28 Şubat 2013 Perşembe

Arabesk nasıl doğdu?

Dr. Savaş Şafak Barkçin - Orhan Gencebay
Dr. Savaş Şafak Barkçin, Batı karşısında aşağılık kompleksi taşıyan ve kendi geçmişine dair bütün değerleri yok etmeye çalışan zihniyetin, bir dönem Klasik Türk Müziği’nin ve Türk Halk Müziği’nin dinî, tasavvufî unsurlar taşıyan örneklerinin okullarda öğretilmesini ve radyolarda yayınlanmasını yasakladığını, geriye sadece Türk Müziği’nin içkili mekânlarda söylenen kısmının kaldığını söyledi.

Barkçin, caddelerin giriş ve çıkışlarına polisler konarak İstanbul’da Beyoğlu’na, Ankara’da Yenişehir’e sokulmayan, yoksulluk içinde sıkıntı çeken, istediği gibi giyinmesine, radyosunda istediği müziği dinlemesine müsaade edilmeyen, bu sebeple de ‘Bari bize benzer bir makam duyalım, nağme duyalım. Arapça da olsa, anlamasak da önemli değil, bize benzer bir şey duyalım’ diyerek Arap filmlerini izlemeye giden halkın, bu hasretle kendi müziğini keşfetmeye çalıştığını, Arabesk’in de böyle doğduğunu ifade etti.

Barkçin, başlangıçta Arap Müziği’ni taklit ederek ortaya çıkan Arabesk’in daha sonra özgün bir müzik hâline geldiğini, bu sebeple ‘Arap’a benzeyen’ anlamındaki ‘Arabesk’ tâbirini, Orhan Gencebay’ın reddettiği gibi kendisinin de reddettiğini belirtti.

Bir fotoğraf üzerine...

Fotoğraf: Ömer Güngör
Nice devirler, nice iklimler geçti; günler, haftalar, aylar, yıllar... Ne çok şey öğüttü zaman... Buğdayları, mısırları, bulgurları, insanları, ömürleri... Zaman un oldu, ekmek oldu, aş oldu, taş oldu... En masum mutluluklarımızla, en ağır kederlerimizle dostlar kaldı geriye; beraber gülüp, beraber efkârlandığımız... Bir serçe kadar tedirgin endişelerimizle, bir kaplan kadar güçlü umutlarımızla devam ediyor yürüyüşümüz... Mevsimler geçer, iklimler değişir, acılar küllenir, biz yine de gülümseriz hayata... Ayçiçeği tarlalarında, şeker pancarı tadında, taze nohut kabuklarında, tozlu yollarda, kireç badanalı kerpiç duvarlarda kalsa da çocukluğumuz, hâlâ iğde kokuları gelir uzaklardan... Akşam karanlığında bir köy evinin bahçesinde yakılmış bir ateşten tüten dumanlarını ve onun uzaktan hissedilen kokusunu bilir misin? Mehtaba ve yıldızlara sarılmış koyu lacivert gecelerin, sessiz köy yollarını nasıl hüzne boyadığını?.. Sessizlik, hüznün sesidir, her yerden duyulur...

Sürur Öztürk

27 Şubat 2013 Çarşamba

ORAN, 10 yıllık kalkınma politikasını belirliyor

ORAN Yönetim Kurulu Toplantısı
Kısa adı ORAN olan ve Kayseri, Sivas, Yozgat illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, bölgenin 10 yıllık sürede kalkınmasına yön verecek politikaları belirlemek üzere çalışma yapıyor.

Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kayseri’deki hizmet binasında düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı’nda şu açıklamada bulundu:

“Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan TR72 Bölgesinin 2014-2023 dönemini kapsayan ve bölgenin 10 yıllık sürede kalkınmasına yön verecek politikaları belirlemek üzere Ajansın başlatmış olduğu Bölge Planı hazırlık çalışmaları, ilgili tüm tarafların katkısını almak suretiyle başlatılmış ve tüm hızıyla devam etmektedir.”

CHP Sivas Miletvekili Özdemir:
Yozgatlı bakanlar var ama Yozgat’a bakan yok

Malik Ecder Özdemir
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Malik Ecder Özdemir, Yozgat’ta yaptığı değerlendirmede, “Yozgat ve Sivas’ın uzun yıllardır bakanları var. Bakanlar var ama illere bakan yok. Sivas ve Yozgat İç Anadolu’nun en çok göç veren yoksulluğun ve işsizliğin en yoğun yaşandığı illerin başında yer alıyor” dedi.

Sürekli yoksul bırakıldığını iddia ettiği Yozgat halkının nasıl olup da sürekli AK Parti’ye oy verdiğini aklının almadığını ifade eden Özdemir, terörü sona erdirme çalışmalarını da Türkiye’nin AK Parti eliyle bölünmenin eşiğine getirilmesi olarak değerlendirdi.

Sarıkaya Belediyesi, Roma Hamamı’nı turizme kazandırmak için İstanbul’da girişimlerde bulundu

Ali Osman Erbir, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli ile
Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, tarihî Roma Hamamı’nın turizme kazandırılması çalışmalarında izlenecek sürecin yol haritasının belirlenmesi amacıyla, Tarihî Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’le İstanbul’da bir toplantı yaptı.

Başkan Erbir, ayrıca, Türk ve İslâm coğrafyasından seçilmiş, tarihî değeri bulunan 122 mimarî eserin maketlerinin sergilendiği ve yılda ortalama 750 bin yerli yabancı turistin ziyaret ettiği Miniatürk’te tarihî Roma Hamamı’nın maketinin de yer alması için, talep dosyasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’ye takdim etti.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir ve Başkan Yardımcısı Saadettin Öztürk, daha sonra Kültür A.Ş. bünyesindeki Türk Dünyası Kültür Evleri ile Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni ziyaret ettiler.

26 Şubat 2013 Salı

Kahraman: Mehmet Çiçek şahit, şarkıcı Mirkelam’ı Psikolojik Harekatçı askerler 3 günde meşhur etmiş

"Koşan Adam" Mirkelâm, 3 günde nasıl şöhret oldu?
54. dönem Refahyol Hükümeti’nde Kültür Bakanlığı yapan İsmail Kahraman, 28 Şubat döneminde yaşadıklarını anlatırken, dönemin Millî Eğitim Komisyonu Başkanı, eski Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek’in de şahit olduğunu belirttiği bir hatırasını da dile getirdi.

Kahraman, O dönem Milli Eğitim Komisyonu’ndaki milletvekillerinin, Kara Harp Okulu’nun fakülte statüsünü kazanabilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında Kara Harp Okulu’nu ziyaret ettiklerini belirterek, burada bir albayın söylediklerini, eski Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek’i de şahit göstererek şöyle nakletti:

25 Şubat 2013 Pazartesi

CHP’li Akkiray’a göre, Yozgat’ta bazı aleviler, talepleri çözülmeyerek köylerinden göçe zorlandı

Sabahat Akkiray
Sanat hayatında “Akkiraz” soyadını kullanan CHP İstanbul Milletvekili ve Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Sabahat Akkiray, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cevaplaması talebiyle Alevi köylerinin durumu hakkında TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Akkiray, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Yozgat’ta birçok Alevi köyünün talepleri çözülmeyerek göçe zorlandıklarını, Erzurum’da da Alevi köylerinin çöp alanı olarak belirlendiğini ileri sürdü.

Akkiray, soru önergesinde iddialarını şöyle dile getirdi:

Başer, AK Parti’nin Boğazlıyan hizmetlerini anlattı

"Sulama sıkıntısını gidereceğiz"
AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Boğazlıyan’a 200 kişilik yurt yapılacağını, Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin pansiyonu ile birlikte temelinin bu yıl içinde atılacağını, Oğulcuk Barajı’nın hayal olmaktan çıkacağını, Ovakent bölgesinin sulanması için çalışma yaptıklarını ve Fatih Camisi’nin onarılacağını söyledi.

AK Parti Boğazlıyan İlçe Teşkilatı, hükümetin ilçeye getireceği hizmetler hakkında ilçe halkına bilgi vermek amacıyla ‘Halk Günü’ düzenledi.

Toplantıya, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, İlçe Başkanı Hamza Kaya, Yönetim Kurulu Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyesi Bayram Eroğlu, AK Partili Belde Belediye Başkanları, muhtarlar, partili üyeler ve vatandaşlar katıldı.

24 Şubat 2013 Pazar

2012’de Yozgat’ta 712 traktör alındı

Yozgat'ta traktör sayısı 712 arttı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 2012 yılında illerin traktör sayılarında meydana gelen artışa dair araştırmanın sonucunu açıkladı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012 yılında traktör sayısının en fazla Konya’da arttığını belirterek, “Geçen yıl Konya’da traktör sayısı 2 bin 870 adet artarak 70 bin 902’ye çıktı. En fazla traktörün bulunduğu il olan Manisa’da 2 bin 340 artarak 73 bin 890’a ulaştı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011 yılında Türkiye’de 1 milyon 466 bin 208 adet olan traktör sayısının 49 bin 213 artışla 2012 yılında 1 milyon 515 bin 421’e çıktığını belirtti. Geçen yıl İstanbul ve Rize hariç bütün illerde traktör sayısının arttığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

Yozgat Platformu Başkanı Ekinci: Hizmetleriyle Yozgat’ta iz bırakmış 10 tane milletvekilimiz yok

YESİAD'ın İstanbul'daki Arabaşı Gecesi...
Yozgat Platformu Başkanı Kâzım Ekinci, 1983 yılından bu yana Yozgat’tan 44 milletvekili seçildiğini ancak Yozgat’ta iz bırakacak hizmetler yapmadıkları için, ‘10 milletvekilinin ismini sayın’ dendiğinde 10 isim sayılamadığını ileri sürdü. “Bizim işimiz siyaset değil” diyen Ekinci, yaptıkları çalışmaları makam ve mevki için değil ‘sırf Allah rızası için’ yaptıklarını belirtti.

Kısa adı YESİAD olan ve merkezi İstanbul’da bulunan Yozgatlı Esnaf ve İşadamları Derneği ile Tepedoğan Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Arabaşı Gecesi, ‘Salon Semazen’in Ümraniye Şubesi’nde gerçekleştirildi.

Geceye, Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yapmış olan eski Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Kaplan, siyasî partilerin ilçe başkanları, Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Prof. Dr. Kadir Esmer, Prof. Dr. Hilmi Ünlü, bazı Yozgat derneklerinin temsilcileri ve Yozgatlı vatandaşlar katıldı.

“Duyarlı Vatandaş” hayatını kaybetti

Abdullah Kılıç'ın cenazesi dualarla toprağa verildi
Yozgat Hakimiyet gazetesinde “Duyarlı Vatandaş” mahlasıyla yazılar yazan ve Yozgat’ta “Tavukçu Abdullah” olarak anılan Abdullah Kılıç, şeker hastalığı sebebiyle sevk edildiği Ankara’da hayatını kaybetti.

55 yaşında hayata veda eden Kılıç’ın cenazesi, Çapanoğlu Büyük Cami’de ikindi namazından sonra kılınan cenaze namazının Sarıtopraklık Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cenaze namazına yerel basın mensuplarının yanı sıra, bazı daire müdürleri, siyasî partilerin il başkanları, sivil toplum temsilcileri, Kılıç ailesinin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Arabaşı dernekleri - 2

19 Şubat’ta yayınladığım ve Yozgat derneklerinin ‘Arabaşı Gecesi’ düzenlemenin ötesine geçip, Yozgat’ın sosyal ve kültürel hayatına, turizmine, ekonomisine katkı sağlayacak kalıcı eserler ve hizmetler üretmeleri gerektiğini ifade ettiğim ‘Arabaşı dernekleri’ başlıklı yazıma, Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu’ndan aynı gün bir açıklama gelmişti. Yazımı, herhangi bir derneği ya da federasyonu kast ederek yazmamış, genel bir değerlendirme yapmıştım. Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun duyarlılık ve nezaket gösterip açıklamada bulunması memnuniyet vericidir. Teşekkür ediyorum; fakat yapılan açıklamanın bu konudaki kanaatimi değiştirmeye yetmediğini de belirtmek istiyorum.

Önce Federasyon adına gönderilen açıklamayı kaydedeyim, ardından ben de kısa cevaplar vereyim. Federasyonun açıklaması şöyle:

Gasp edilip bıçaklanan genç,
Jandarma’ya telefon ederek kurtuldu

Aralarında husumet olduğu belirtilen kişiler tarafından dün gece otomobilinin yolu kesildikten sonra gasp edilip bıçaklandıktan sonra yol kenarına atılan 19 yaşındaki Selim Ü., Jandarma Karakolu’na telefon ederek yardım istedi. Yaralı genç, 112 Acil Servis ambulansı ile Sorgun Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınırken, saldırganlar Mikail Y., Murat K., Serhat K. Ve Murat S., Jandarma tarafından yakalanarak adliyeye sevk edildi.

23 Şubat 2013 Cumartesi

Meslek Lisesi’nin eğitimli genç aşçıları,
Yimpaş AVM’de hafta sonları stant açacaklar

Maharetli öğrencilerin ürünleri Yozgat halkının beğenisine sunulacak
Yozgat Merkez Zübeyde Hanım Kız Teknik Ve Meslek Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü’nde eğitim gören 50 öğrenci, yaptıkları birbirinden lezzetli yemekleri, tatlıları, pastaları ve börekleri, Mart ayından itibaren hafta sonları Yimpaş Alışveriş Merkezi’nde (AVM) açacakları stantta satışa sunacaklar. Satıştan elde edilen gelir, okulun döner sermayesi vasıtasıyla öğrencilere ücret olarak ödenecek.

Bu yıl ilk mezunlarını verecek olan Yozgat Merkez Zübeyde Hanım Kız Teknik Ve Meslek Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü, kapılarını basın mensuplarına açtı. Öğrencilerin hazırladıkları yemeklerle basına ziyafet çeken okul yönetimi, bölümde verilen eğitim hakkında bilgi verdi.

Milletvekili Başer: Önceki seçimde alamadığımız belediyeleri de almak için kapı kapı dolaşacağız

AK Parti Yozgat İl Danışma Toplantısı, Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya AK Parti Yozgat Milletvekilleri Ertuğrul Soysal, Yusuf Başer, Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, eski Yozgat Milletvekili Kâzım Arslan, AK Parti İl Başkanı Fahri Açıkgöz, ilçe ve belde belediye başkanları ile partililer katıldı.

AK Parti Yozgat Milletvekilleri Başer ve Soysal, toplantının basına açık kısmında, AK Parti iktidarı döneminde Yozgat’a getirilen hizmetleri özetlediler.

22 Şubat 2013 Cuma

Vali Yazıcı: Keklik sayısı artınca
Yozgat Kartalı’nın sayısı da artacaktır

Abdülkadir Yazıcı-Yozgat Kartalı
Keklik gibi hayvanların en az 5 yıl süreyle avlanmaması gerektiğini belirten Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, “Doğadaki keklik sayısının artmasıyla birlikte Yozgat’ın simgelerinden biri olan Şah Kartal’ın sayısı da artacaktır” dedi.

Yozgat Çamlığı ile birlikte Beynam Ormanı, Meriç Deltası, Ilgaz Dağları, Eskişehir Türkmen Baba Dağları’nda yaşadığı bilinen “Şah Kartal”, halk arasında “Anadolu Kartalı” veya “Yozgat Kartalı” olarak da adlandırılıyor.

Nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarından “Yozgat Kartalı”, 2011 yılında, bir yıllık aradan sonra Türkiye’nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlığı’ndaki yuvasına dönmüştü. Yozgat Kartalı’nın yuvası, Yozgat Orman İşletmesi tarafından koruma altına alınmıştı.

Yozgat Belediyesi, anket sonucunu açıklayacak mı?

Erdoğan, toplantıya katılanlara 10 ilin anket sonucunu açıkladı
Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 10 ilin milletvekilleri ve belediye başkanları ile AK Parti Genel Merkezi’nde yaptığı toplantıda, bu illerin son mahallî seçimlerde aldıkları oy oranı ile genel ve yerel seçimlere yönelik olarak yaptırılan son anketlerde görülen oy oranlarını tek tek okudu.

Kendinize çeki düzen verin

Vatan gazetesinin haberine göre, mahallî seçimlere daha 1 yıl olduğunu, bu 1 yılın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Tüm şehirlerde anketler yaptırıyoruz, durum nedir diye, kendinize çeki düzen verin diye…” şeklinde konuştu. Erdoğan, ardından da “Şu anda durum bu” diyerek, anket sonuçlarını her il için tek tek açıkladı. Buna göre parti ve belediye başkanları açısından oy oranı sıralamasında 1. sırada Kayseri çıkarken, en düşük oy oranını ise Kırıkkale aldı.

Çocuk Polikliniği Yozgat halkının hizmetinde

Hüsrevşahi, hasta kabulüne başladı
Doç. Dr. Haşim Hüsrevşahi’nin Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’na atanmasıyla birlikte, Çocuk Sağlığı Polikliniği de hizmet vermeye başladı.

Böylece, hastanede hizmet veren poliklinik sayısı 30’a, hastanenin öğretim elemanı sayısı da 66’ya yükseldi.

Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Mesut Gürdal, ihtiyaç duyulan diğer branşlarda da tecrübeli yeni isimlerin göreve başlamaları için gerekli çalışmaların ivedilikle yürütülmekte olduğunu kaydetti.

Başkan Başer, Almanya’ya gitti

Başer, Imtech firmasının toplantısına katılacak
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Türkiye’de de yatırımları bulunan Imtech firması tarafından düzenlenen, katı atıklardan enerji üretilmesi konulu toplantıya katılmak üzere Almanya’ya gitti.

Toplantıya AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Çevre Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu ve akademisyenler de katılıyor.

21 Şubat 2013 Perşembe

Başbakan, Yozgat’ın sorunlarını dinledi

Başbakan Erdoğan
Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 10 ilin milletvekilleri ve belediye başkanları ile AK Parti Genel Merkezi’nde yaptığı toplantıda, illerin sorunlarını dinledi.

Toplantıya Aksaray, Ankara, Çankırı, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat illerinin milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları ile il koordinatör milletvekilleri ve parti yöneticileri katıldı.

Toplantıda Yozgat’ın hangi sorunlarının ve bu sorunların giderilmesi için hangi çözüm önerilerinin dile getirildiği konusunda Yozgat milletvekilleri ve Yozgat Belediye Başkanı tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

Bir köy kurmalı ama nasıl?..

Sürur Öztürk

Çocuk dünyamızın gizemli nesneleri
“Git bak bakalım kümeste yumurta var mı?” talimatıyla kümese yönelen çocukların içine doğan o merak ve heyecan, küçümsenecek bir haz değildi... Tavukların korkup sağa sola kaçışma ihtimaline karşı hazırlıklı, çocuksu bir ruh hâliyle, kümesin kapısını usulca açmak... Gözlerini tavukların üzerinde, yanında yöresinde, samanların üzerinde gezdirmek... Sınırlı dakikaların tarifsiz heyecanı... Ve işte yumurtalar!... İşte oradalar... Tahtaların arasından sızan gün ışığı, kümesin o gizemli loş ortamını bir el feneri gibi aydınlatıp, yumurtaları adeta, kuyumcu vitrinlerindeki ışıklandırmalarla daha da cazip hâle getirilmiş altınlara dönüştürüyor...

20 Şubat 2013 Çarşamba

İşte Yozgat’ın meşhur “Hastane önünde incir ağacı” türküsüne konu olan hastane

"Hastane önünde incir ağacı" türküsünün sözleri, bu hastanede yazılmış

“Hastane önünde incir ağacı / Doktor bulamadı bana ilacı / Baştabip geliyor, zehirden acı / Garip kaldım, yüreğime dert oldu / Ellerin vatanı bana yurt oldu…”

Yozgat’ın “Hastane önünde incir ağacı” türküsü, böyle başlar. İstanbul Bahçelievler Kocasinan Merkez Mahallesi Muhtarı Necmettin Ünalmış, bu türküye konu olan ve İstanbul’da bulunan bir hastanenin bu günkü hâlini gösterdiğini iddia ettiği fotoğrafı, Yozgat Muhabir’e ulaştırdı.

Yolcu minibüsü devrildi: 10 yaralı

Yolcu minibüsü şarampole yuvarlandı
Sorgun ilçesinden Yozgat şehir merkezine yolcu taşıyan Mevlit Önal yönetimindeki 66 DY 60 plakalı minibüs, Yozgat- Sivas karayolu Muslubelen Köçekkömü Kavşağı’nda kontrolden çıkarak şarampole devrildi.

Yaralılar, yoldan geçen vatandaşların yardımıyla minibüsten çıkarılarak ambulanslarla Yozgat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılardan 10’u ayakta tedavi görerek taburcu edildi.

Hastanede tedavileri süren Gamze Suntay, Ünal Suntay, Serpil Yeşil, Muzaffer Önal, Mehmet Önal, Çınar Okur, Derya Ecevit, Funda Gül Takıran, Birsen Meşe Üzümveren ve Şirin Türk’ün ise sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Yozgat Defterdarı değişti

Artvin Defterdarı Altındağ, Yozgat'ın yeni defterdarı oldu
Maliye Bakanlığı, 23 ilin defterdarlığına atama yaptı. Yozgat Defterdarı Mustafa Işık, Çanakkale Defterdarlığına, Artvin Defterdarı Abdurrahman Altındağ ise Yozgat Defterdarlığına atandı.

Yozgat Defterdar Yardımcısı Mehmet Doğan da Ardahan Defterdarlığına tayin edildi.

19 Şubat 2013 Salı

ORAN’ın adını kullanan sahtekârlara dikkat!

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı uyarıda bulundu
Kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Yozgat-Sivas-Kayseri bölgesinde bazı kişi ve kurumların kendilerini ORAN personeli, bağımsız değerlendirici ya da Ajans görevlisi olarak tanıtıp, yardımda bulunma vaadleriyle müteşebbisleri aldatarak haksız menfaat sağladıklarını duyurdu.

“Malî Destek Programlarıyla ilgili Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın hiçbir özel yasal temsilcisi, danışman firma ve benzeri şahıs, kurum ve kuruluşla bağlantısı veya anlaşması yoktur” açıklamasında bulunan ORAN, bu gibi şahıs ve kurumlara itibar edilmemesini istedi.

Açıklamada böyle durumlarla karşılaşan vatandaşların ihbarda bulunmaları hâlinde, söz konusu kişi ya da kurumlar hakkında yasal işlem yağılacağı kaydedildi.

(Yozgat Muhabir)

Arabaşı dernekleri...

Sürur Öztürk

Yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce derneğimiz var. Sık sık toplanır, arabaşı yutar ve dağılırlar. Zannedersiniz ki, arabaşı çorbasını içmek ve hamurunu yutmak için dernek kurma şartı vardır. Çünkü kendilerini ‘sivil toplum kuruluşu’ zanneden bu yüzlerce derneğin, arabaşı geceleri düzenlemekten başka becerebildiği neredeyse hiçbir şey yoktur. Toplanırlar, yutarlar, dağılırlar. Sonra yine toplanırlar, yine yutarlar ve yine dağılırlar. Bu dernekler, üyelerine arabaşı hamurunu yuttururlarken, kendilerini de kamuoyuna ‘sivil toplum kuruluşu’ diye yuttururlar. Yut, yuttur, yut, yuttur… Bu böyle devam eder gider...

18 Şubat 2013 Pazartesi

Pirinç tanesine İhlas Suresi’ni yazan usta hattat:
Yozgatlı Mehmed Said Fennî

Fotoğraf temsilî bir fotoğraftır
Yozgat’ın yetiştirdiği çok sayıda ilim ve sanat erbabından birisi olan, hattat, hakkak ve şair Fennî, pirinç tanesi üzerine İhlas Suresi’ni yazmış olmasıyla da tanınıyor.

Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Altınoluk dergisinin 1990 yılı Mart ayında yayınlanmış olan 49. sayısındaki “Kalem Eğer O’nun Medhini Yazmazsa...” başlıklı yazısında, Fennî’nin ayva yaprağına yazılar, pirinç tanesine de İhlas Suresi’ni yazdığı bilgisinin, İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın “Son Asır Türk Şairleri” isimli eserinde yer aldığını kaydediyor.

Ali Şakir Ergin de, “Yozgatlı Mehmed Said Fennî” isimli kitabında  1850’de Yozgat’ta doğan ve 1920’de Ankara’da vefat eden Fennî hakkında şu bilgiyi veriyor:

Dönemin belediyesi, “Uyuz Hamamı” olarak bilinen tarihî Roma Hamamı’nı betonla kapatmıştı

Sarıkaya ilçesinde yayınlanan “Yöre Haber” gazetesi, 1977-1987 yılları arasında iki dönem Sarıkaya Belediye Başkanlığı yapmış olan Nevzat Şener döneminde yaşanan bir tarihî eser katliamını hatırlatarak, geçmişte yapılan hatanın şimdiki yönetim tarafından düzeltilmesini istedi.

Nevzat Şener
Yöre Haber, halk arasında “Uyuz Hamamı” olarak anılan tarihî Roma Hamamı’nın diğer kalıntılarının üzerinin, Nevzat Şener döneminde bir gecede betonla kapatıldığını yazdı.

Yozgat Muhabir’in edindiği bilgiye göre, günümüzde kalıntıları turizme kazandırılmaya çalışılan ve Roma döneminde termal tedavi merkezi olarak inşa edilen hamamdan ‘üst sınıf’ faydalanıyordu. Halk arasında “Uyuz Hamamı” olarak bilinen ve Roma Hamamı’nın hemen yanında bulunan aynı döneme ait tarihî hamam ise, halkın kullanımına sunulmuştu.

“Uyuz Hamamı”, günümüzde üzeri betonla kapatılmış bir halde toprak altında turizme kazandırılmayı bekliyor.

Armağan Köprüsü’nün çalınan kitabesi nerede?

Fotoğraf: Yılmaz Göksoy arşivi
Geçmişte “Armağan Oymağı”nın yerleştiği bölgede yer aldığı için “Armağan Köprüsü” olarak anılan ve Sultan Abdulhamid döneminde Divanlı Köyü Taş Ocağı’ndan getirilen kesme taşlarla 1894-1895 (?) yıllarında Ermeni ustalar tarafından inşa edilen tarihî köprünün kitabesi, 1985 yılından bu yana kayıp durumda.

Yılmaz Göksoy
Yozgat tarihine ve kültürüne olan ilgisi ve yazılarıyla tanınan “Yozgat” gazetesi yazarı, Emekli Öğretmen Yılmaz Göksoy, 1985 yılında tarihî köprünün ve kitabesinin fotoğrafını çektiğini ancak “Kısa bir süre sonra kitabesini okutmak üzere gittiklerinde kitabenin çalınmış olduğun gördüklerini” kaydediyor.

Göksoy, “Erdoğan Akdağ Kampüsümüzün Tarihçesi: Armağan Yurdu - Armağan Köprüsü” başlıklı yazısında, bu konuda şu bilgileri veriyor:

15 Şubat 2013 Cuma

Hizmet mi, hezimet mi?
İGM üyelerinin yurt dışı seyahatleri sorgulanıyor

İGM Üyelerinin yurt dışında ne yaptıklarını bilen yok

Yozgat Muhabir’in 7 Şubat 2011 ve 14 Aralık 2012 tarihlerinde gündeme getirip dikkate sunduğu İl Genel Meclisi üyelerinin yurt dışı seyahatleri, mahallî basın tarafından da sorgulanmaya başlandı.

“Yozgat Haber” gazetesi, “Merak uyandıran gezi” başlığıyla manşetten yayınladığı haberde, Yozgat İl Genel Meclisi üyelerinin “Yatırımcılara Yozgat’ı tanıtarak yatırım yapmaya davet etmek” gerekçesiyle yurt dışına uzun süreli seyahate çıkmalarını mercek altına aldı.

“Yozgat Haber” gazetesi yazarı Çetin Mermertaş da, “Avrupa’ya niye giderler?” başlıklı yazısında, Meclis üyelerinin “Yatırımcıları Yozgat’a davet etme” kılıfıyla yurt dışında uzun süre gezip geldiklerini ileri sürdü.

“Çapanoğlu Süleyman Bey’in el yazısıyla kaydettiği Demirli Medrese’deki kitapların listesi elimizde”

Fotoğraf: Abdulkadir Çapanoğlu arşivi 
Çapanoğlu Süleyman Bey’in, Yozgat’taki Demirli Medrese’de muhafaza ettirdiği 584 adet el yazması kitabın kendi el yazısıyla kaydettiği listesinin yer aldığı defter, bugün Çapanoğlu ailesinin elinde bulunuyor.

Abdulkadir Çapanoğlu
“Yozgat” gazetesi yazarı Abdulkadir Çapanoğlu, “Yozgat Lisesi, Çapanoğlu Süleyman Bey ve Demirli Medrese” başlıklı yazısında, bu tarihî defter hakkında bilgi veriyor.

Defteri, “ailemize kalan en değerli hatırasıdır” diye niteleyen Çapanoğlu, 15x27 cm ebadında 48 sayfadan müteşekkil olan listenin, “1970 yılında çok sevdiği bir öğrencisi vasıtası ile kendisine ulaştığı merhum Prof. Dr. Ahmet Caferoğlu tarafından günümüz Türkçesine çevrildiğini kaydediyor.

Abdulkadir Çapanoğlu’nun defter hakkında verdiği bilgi şöyle:

“Bozok Araştırmaları Merkezi”

Yozgat, tarihi ve kültürüyle araştırılmayı bekliyor...
Sürur Öztürk

Yozgat Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer, Kon TV’de canlı olarak yayınlanan “Ankara Konuşuyor” programında belediye hizmetlerini sıralarken “Bozok Araştırmaları Merkezi’ni kurduk” deyince birden heyecanlanıp dikkat kesildim. Çünkü bir süreden beri kendi kendime “Yozgat Araştırmaları Merkezi” kurulması gerektiğini düşünüyor, hatta bu konuda teşebbüste bulunmaya niyetleniyordum.

Sayın Başkan, önce eski Askerlik Şubesi’nin tarihî binasını restore ettirip “Şehir Kent Belleği Müzesi” yapacaklarını söyledi. Bu, daha önce açıklanmıştı, biliyorduk. (İsmi basına “Kent Belleği Şehir Müzesi” olarak açıklanmıştı, kelimeler yer mi değiştirdi?) Fakat “Bozok Araştırmaları Merkezi”nin kurulduğunu daha önce duymamıştım. Başkan “kurduk” dediğine göre, tüzel kişiliği olan bir kuruluştan bahsediyor olmalıydı… Bu konuda şunları söyledi:

14 Şubat 2013 Perşembe

Vali Yazıcı: ‘Spor Vadisi Projesi’ ile
Yozgat’ta benzersiz bir güzellik ortaya çıkacak

Yazıcı: Bu proje öyle alelade bir proje değil...
“Çapanoğlu Kent Parkı’nın devamında, Şahin Tepesi’nin arka tarafında bulunan gölet etrafında” gerçekleştirilmesi planlanan ve tabiî güzelliklerle sporu bir araya getirecek olan Spor Vadisi Projesi üzerinde yapılan çalışmalar devam ediyor.

Proje ile yakından ilgilenen Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, Spor Vadisi’nin ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak türlerin seçimi hakkında Orman İşletme Müdürlüğü mühendisleriyle görüş alışverişinde bulundu. Vali Yazıcı, proje hakkında şunları söyledi:

Kadışehri meyvecilikte kararlı

Halıköylüler Kaymakamın girişimine destek verdiler
Yozgat’ın Kadışehri ilçesi, Kabalı Köyü’nde başarıyla sonuçlanan meyvecilik projesini şimdi de Halıköy Beldesi’nde uygulamaya hazırlanıyor.

2009 yılında Yozgat’ın Kadışehri İlçesi Kaymakamlığı’nın öncülüğünde başlatılan ve 15 milyon Lira harcama yapılan “Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi” başarıyla sonuçlanmış, 2012 yılı Aralık ayında imzalanan sözleşme ile de işletmesi Hakmar’a devredilmişti.

Kadışehri Kaymakamlığı, benzer bir projeyi Halıköy Beldesi’nde de uygulamak için çalışma başlattı.

Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’ni
1 Mart’ta Başbakan Yardımcısı Bozdağ açacak

Rektör Uçar ve Vali Yazıcı,
Ocak ayında incelemelerde bulunmuşlardı
Yozgat Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsü içerisinde inşa edilen ve Orta Anadolu’nun en büyük kongre ve kültür merkezi olduğu belirtilen külliye, 1 Mart’ta Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın da katılacağı bir törenle hizmete açılacak.

Stuttgart’taki Çayıralanlılar da dernek kurdular

Stuttgart'taki Çayıralanlılar dernekleşti

Yozgat’ın Çayıralan ilçesinden yurt dışına gurbete giden ve Güneybatı Almanya’nın Baden Württemberg eyaletinin Başkenti Stuttgart’ta yaşamakta olan Yozgatlılar, dernek kurdular.

“Baden Württemberg Çayıralan ve Çevresi Kültür Dayanışma Derneği”nden yapılan açıklamada, geçen ay Stuttgart’ta düzenlenen ‘Arabaşı Gecesi’nde “Çayıralanlılardan gelen yoğun istek üzerine, bundan sonraki faaliyetleri dayanışma içerisinde daha organize bir şekilde yürütebilmek amacıyla dernekleşme kararı alındığı” ifade edildi.

(Yozgat Muhabir)

Kapusuzoğlu, kısa film çekimi için köy yollarında

Kapusuzoğlu çekim bölgesinde
Yozgatlı Folklor Araştırmacısı Senarist Yazar Ertuğrul Kapusuzoğlu, kısa film çekimi için Yozgat’ın Derbent Köyü’nde at arabası kullandı.

Ertuğrul Kapusuzoğlu, facebook sayfasında yaptığı açıklamada, Ankara’da sinema eğitimi gören ve anne babası daha önce kendi öğrencileri olan Emre’nin okul ödevine yardımcı olmak için senaryo yazıp kamera karşısına geçtiğini ifade etti. Kapusuzoğlu, şunları kaydetti:

Belediye, tarihî binaların yok olmasından yakınan Taha Akyol’un baba evini restore ettirecek

26 Mart 2012
tarihli haberimiz
Geçen yıl Mart ayında Bozok Üniversitesi’nin daveti üzerine Yozgat’a gelen Yozgatlı Gazeteci - Yazar Taha Akyol, hem Rektör Tamer Uçar’ı makamında ziyaretinde hem de verdiği konferansta, “Yozgat’ın simgesi durumundaki tarihî binaların ya yıkılıp yerlerine çirkin ve kişiliksiz yapıların yapıldığını ya da bu güzelim eserlerin çevrelerinin yüksek yapılarla kapatılmış olduğunu gördüm” diyerek üzüntüsünü ve sitemini dile getirmişti.

Yozgat Belediyesi, Gazeteci Taha Akyol’un baba evini, restore ettirmek üzere ‘arsa takası’ yoluyla aldı. Belediye Başkanı Yusuf Başer, 13 Şubat’ta Kon TV’de canlı olarak yayınlanan “Ankara Konuşuyor” isimli programda, aldıkları evi restore ettireceklerini, restorasyon çalışmalarının yakında başlayacağını açıkladı.

Boğazlıyan’da trafik kazası: 1 ölü

Tokat’tan yüklediği mermerleri Kayseri’ye götüren Turgut Keskin’in kullandığı 60 ZD 270 plakalı kamyon, Yozgat-Kayseri karayolu Boğazlıyan ilçesi yakınlarında virajı alamayarak yoldan çıktı.

Yol kenarındaki elektrik direğine çarparak duran kamyonun şoförü Keskin, olay yerinde hayatını kaybetti.

Keskin’in cesedi, Boğazlıyan Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

13 Şubat 2013 Çarşamba

Başkan Başer, Kon TV’de konuştu:
Yozgat’ı “Valisi olan köy” olmaktan kurtardık

Yusuf Başer, Kon TV'nin canlı yayınında belediye hizmetlerini anlattı
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, suları akmayan, borca batmış, işçilerinin ve memurlarının maaşını ödeyemeyen, mahalle aralarındaki ahırlar ve buralardan yayılan kokular sebebiyle de ‘Valisi olan büyük bir köy’ olarak anılan Yozgat’ı modern bir şehre dönüştürdüklerini söyledi.

“Kentsel Dönüşüm Protokolü”nü imzalamak için Ankara’ya giden Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Kon TV’de canlı olarak yayınlanan “Ankara Konuşuyor” programına konuk oldu. Başer, program sunucusu Ahmet Yılmaz’ın belediye çalışmalarına dair sorularını cevapladı.

Başkan Başer, saat 13.00’te Kon TV’de

Yusuf Başer
Kentsel Dönüşüm Protokolü’nü imzalamak için Ankara’da bulunan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, bu gün saat 13.00’te Kon TV’nin canlı yayın konuğu olacak.

Başkan Başer, Kon TV’nin sorularını cevaplayacak.

(Yozgat Muhabir)

Türk Dünyası Öğrenci Derneği,
Yerköy’de konferans düzenliyor

Ebubekir Güngör konuşacak
Türk Dünyası Öğrenci Derneği, Yerköy ilçesinde “Bir Bedende iki can: Türkiye-Azerbaycan” başlığını taşıyan bir konferans düzenleniyor. 16 Şubat’ta Yerköy Adalet Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek olan konferans, saat 14.30’da başlayacak.

Konferansa konuşmacı olarak Bozok üniversitesi Fen Edebiyat Fakultesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Ebubekir Güngör ve Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Gençlik Teşkilatı Başkan Yardımcısı Rövşen İsmayılov katılacak. Konferansta Türkiye-Azerbaycan arasındaki siyasî, sosyal ve kültürel ilişkiler ele alınacak.

12 Şubat 2013 Salı

“Bir doğal afet meydana gelse,
Yozgat dahil 9 il perişan olacak”

Hüseyin Yapıcı
Türkiye Kızılay Derneği Tokat Şube Başkanı Hüseyin Yapıcı, kısa adı AFOM olan Afet Operasyon Merkezi’nin 8. Bölgesinin Tokat olduğunu ve aralarında Yozgat’ın da yer aldığı 9 ilin, bir afet durumunda ihtiyaçlarını Tokat’tan karşılayacaklarını belirtti. Yapıcı, ardından da şu acı gerçeği dile getirdi: ‘Depomuz küçük olduğu için, afet durumunda değil 9 şehre, sadece bir ilçeye yetecek kadar ihtiyaç malzemesi bulundurabiliyoruz.’

İkinci dönem Türkiye Kızılay Derneği Tokat Şube Başkanlığına seçilen Hüseyin Yapıcı, düzenlediği basın toplantısında depo ihtiyacının önemine dikkat çekti. Yapıcı, şu açıklamada bulundu:

Vali Yazıcı, yaralı öğrencileri ziyaret etti

Vali Yazıcı, yaralı öğrenciler ve aileleriyle yakından ilgilendi

Vali Abdulkadir Yazıcı, Boğazlıyan İlçesine bağlı Yamaçlı Beldesinden ilçe merkezine öğrenci taşıyan servis minibüsünün kaza yapması sonucu yaralanan öğrencileri hastanede ziyaret etti.

İmam Hatip Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi ve Kaymakam Kemal Bey Anadolu Lisesi’nin öğrencilerini taşıyan servis midibüsünün Boğazlıyan ilçesi girişinde kaza yapması sonucu yaralanan öğrencilere Boğazlıyan Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından yaralı 15 öğrenci, tedavilerinin devamı için Yozgat Devlet Hastanesi’ne sevk edilmişti.

Mustafa Kemal’in Akbucaklı Şah İsmail Ağa’ya yazdığı mektuplara ne oldu?

Cem Cemil Öztürk
Aydın’ın Söke ilçesindeki “Otantika Etnografya Müzesi”nin kurucusu Akbucaklı koleksiyoner Cem Cemil Öztürk, Çapanoğlu İsyanı döneminde Mustafa Kemal’in, Yozgat’ın ileri gelenlerinden dedesi Şah İsmail Ağa’ya yazdığı mektupların, yakın bir geçmişe kadar Akbucak köyünde merhum Hüseyin Öztürk’ün elinde bulunduğunu ancak o dönemde tarihî önemine vâkıf olmadığı için ocakta yaktığını söyledi.

Tarihî değeri olan folklorik ve etnografik ürünlere olan ilgisi sebebiyle 30 yıllık derlemeleri sonucunda 4 bin parça ürün ile 240 adet yağlı boya tablo arşivine sahip olan koleksiyoner Cem Cemil Öztürk, daha sonra ‘Atatürk’ soyadını alan Mustafa Kemal’in Şah İsmail Ağa’ya kendi el yazısıyla kaleme alıp gönderdiği 10’dan fazla mektubun âkıbetini Yozgat Muhabir’e açıkladı.

Öztürk, “Ne zaman hatırlasam kahrolurum” dediği hatırasını şöyle anlattı:

Şimdi köye dönüşen Osmanpaşa beldesi,
bir zamanlar ‘bölgesel ölçekli pazar yeri’ imiş

Osmanpaşa Camisi
Yozgat’ın Osmanpaşa beldesi, geçen yıl Aralık ayında çıkan ‘Büyükşehir Yasası’ gereği, nüfusu 2 binin altına düştüğü için idarî olarak ‘köy’ statüsüne dönüşen beldeler arasında yer alıyor. Oysa Osmanpaşa beldesi, 13. Yüzyılın başında “Bölgesel ölçekli Pazar yeri merkezi” durumundaymış…

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Özcan, 2006 yılında yayınlanan “Anadolu’da Selçuklu Dönemi Yerleşme Tipolojileri / Pazar ya da Panayır Yerleşmeleri” başlıklı makalesinde, Yozgat’ın Osmanpaşa beldesinin, 13. Yüzyılın başında “Bölgesel ölçekli Pazar yeri merkezi” işlevi kazandığını kaydediyor.

Doç. Dr. Özcan, makalesinin başında, yaptığı araştırmanın amacını şöyle açıklıyor:

Sivas’taki cinayetin zanlısı Yozgat’ta teslim oldu

Öldürülen Leyla Özdemir
Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’nde bir kadını pompalı tüfekle öldürdükten sonra kaçan şahsın otomobili, Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi yakınlarında bulundu. Arama çalışmaları sürerken, şüpheli şahıs, bu gün öğle saatlerinde jandarmaya teslim oldu.

Yıldızeli İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülen şahıs, susma hakkını kullanarak ifade vermedi. Şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Sivas Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

11 Şubat 2013 Pazartesi

Ekinci: Bürokratlarımız, makam ve mevkilerini kaybedince Yozgatlı olduklarını hatırlıyorlar

Boğazlıyan ve Köyleri Derneği Arabaşı Gecesi
Yozgat Platformu Başkanı Kâzım Ekinci, Yozgatlı bürokratların sivil toplum kuruluşlarına mesafeli durmalarını eleştirdi. Yozgat sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları çalışmaların her kesim ve kuruluşun ortak davası olduğunu belirten Ekinci, şöyle konuştu:

“Ne zaman bürokrat, makam ve mevkisini kaybediyor, o zaman Yozgatlı olduğu aklına geliyor. O zaman da senden, benden daha Yozgatlı görünüyor; sözde tabiî ki. Bizler diyoruz ki, bulunduğunuz makamların gelip geçici olduğunu ama Yozgat ve Yozgatlıya hizmetin bir şiar olduğunu unutmamanız gerekir.”

Merkezi İstanbul’da bulunan Yozgat Platformu’na üye “Boğazlıyan ve Köyleri Derneği”nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği dayanışma gecesi, derneğin Bahçelievler’deki genel merkezinde gerçekleşti.

Yozgatlı kültür elçisi Cem Öztürk’ün
müzecilik alanındaki örnek başarısı

Otantika Etnografya Müzesi
Yozgatlı folklor sevdalısı Cem Cemil Öztürk, 30 yıl boyunca toplayıp tescil ettirdiği Ege yöresine ait 4 bin parça folklorik ürünü, Aydın’ın Söke ilçesinde 1000 metrekarelik alan üzerine kurduğu “Otantika Etnografya Müzesi”nde sergiliyor.

“Novada Outlet” isimli alışveriş merkezi (AVM) içerisinde bulunan Otantika Etnografya Müzesi’nin, bir AVM içerisinde yer alan tek müze olması ve sergilenen eser sayısı bakımından dünyada bir ilk olduğunu vurgulayan Öztürk, Yozgat Muhabir’e yaptığı açıklamada, müzenin benzerlerini İstanbul ve İzmir’de de açmayı planladığını söyledi.

Akbucaklı Şah İsmail'in altın kasası
Aydın’da yaşadığı için bu çalışmayı Aydın’da gerçekleştirdiğini ifade eden Öztürk, bir vefa borcu olarak, Yozgat’ın ileri gelenlerinden dedesi Şah İsmail’in 1 ton 200 kilogram ağırlığındaki altın kasası ile ninesinin koyun yününden dokunan “at çulu”nu da müzede sergilediğini belirtti. Öztürk, bu tarihî kasanın özelliklerini şöyle sıraladı:

“Tamamen perçinli. Yangına karşı 3 tabaka kum var. Gizli bölmeleri, not masası sürgülü. Marsilya yapımı. Rahmetli halalarımın deyimi ile ‘Öyle ağır ki, 4 öküz çekememiş !..’ ”

Cem Cemil Öztürk’ün doğup büyüdüğü topraklara vefası bununla sınırlı değil elbette. Akbucak köyündeki tarihî konağın, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce tescil edilmesine öncülük eden Öztürk, bir mimar grubunun konak üzerinde çalıştığını, yakında restorasyon çalışmalarının başlayacağı müjdesini de verdi.

Öğrenci midibüsü devrildi: 27 yaralı

Yaralanan 25 öğrenciden 8'inin durumu ağır
Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Yamaçlı beldesinden ilçe merkezine öğrenci taşıyan midibüs, kontrolden çıkan bir otomobile çarpmamak için ani manevra yapınca şarampole yuvarlandı. Kazada araçların şoförleri ve 25 öğrenci yaralandı. Yaralılar, Boğazlıyan, Sorgun ve Yozgat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yamaçlı Belediye Başkanı Metin Koçak, 8 öğrencinin durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Atiye Damatlar, dualarla toprağa verildi

Ülkücüler, Atiye Damatlar'ın cenazesinde bir araya geldiler
Yozgat’ın köklü sülalelerinden birisi olan “Damathocalar” veya “Damatzadeler” diye anılan sülalesine mensup, ülkücü camiada “Ağabey” olarak anılan Kadir Mahir Damatlar’ın annesi Atiye Damatlar vefat etti.

Merhumenin cenazesi, öğle namazının ardından Çapanoğlu Büyük Cami’de kılınan cenaze namazından sonra Sarıtopraklık Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cenaze namazına AK Parti Grup Başkanvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, BBP Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, MHP Milletvekili Ali Uzunırmak, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Gap Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ve yurdun değişik bölgelerinden gelen çok sayıda ülkücü katıldı.

8 Şubat 2013 Cuma

Arabaşı’nın ötesine geçemezsek yok olup gideceğiz

Sürur Öztürk

Emitt Fuarı’nın Yozgat standında “Boğazlıyan bakır işleme sanatı” etiketiyle sergilenen bakırdan yapılmış dekoratif ev ve bahçe eşyaları, hayli dikkatimi çekmişti. Bakırın kendine mahsus çekiciliğini taşımalarının yanı sıra, zarif ve estetik ürünlerdi. ‘Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde bu kadar güzel mamüller imal edilir de, bunca yıldır nasıl haberimiz olmaz?!’ diye geçirmiştim içimden.

Yusuf Başer, yasa dışı dinlemeleri araştıracak

AK Parti, Yasa dışı Dinleme Araştırma Komisyonu’nda görev alacak 10 milletvekilini belirledi. “Haberleşme Özgürlüğü ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Alınması” amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer de yer alıyor. AK Parti Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Başer, aynı zamanda Anayasa Komisyonu üyeliği de yapıyor.

AK Parti’nin diğer komisyon üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor:

Van Milletvekili Fatih Çiftçi, İstanbul milletvekilleri Şirin Ünal ve Mihrimah Belma Satır, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Tokat Milletvekili Zeyid Aslan ve Denizli Milletvekili Bilal Uçar.

17 üyeden oluşan Araştırma Komisyonu’nda AK Parti’ye 10 üyelik düşüyor.