülenlerin yargılandığını anlatırken, Ankara Valisi Yahya Galip Bey’in durumuna dair dikkat çeken tesbitlerde bulunuyor. Çerkes Ethem, bu konuda özetle şu iddiada bulunuyor:

Sorgulamalar, tanıklıklar ve itiraflardan anladım ki, Yozgat mutasarrıfı da isyana destek vermişti. Onun bu desteği, Ankara Valisi Yahya Galip Bey ve Mustafa Kemal Paşa tarafından da biliniyordu. Ben, sorgulanmak üzere Yahya Galip Bey’in de Yozgat’taki Divan-ı Harp’e gönderilmesini istedim. Mustafa Kemal Paşa, çektiği telgrafla, İçişleri Bakanlığı’na gerekli talimatın verildiğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı ise, Yahya Galip Bey’in, böyle bir yolculuğa dayanamayacak kadar hasta olduğunu bildirdi. Ben ise, yaptığım araştırmada, Yahya Galip Bey’in hasta olmadığını öğrendim.

Çerkes Ethem, bunları anlattıktan sonra, aynen şu satırları kaydediyor:

“Yine aynı özel telgraflardan ve muhaberelerden çıkardığımız mânâlara ve sonradan anlaşıldığına göre, Mustafa Kemal Paşa’nın bütün telaşına sebep, Yahya Galip Bey’i ve tutuklu Yozgat mutasarrıfını korumaktan ziyade, Yahya Galip Bey’in ifadesine başvuracak olan yetkili ve adil bir Divan-ı Harp heyetinin, sonradan kendisini, Mustafa Kemal Paşa’yı da sorgu altına alacağını bildiği ve yöneleceğinden korktuğu anlaşılmıştı. Esasen bu hususlara vakıf olan ve Yozgat’ta bulunan bazı kimseler, Divan-ı Harp heyetini en ince ayrıntısına kadar aydınlatmışlardı.” (54. sayfa)


(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: