31 Ocak 2013 Perşembe

Yozgat Halk Sağlığı Laboratuvarı
‘sağlıksız’ bulundu, iyileştirmeler yapılacak

İl Genel Meclisi rapor hazırladı
Yozgat İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu, Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapılan incelemeler sonucunda hazırladığı raporda, laboratuvarın yeterince ‘hijyen’ ve ‘steril’ olmadığını kaydetti. 

Daha sağlıklı çalışma şartlarının oluşturulması için hangi iyileştirmelerin yapılması gerektiğinin de belirtildiği rapor, İl Genel Meclisi tarafından İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı’ya gönderildi.

Rapora göre, Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapılan analizlerde kullanılan cihazlar günümüz teknolojisine uygun; ancak fizikî şartlarının iyileştirilerek daha steril bir çalışma ortamının sağlanması gerekiyor. Raporda, laboratuvarda görülen eksiklikler şöyle sıralanıyor:

Özel Ergin Koleji öğrencileri, Uluslararası Matematik Yarışması’nda 6 madalya aldılar

Yozgat'a 6 madalya kazandırdılar
Yozgat Özel Ergin Eğitim Kurumları, Uluslar Arası Matematik Yarışması’nda (Amc-8) 6 madalya aldı.


Özel Ergin Koleji Müdürü Ali Acar, Uluslar Arası Matematik Yarışması’nın  Türkiye uygulama merkezinin Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) olduğunu belirterek, “13 Kasım 2012’de düzenlenen sınava okulumuz 8’inci sınıf öğrencilerinden 13 kişi katıldı ve sonuçları açıklandı. Okulumuzdan 6 öğrenci bu sınavda başarılı olarak madalya kazandı” dedi.

Bu sefer ben söylemiyorum TUROB Başkanı söylüyor

"TUROB Hotel" dergisi, turizmde internetin önemine dikkat çekti
 Sürur Öztürk

2008 yılından bugüne kadar pek çok yazımda ve yayınladığım pek çok haberde, web sitelerinin önemine işaret edip, internetin sağladığı imkânları başarılı bir şekilde değerlendirerek, bu yolla Yozgat turizminin gelişmesine önemli oranda katkı sağlanabileceğine dikkat çekmeye gayret ettim.

Tabii, Yozgat’ta faaliyette bulunan turizmcilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcilerinin, Yozgat’ta görev yapan bürokratlarımızın ve siyasî parti temsilcilerimizin, internet ortamında yazılıp çizilenleri ciddiye alıp bunlardan istifade etmek gibi eğilimleri olmadığı için, bu alanda en küçük bir kıpırdanma bile olmadı.

Bu sefer ben yazmayacağım; sözü, kısa adı TUROB olan Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır’a bırakacağım.

Siyami Yozgat’ın yeni romanı
“Derviş ve Yol” çok yakında çıkıyor

Siyami Yozgat-Usat-Derviş ve Yol
“İnce uzun bir ‘âh’ yazdı sarı yapraklı defterinin solgun bir yüz gibi duran boş sayfasına, elindeki neredeyse tükenmek üzere olan kalemin mora çalan yazısıyla. 

Arkasından ‘aşk’ ve ‘hüzün’ kelimelerini yazdı hemen yanına. Yeni bir şiire başlamaktı niyeti. Yürüyemedi bu kelimelerden. Bir ‘kef’ harfi düşürdü özenerek, niyeti kül yazıp oradan savrulmaktı şiire. ‘Kül olup savrul ey gönlüm’ diye çırpındı.”

Bu satırlar, Siyami Yozgat’ın yeni romanı “Derviş ve Yol”un ilk sayfasından…

Yozgat Çapanoğlu İsyanı’nı konu alan Usat isimli belgesel romanı büyük ilgi gören Siyami Yozgat’ın yeni romanı “Derviş ve Yol”, önümüzdeki hafta kitapseverlerle buluşacak.

Özel hastanede doğumdan sonra bacakları yanan kadın öldü, Başsavcılık soruşturma başlattı

Hasta yakınları doktorları suçluyorlar
Geçen yıl Kasım ayında, Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Köseli beldesinden Yozgat’taki bir özel hastaneye getirilen 21 yaşındaki hamile kadının doğumdan sonra kanaması durmayınca rahmi alındı. Doktorlar, genç kadının vücut ısısını yüksek tutmak için elektrikli ısıtıcı kullanınca, hastanın bacaklarında 3. derece yanık oluştu. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen kadının bacaklarında yanıklar sebebiyle kangren, durdurulamayan kanama sebebiyle de böbrek yetmezliği oluştuğu tespit edildi. Tedavi altına altında tutulan genç kadın, 74 gün sonra hayatını kaybetti.

Doğumdan mı, doktor hatasından mı?

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden verilen ölüm belgesinde, ölümün bulaşıcı olmayan hastalık (doğal ölüm) sebebiyle gerçekleştiği, yaralanma sonucu gerçekleşmediği ve otopsi yapılmadığı kaydedildi.

Ölen kadının eşi (Köseli Belediye Başkanının oğlu), Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, olay hakkında soruşturma, Başhekimlik ve İl Sağlık Müdürlüğü de inceleme başlattı.

AB’nin 2009’da ödeneğini gönderdiği İŞGEM projesi, 2013’te neredeyse ihmal kurbanı oluyordu

MHP'li Meclis Üyeleri basın toplantısı düzenledi
Yozgat Sorgun Belediyesi’nin MHP’li Meclis Üyesi Abdullah Söylemez, ödeneği AB tarafından karşılanan ve 2009 yılında belediyeye gönderilen İŞGEM projesinin belediye tarafından ihmal edildiğini, 2013 yılında ödeneğin geri alınması riski belirince de, arsa tahsisi için arazi sahiplerine belediye aleyhine tavizler verildiğini iddia etti.

Sorgun Belediye Meclisi’nin MHP’li üyeleri, düzenledikleri basın toplantısında, muhalefet temsilcileri olarak belediye çalışmalarına yönelik yaptıkları denetim faaliyetleri hakkında bilgi verdiler. Basın toplantısına Abdullah Söylemez, Ali Yakın, Ziya Başer, M. Erkut Ekinci ve Tahir Demirel katıldı.

MHP Meclis Üyeleri Sözcüsü Abdullah Söylemez, İŞGEM projesi konusunda belediyenin sergilediği ihmal ve belediye bütçesine verdiği zarar konusunda şu iddiada bulundu:

Yoksuldular ama çalışıp takdirname aldılar Boğazlıyan Kaymakamlığı’ndan bilgisayar kazandılar

Takdirname alan 12 öğrenciye laptop hediye edildi
Yozgat Boğazlıyan Kaymakamı Ömer Faruk Çelik, kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım alan ve derslerinde başarılı olarak takdir belgesi alan 12 öğrenciyi dizüstü bilgisayarla ödüllendirdi.

Boğazlıyan Kaymakamlığı’nda düzenlenen ödül törenine Kaymakam Ömer Faruk Çelik, Belediye Başkanı Mustafa Özdal, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin Yıldız, Vakıf Müdürü Turan Kaya ve vakıf mütevelli heyeti üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Vali Yazıcı: Hükümet, Yozgat’a umduğumuzun
çok üstünde eğitim ödeneği tahsis etti

Yozgat eğitimine 66 milyon Lira
2013 yılı Yozgat’ın ilçeleri için eğitimde hamle yılı olacak. Sarıkaya, Yerköy, Boğazlıyan Akdağmadeni, Çayıralan ve Şefaatli ilçelerine okullar ve öğrenci pansiyonları yapılacak. Hükümet, eğitim yatırımları için genel bütçeden Yozgat’a 66 milyon Lira ödenek ayırdı.

“Umduğumuz ve beklediğimizin çok fevkinde bir rakamla karşılaştık” diyen Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, bu ödeneğin Yozgat’a gelmesine vesile olan Yozgatlı bürokrat ve siyasîlere teşekkür ettiğini söyledi.

Boğazlıyan Kaymakamı Çelik, İstanbul’da Boğazlıyan ve Köyleri Derneği’ni ziyaret etti

İstanbul'daki Boğazlıyanlılar, Boğazlıyan Kaymakamı Çelik'le birlikte

24-27 Ocak tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Seyahat ve Turizm Fuarı EMITT, İstanbul’daki Yozgatlıların hasret gidermelerine de vesile oldu.

Bu yıl fuardaki Yozgat standında bakır işlemeciliği sanatı ürünleriyle temsil edilen Boğazlıyan ilçesi, İstanbul’daki Boğazlıyanlıları da heyecanlandırdı ve gururlandırdı.

Merkezi İstanbul’da bulunan “Yozgat Boğazlıyan ve Köyleri Derneği”nin temsilcileri, fuarda Yozgat standını ziyaret ettiler. Boğazlıyan Kaymakamı Ömer Faruk Çelik de fuarın son günü dernek merkezine giderek iade-i ziyarette bulundu. Dernek, Kaymakam Çelik’in onuruna kahvaltı verdi.

Vali Yazıcı: Tarım arazileri baraj suları altında kalacak olan Çekerek ilçesi eğitimde öne çıkacak

Vali Yazıcı, Çekerek'te 
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, “Çekerek ilçemizde Süreyyabey Barajı’nın sularının yükselmesinden sonra tarım arazilerinin önemli kısmı sular altında kalacak. Buradaki hedefimiz, ilçemizi öncelikli olarak ortaöğretimde marka ilçe haline getirmek” dedi.

Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, Çekerek ilçesinin eğitim açısından geleceğinin planlanması amacıyla Çekerek’te geniş katılımlı bir toplantı yaptı.

İlçe Kaymakamı, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Vekili, siyasî parti temsilcileri, bazı Okul Müdürleri ve Muhtarların katıldığı toplantıda Çekerek ilçesinin eğitim öğretim konusundaki durumu masaya yatırıldı. Heyet, okulları ve arazileri gezerek incelemelerde bulundu.

Vali Yazıcı, toplantıda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

Hastanesiz ilçe kalmayacak

Tuncay Öztürk
Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreteri Dr. Tuncay Öztürk, Yozgat ve ilçelerine bu yıl modern hastaneler yapılacağını söyledi.

Öztürk, yaptığı açıklamada, Yozgat’ın Akdağmadeni, Boğazlıyan, Sarıkaya ilçelerinde hastane inşaatının başladığını ve devam ettiğini belirtti. Öztürk, “Çekerek ve Saraykent ilçelerimizde de hastane inşaatı ile ilgili çalışmalarımız var. Şefaatli ilçesinde ise hastane için yer araştırmalarımız devam ediyor. Sorgun ilçemize yapılacak olan 250 yataklı hastanenin projesi tamamlandı. TOKİ’ye verildi ve proje üzerinde son çalışmalar yapılıyor. Proje yapıldıktan sonra ihaleye çıkılacak.” dedi.

Önceki yıl, kamu-özel ortaklığı ile Yozgat merkeze yapılacak olan 400 yataklı hastane ihalesinin iptal edilmesinden sonra çalışmaların başladığını söyleyen Öztürk, “Teknik elemanlar, gelerek arsa üzerinde inceleme yaptı. Yozgat merkeze yapılacak olan 400 yataklı hastanemizin projesi hazır ve bu hastane Yozgat’a yapılacak.” diye konuştu.

30 Ocak 2013 Çarşamba

Emitt Fuarı, Yozgat’la Diyarbakır’ı yan yana getirdi

Yusuf Başer-Osman Baydemir
24-27 Ocak tarihleri arasında İstanbul TÜYAP’ta gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’le Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in yan yana gelmelerine vesile oldu.

Fuarda stantları gezen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Yozgat standını da ziyaret etti. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Baydemir’e, Yozgat’ın ünlü yöresel yemeği Testi Kebabı ikram etti. Başer ve Baydemir, el sıkışarak poz verdiler.

Baydemir, Yozgat standı ziyaretini twitter’da “Fuardan dostluk kareleri. Yozgat standında Testi Kebabı ve Başkan ile muhabet etmenin keyfi...” ifadesiyle değerlendirdi.

(Yozgat Muhabir)

Milletvekilleri Başer ve Soysal, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatı ile birlikte Çiçek ve Bozdağ’ı ziyaret etti

TBMM Başkanı Çiçek, Yozgat heyetini kabul etti
AK Parti Yozgat Milletvekilleri Yusuf Başer ve Ertuğrul Soysal, Yozgat Merkez İlçe Teşkilatı ile birlikte, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ı makamında ziyaret etti.

TBMM AK Parti Grubu Salonu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın parti grubuna yaptığı konuşmayı izleyen Yozgat heyeti, daha sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i makamında ziyaret etti. Ardından Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ’ı ziyaret eden heyet, Bozdağ’la ‘İstişare Toplantısı’ yaptı.

Ertuğrul Soysal-Cemil Çiçek-Yusuf Başer-Musa Halıcı
Heyet, günün hatırası olarak Çiçek’e ve Bozdağ’a üzerinde Yozgat Saat Kulesi’nin fotoğrafının bulunduğu çini tabak hediye etti. 

(Yozgat Muhabir)

“Hatt-ı naht sanatı, Yozgat için bir marka olabilir”

Hüseyin Akbaş ve hatt-ı naht çalışmalarından bir örnek
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde öğretmenlik yapan Hüseyin Akbaş, geçimini sağladığı bu mesleğinin yanı sıra 7 yıldır hatt-ı naht meşk ediyor; yani hüsn-i hatt sanatçılarının eserlerini ahşap malzemeyle ahşap zemin üzerine geçiriyor. Eşi de Sorgun Halk Eğitim Merkezi’nde ebru kursu veriyor. ‘Kün Edebiyat’ dergisinin Yayın Kurulu’nda yer alan Akbaş’ın ‘Çisenti’ simli şiir kitabı da Kün Yayınları’ndan çıkmış. Hatt-ı naht sanatını, uzun yıllar ‘Yusufiye Medresesi’ olarak tanımladığı cezaevinde çile doldurmuş olan hocası Hasan Güneşer’den öğrenmiş ve kendisine büyük bir saygı duyuyor.

Hüseyin Akbaş’la, 24-27 Ocak tarihleri arasında İstanbul TÜYAP’ta gerçekleştirilen Emitt Fuarı’nın hayli gürültülü ortamında, eserlerini sergilemeye çalıştığı Yozgat standında görüştük. Yozgat Muhabir’in sorularını cevaplayan Akbaş, Yozgat’taki kültür sanat ortamına ve Yozgat’ın kültürel özelliklerinin tanıtılmasına dair ‘aykırı’ görüşlerini dile getirdi.

29 Ocak 2013 Salı

Bir fotoğraf üzerine...

Yenifakılı - Yozgat / Fotoğraf: Yenifakılı Kaymakamlığı
Yenifakılı'dan tren yolları geçer / Beyaz bir sessizliği taşır vagonlar / Tren istasyonunda unutulmuş / Kar kokulu bir hüznün emaneti gibidir...

Yozgat neden şairlerin mısralarına taşınmaz bilmem. Ressamlar neden çizmez Yozgat'ı ?.. Evet, arzu edildiği ölçüde gelişmemiş bir şehir olabilir; ama gören gözler için ne güzellikler var orada; ilçelerinde, kasabalarında, köylerinde...

(Sürur Öztürk)

Eski Askerlik Şubesi’nin tarihî binası
“Kent Belleği Şehir Müzesi” olarak kullanılacak

1894'te yapılmış olan tarihî bina Şehir Müzesi olarak kullanılacak
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Askerlik Şubesi’nin yeni binasına taşınması sebebiyle boşalan tarihî binanın “Kent Belleği Şehir Müzesi” olarak kullanılacağını açıkladı.

Tarihî binanın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in himayesinde restore edileceğini belirten Başer, Çiçek’in talimatıyla Yozgat’a gelen teknik elemanların binada inceleme yaptıklarını kaydetti.

Milletvekili Başer’e göre ‘kuyudan çıkmanın sırrı’

Yusuf Başer / Kıssadan hisse

AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, hayatın kuyuya düşürdüğü insanlara, üzerlerine atılan pisliği yükselmek için birer basamağa dönüştürmenin sırrını bir kıssa anlatarak açıkladı.

Başer, facebook sayfasında şunları kaydetti:

Çayıralan’da yenilebilen 36 çeşit yabani bitki var

Madımak
Yozgat’ın kırsal kesimlerinde tabiattan toplanıp yemeği yapılan ya da sebze-meyve gibi çiğ olarak yenebilen pek çok yabani bitki bulunuyor. Bunların en fazla bilinenleri madımak, ebegümeci, yemlik, kekik gibi bitkiler. Çayıralan Kaymakamlığı ise, ilçede yemek için toplanan 36 çeşit bitki tespit ederek isimlerini derlemiş.

Bu bitkiler şöyle sıralanıyor:

Efelik, yemlik, kuşkuş, madımak, kırşavık, ebemgümeci, göbelek, karamık, kuşburnu, alıç, ahlat, kurmut, dağ elması, sivle dikeni, ardıç çayı, ayva yaprağı çayı, ayva kabuğu çayı, kekik, tapan, gıdıman, dedem sakalı, fiğ, engil, çörten, sirken, ısırgan otu, sarı öküz yemliği, kangal, kenger, deve dikeni, sütleğen, pelit, kavak mantarı, çayır mantarı, öküz gözü, kuzu kulağı.

(Yozgat Muhabir)

Topaloğlu’dan bir çedene hatırası: Dedesinin ektiği çedene yüzünden neredeyse polis olamayacaktı

Mustafa Topaloğlu
“Yozgat” gazetesi yazarı Mustafa Topaloğlu, Yozgat mutfak kültüründe önemli bir yeri olan ve çerez olarak yenen kendir / kenevir tohumu “çedene”ye dair bir hatırasını nakletti.

Topaloğlu, “Çıt çıt çedene” başlıklı yazısında, 1980’li yıllarda kenevirin bir türünün uyuşturucu yapımında da kullanılabilmesi sebebiyle ekiminin yasaklandığını, “çedene” elde etmek için bahçesinde 29 kök kenevir yetiştiren bir köylüsünün torununun, yıllar sonra sonra polis olmak için yaptığı başvurunun, dedesinin kenevir sicili sebebiyle kabul edilmediğini anlattı.

Türkiye genelinde sevilerek dinlenen “Çıt çıt çedene” türküsünün, Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinin türküsü olduğunu da hatırlatan Topaloğlu, halk kültüründe önemli bir yeri olan çedene ekiminin yasaklanmasının ve denetim amacıyla Jandarma baskınları yapılmasının, köylülerin sosyal hayatına etkilerini özetledi.

Mustafa Topaloğlu’nun yazısı şöyle:

Yozgatlı gazeteci Saygı Öztürk’ün yazıları
2 bakanı koltuğundan etti

Saygı Öztürk-Recep Akdağ-Ömer Dinçer
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Akbucak köyü doğumlu gazeteci Saygı Öztürk’ün Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı’ndaki usulsüzlüklere dair yazıları, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in görevden alınmalarında etkili oldu.

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, “Bakanlar gitti, soruşturmalar başladı” başlıklı yazısında, yazılarının kabine değişikliğine etkilerine işaret etti. Öztürk, bu konuda şunları kaydetti:

Akdağmadeni’ne 200 kişilik öğrenci yurdu yapılacak

Akdağmadeni
Kaymakamlığı
Akdağmadeni Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, ilçe merkezine 200 kişilik öğrenci yurdu yaptıracak.

Kaymakamlık, yaklaşık 1 yılda tamamlanması planlanan yurt binasının inşası için ihaleye çıkıyor. İhale, 20 Şubat 2013 tarihinde Akdağmadeni Hükümet Konağı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı Toplantı Salonu’nda saat 11.00’de yapılacak.

(Yozgat Muhabir)

Saraykent HEM, avcılık eğitimi verecek

Muhtarlara avcılık eğitimi
Saraykent Kaymakamlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yozgat Şube Müdürlüğü’nün muhtarlar için düzenlediği avcılık konulu eğitim toplantısında, Saraykent Halk Eğitim Merkezi’nde avcılık eğitimi verilmesi kararlaştırıldı. Eğitimler 4 Şubat’ta başlayacak.

İ-ANAKDEF’ten eğitim seferberliği

İ-ANAKDEF üyeleri İstanbul Avcılar’da bir araya geldiler

İ-ANAKDEF üyeleri, İstanbul Avcılar Salon Seramoni'de bir araya geldi
Kısa adı İ-ANAKDEF olan “İstanbul’daki Anadolu Köy Dernekleri Federasyonu”, öğrencilere yardımda bulunmak amacıyla “Dostluk ve Dayanışma Gecesi” düzenledi.

Bekir Doğan
Federasyon Başkanı Bekir Doğan, yaptığı konuşmada, gecede toplanan bağışlarla ve rozet satışından elde edilen gelirin tamamını, İ-ANAKDEF üyesi köy dernekleri vasıtasıyla, maddî durumu zayıf ailelerin öğrencilerine eğitim yardımı olarak değerlendireceklerini vurguladı. Başkan Doğan, siyasîlerin sivil toplum kuruluşlarını (STK) göz ardı etmemelerini, Yozgat STK’larının da kendilerine daha fazla ilgi göstermelerini istedi.


Kazım Ekinci
Yozgat Platformu Başkanı Kâzım Ekinci de, İ-ANAKDEF’in önceki dönem Başkanı İlyas Meşeci’nin Yozgat Platformu’na yaptığı ‘Bir olalım, diri olalım, iri olalım’ çağrısına karşılık verip güç birliği yaptıklarını belirterek, yaklaşımlarında ‘gönül birliği’ni esas aldıklarını, din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin sadece Yozgat’ın kalkınması amacıyla bütün Yozgatlılara kucak açtıklarını ifade etti.


Gecede İ-ANAKDEF Gençlik Kolları Tiyatro Grubu, sahnelediği skeçlerle davetlileri kahkahaya boğarken, Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Gülcihan Koç da verdiği konserle davetlilere türkü ziyafeti çekti. Gecenin sonunda davetliler, Gülcihan Koç’un türküleri eşliğinde hep beraber halay çekip eğlendiler.

28 Ocak 2013 Pazartesi

Yeni kurulan Sorgun Et Üreticileri Birliği,
ilçede Et Entegre Tesisleri kuracak

Birlik Başkanı Nusret Yiğit
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde 57 üyeli Et Üreticileri Birliği kuruldu.

Birlik Başkanı Nusret Yiğit, Sorgun Hayvan Pazarı’nın çevredeki en büyük hayvan pazarı olduğunu belirterek, üyelerin en verimli şekilde üretim yapmaları ve ürettikleri ürünleri en iyi şekilde pazarlayabilmeleri için gerekli çalışmaları yapacaklarını, Sorgun ilçesinin yakınlarına da Et Entegre Tesisi kuracaklarını söyledi.

1 yılda 12 bin 485 kişi daha Yozgat’ı terk etti

Yozgat hızla göç vermeye devam ediyor

Yozgat nüfusundaki hızlı azalma
Yozgat halkını endişelendiriyor
Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu, “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2012 Nüfus Sayımı Sonuçları”nı açıkladı. Buna göre Yozgat’ın toplam nüfusu 453 bin 211’e düştü. TÜİK’in verilerine göre 2011 yılı sonu itibariyle Yozgat’ın toplam nüfusu 465 bin 696 olarak belirlenmişti. Bu rakamlara göre 1 yılda 12 bin 485 kişi daha Yozgat’ı terk etti.

Başkan Özdal: 2012 verimli geçmedi ama
2013’te yol ve su sıkıntısını gidereceğiz

Mustafa Özdal
Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Özdal, 2012 yılının belediye hizmetleri açısından verimli geçmediğini ancak temin ettikleri yaklaşık 1,5 milyon Lira tutarındaki kredi ile bu yıl ilçede yapılması gereken yol çalışmasının yüzde 70-80’ini tamamlamayı planladıklarını söyledi. 

Başkan Özdal, yaz aylarında çeşitli sebeplerle su kesintileri yaşandığını, bu sıkıntıyı gidermek için de Uzunlu beldesi ile Boğazlıyan arasında isale hattı yapacaklarını bildirdi. Özdal, şu açıklamada bulundu:

HAS Partili gençler de AK Partili oldu

Bir süre önce AK Parti ile bütünleşmek için Türkiye genelinde kendisini fesheden HAS Parti’nin Yozgat Gençlik Kolları da AK Parti’ye katıldı.

Eski HAS Partililere AK Parti rozeti
AK Parti Yozgat Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen katılım toplantısında HAS Parti Yozgat Gençlik Kolları Başkanı Muhammet Emin Erbek ve beraberindeki 9 kişiye, AK Parti rozeti takıldı.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Serkan Sönmez, partilerine yeni katılan arkadaşlarıyla uyum içinde çalışacaklarını, AK Gençlik olarak, Yozgat’ta partilerinin çıtasını daha yukarılara çıkarma gayreti içerisinde olacaklarını ifade etti.

27 Ocak 2013 Pazar

Emitt Yozgat standında Testi Kebabı izdihamı

Testi Kebabı ikramı izdihama sebep oldu

Bu yıl Emitt Fuarı’nda Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi’nin müşterek çalışmayla yöresel el sanatları ve tarihî Roma Hamamı öne çıkarılarak daha zengin bir içerikle açılan Yozgat standı, geçen yıllara kıyasla ziyaretçilerden daha fazla ilgi gördü.

Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı ile Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat Platformu Başkanı Kâzım Ekinci, İstanbul Yozgatlılar Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Deniz ve Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği temsilcileri ile Yozgat’ın tanıtımı konusunda sohbet ettiler.

25 Ocak 2013 Cuma

Çağatay: Mahallî yetenekler, çöpe düşmüş altın gibi

Yozgat'ın tek cam altı resim sanatçısı Şükrü Çağatay

Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde yaşayan ve 15 yıl muhtarlık yaptıktan sonra emekli olan 61 yaşındaki Şükrü Çağatay, bugün Yozgat’ın tek cam altı resim sanatçısı olarak kendi sınırlı imkânlarıyla bu sanatı yaşatmaya çalışıyor. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü DÖSİM tarafından tanesi 38 Lira’ya satın alınan 400 adet eseri, 5 ülkeye gönderilmiş.

Çağatay, Yenifakılı Kaymakamı Selâmi Kaya, Yenifakılı Belediye Başkanı Hüseyin Uyar, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ve Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı’nın kendisine destek olmalarından memnun.

Kendisine imkân verilmesi hâlinde gençlere cam altı resim sanatı kursu verebileceğini dile getiren Çağatay, “Binlerce Şükrü Çağatay çıkar, bu sanat da Yozgat’ımızda ölmemiş olur” derken, mahallî yetenekler adına bir de çağrıda bulunuyor: “Bizim gibi insanların gerçekten elinden tutun. Biz, çöpe düşmüş bir altın ya da gümüş olsak, bizi çöpten çıkarıp değerlendirmeniz lâzım.”

Şükrü Çağatay, İstanbul Emitt Fuarı’ndaki Yozgat standında, Yozgat Muhabir’in sorularını cevapladı.

Altılı köyünde silahlı kavga: 1 ölü 1 yaralı

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Altılı köyünde çıkan silahlı kavgada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

Arazi anlaşmazlığı ölümle bitti
Altılı köyünde Oktay Yüksel, Mustafa Y. ve Mustafa A. arasında, arazi anlaşmazlığı sebebiyle tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine, Mustafa A. ve Oktay Yüksel, birbirlerine tabanca ve av tüfeğiyle ateş etti. Oktay Yüksel, olay yerinde öldü. Ağır yaralanan Mustafa A. ise Akdağmadeni Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ,
Emitt’te Yozgat standını ziyaret etti

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Emitt'teki Yozgat standında
Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, İstanbul TÜYAP’ta düzenlenen EMITT Fuarı’nda Yozgat standını ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ı Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ve Belediye Başkanı Yusuf Başer karşıladı.

Sarıkaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Öztürk:
2 yıl sonra Roma Hamamı’nı dünyaya tanıtacağız

Saadettin Öztürk,  Emitt Fuarı'nda Yozgat Muhabir'in sorularını cevapladı

Sarıkaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Saadettin Öztürk, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde kalıntıları bulunan ve dünyanın en eski termal tedavi merkezi olan tarihî Roma Hamamı’nı, yapıldığı Erken Roma Dönemi’ndeki adı olan “Basilica Therma” adıyla markalaştırmak istediklerini belirterek, “Hedefimiz, 2 yıl sonra ulusal organizasyonlarda daha etkili olmak, uluslar arası fuarlarda daha kapsamlı bir şekilde yer almak” dedi.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesi Belediye Başkan Yardımcısı Saadettin Öztürk, İstanbul TÜYAP’ta bu yıl 17’ncisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Emitt’te maketini sergiledikleri tarihî Roma Hamamı hakkında Yozgat Muhabir’in sorularını cevapladı.

Şefaatli, Çiçek’ten yolların iyileştirilmesini istedi

TBMM Başkanı Çiçek, Şefaatli heyetini kabul etti
AK Parti Yozgat Milletvekilleri Yusuf Başer ve Ertuğrul Soysal, Yozgat’ın Şefaatli ilçesini temsil eden bir heyetle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek’i makamında ziyaret etti.

Ziyarete Milletvekilleri Başer ve Soysal’ın yanı sıra AK Parti Şefaatli İlçe Başkanı Mustafa Turan Çetin ve teşkilat mensupları ile Şefaatli Belediye Başkanı Zeki Borkurt katıldı.

Heyet, ziyarette Meclis Başkanı Çiçek’ten, Şefaatli-Kozaklı-Mucur yolları ile Şefaatli-Yenifakılı-Boğazlıyan yollarının iyileştirilmesi konusunda destek istedi. Ziyarette ayrıca, eğitim alanında hükümetin yapacağı yatırımlar konusu görüşüldü. Meclis Başkanı Çiçek, Yozgat için bütün yatırımlarda destek olacağını söyledi.

(Yozgat Muhabir)

Şahin, fabrika işçilerini umreye gönderiyor

Bilal Şahin
Hayırsever iş adamı Bilal Şahin, Yozgat ve İstanbul’da bulunan fabrikasında çalışan 150 işçiyi, 10 gün süreli umre ziyareti için kutsal topraklara gönderiyor.

İşçiler, kendilerine ‘patron’ gibi değil bir ‘baba’, bir ‘ağabey’ gibi davranan Bilal Şahin’e umre hediyesinden dolayı teşekkür ettiklerini ifade ettiler. 12 kişilik gruplar hâlinde Umre ziyaretine gidecek olan işçiler, Yozgat Kraft Torba fabrikasındaki arkadaşları ile vedalaştılar.

“Bunu uzun zamandır hayal ediyordum, bu gün bu hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum” diyen işadamı Bilal Şahin de, işçilerden ilk grubun Cuma akşamı kutsal topraklara hareket edeceğini kaydetti.

Halıcı: Başer’in Seçim İşleri Genel Başkan Yardımcısı olması seçimde bizim için bir avantaj

Musa Halıcı
AK Parti Yozgat Merkez İlçe Başkanı Musa Halıcı, 2014 yılı Mart ayında yapılacak olan Mahallî İdareler Genel Seçimi için çalışmalara başladıklarını belirterek, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer’in Seçim İşleri Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmesinin kendileri için bir avantaj olduğunu söyledi.

Bölge toplantısı Yozgat’ta yapılacak

Halıcı, “Vekilimiz, diğer illerde toplantılara katılıyor. Bölge toplantısını da Yozgat’ta koordine edeceğiz. Bu vesileyle yerel seçimler öncesinde mahallelerimizde, köylerimizde toplantılarımıza devam edeceğiz” dedi.

24 Ocak 2013 Perşembe

Kabine değişti, Yozgatlı Bakanlar yerlerinde kaldı

Bozdağ ve Yıldız'ın görevlerinde değişiklik olmadı
Son haftalarda siyasî kulislerde dile getirilen “Kabinede değişiklik yapılacak” söylentileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Her an her şey olabilir” sözünün ardından söylenti olmaktan çıkmış, yerini heyecan ve meraka bırakmıştı. Beklenen kabine değişikliği bu gün gerçekleşti.

Sağlık, Kültür, Millî Eğitim ve İçişleri Bakanları değişti. Yozgatlı Bakanlar; Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise aynı görevleri sürdürmeye devam edecekler.

Yapılan değişikliğe göre İçişleri Bakanlığına İdris Naim Şahin’in yerine Muammer Güler; Sağlık Bakanlığı’na Recep Akdağ’ın yerine Mehmet Müezzinoğlu; Kültür Bakanlığı’na Ertuğrul Günay’ın yerine Ömer Çelik; Milli Eğitim Bakanlığı’na ise Ömer Dinçer’in yerine  Nabi Avcı getirildi.

AK parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, twitter mesajında “Yeni kabinemiz Ak Parti’mize ve aziz milletimize ve yeni bakanlarımıza hayırlı olsun” temennisinde bulundu.

Yozgat standı bu yıl daha renkli, daha zengin

Vali Yazıcı, konuk bürokratlara Roma Hamamı hakkında bilgi verdi
Dünyanın en büyük turizm fuarları arasında beşinci sıraya yükselen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT, (bu gün görevden alınan) Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı bir törenle İstanbul TÜYAP’ta açıldı.

Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi ile bazı ilçe kaymakamlıkları ve belediyelerinin de katkısıyla hazırlanan Yozgat standı da 12. Salon’da yerini aldı.

AK Parti il ve ilçe teşkilatı arabaşıyla bir araya geldi

Açıkgöz, seçim sürecinde arı gibi çalışmaları gerektiğini söyledi
Çalkantılarla geçen bir sürecin ardından şekillenen AK Parti Merkez İlçe Teşkilatı’nın yeni yönetimi ile İl Yönetimi, Yozgat Belediyesi Çapanoğlu Kent Parkı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen yemekte bir araya geldi.

Yemeğin bir tanışma ve kaynaşma toplantısı olduğunu belirten İl Başkanı Fahri Açıkgöz, “Bu toplantıyla aynı zamanda önümüzdeki süreçte teşkilat olarak yapacağımız çalışmaları birlikte değerlendirip, yol haritamızı çizelim istedik” dedi.

Açıkgöz, AK Parti’nin Yozgat’taki oy oranını daha da artırmak için, seçime hazırlık sürecinde kapısı çalınmadık tek bir ev bırakmayacaklarını söyledi.


Yemekte Yozgat mutfağının ünlü yemeği arabaşı ikram edildi.

23 Ocak 2013 Çarşamba

Dünya Ekonomik Forumu verilerine göreYozgat, ilköğretimde okullaşma oranı en düşük 3 ilden biri

Hatice Gülay Atik
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Gülay Atik, Dünya Ekonomik Forumu verilerine dayanarak çeşitli konularda Türkiye’nin hangi durumda olduğuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Kısa süre önce başkanlığa seçilen Atik, kadın girişimcilerle bir araya gelerek Samsun TSO Meclis Salonu’nda düzenlediği tanışma toplantısında cinsiyet ayrımcılığı, okuma-yazma ve okullaşma oranları, erkek ve kadın nüfusun oranı, kadınların çalışma hayatındaki yeri gibi konularda Dünya Ekonomik Forumu verilerini aktardı.

2011 - 2012 yılında ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 98 olduğunu belirten Atik, Mersin ve Amasya’da bu oranın yüzde yüze çıktığını, ilköğretimde okullaşma oranının en düşük olduğu illerin ise Van, Yozgat ve Tokat olduğunu ileri sürdü.

Atik’in aktardığı bu bilginin doğru olup olmadığı konusunda Yozgat İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün açıklama yapması bekleniyor.

Vali Yazıcı, Sarıkaya’nın hayvancılık ve
eğitimdeki başarılarını yerinde inceledi

Vali Yazıcı, hayvancılık alanındaki tesisleri gezerek incelemelerde bulundu

Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, daire müdürleri ile birlikte Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde geniş kapsamlı incelemelerde bulundu.

Vali Yazıcı, Sarıkaya Kaymakamlığı ve Sarıkaya Belediyesi’nden sonra Tepedoğan Köyü’nün yakınlarına yaptırılan 100 Başlık Süt İnekçiliği Tesisi ile Karayakup Beldesi’ndeki 1000 büyükbaş hayvan kapasiteli Merkezi Süt Sağım Üniteli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tesisi’ni, Sarıkaya Anadolu Öğretmen Lisesi’ni ve son yıllarda elde ettiği başarılarla dikkatleri üzerine toplayan Kadıgüllü Şehit Halit Aksu İlköğretim Okulu’nu ziyaret etti.

Akdağmadeni Kaymakamı Sarıibrahim,
internet mesajlarına cevap verecek

Akdağmadeni Kaymakamı Hüseyin Engin Sarıibrahim
1 ay önce yayına başlayan web sitesi ile de hizmet vermeye başlayan Akdağmadeni Kaymakamlığı, web sitesini interaktif olarak kullanmaya başlıyor.

Kaymakam Hüseyin Engin Sarıibrahim, vatandaşların dilek ve şikâyetlerini web sitesi üzerinden kendisine ulaştırabileceklerini belirterek, mesajları değerlendirip en kısa zamanda cevap vereceğini bildirdi.

Yozgat EMITT Fuarı’nda

Yozgat Muhabir,  Emitt Fuarı'nı bu yıl da takip edecek

Yozgat, 24-27 Ocak tarihleri arasında İstanbul TÜYAP’ta düzenlenecek olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’e bu yıl daha zengin bir içerikle katılıyor.

Yozgat standında bu yıl ilçeler de öne çıkacak. Sarıkaya ilçesi fuarda tarihî Roma Hamamı’nın maketi ile temsil edilirken, kaplıcalarının tanıtımı da yapılacak. Boğazlıyan ilçesi de şifalı sularının tanıtımını yapacak, bakır işlemeciliği ürünlerini ve altın maden taşlarını sergileyip kültürel değerlerini öne çıkaracak.

26 Ocak Cumartesi günü ise Yozgat’ın tanıtımını Yozgat Platformu organize edecek.

Okul müdürleri 3 aday arasından seçilerek atanacak

Ömer Dinçer
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okul müdürlerinin atanması konusunda yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yaptığı açıklamada, okul müdürlerinin atanmasına yönelik mevcut uygulamada sadece hizmet puanlarının esas alındığını, bunun beraberinde birçok mahsur ortaya çıkardığını ifade etti. Bakan Dinçer, şunları söyledi:

“Okul müdürü atamasında yine hizmet puanını esas alacağız. Daha sonraki yıllarda bu durum kariyer basamaklarıyla da ilişkilendirilecek. Ayrıca yazılı imtihan yapacağız ve bir mülakata tabi tutacağız. Sonra da başarılı olan üç kişi arasından il milli eğitim müdürü veya valinin seçeceği bir atama gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili bir hazırlık yürütüyoruz. Henüz süreç tamamlanmadı.”

22 Ocak 2013 Salı

Hangi Yozgat?

Sürur Öztürk

“Yozgat Muhabir” adını taşıyan ve ‘blog’ statüsündeki web sitesini yayınlamaya başladığım 2008 yılından bu yana Yozgat’ı günü gününe takip ediyorum. 2008 yılından bu yana Yozgat’a dair edindiğim kanaatlerden birisi şu:

Yozgatlılar, Yozgat’ı bir bütün olarak algılamıyor, bir bütün olarak görmüyor, bir bütün olarak hissetmiyor, bir bütün olarak bilmiyor ve dolayısıyla da bir bütün olarak sevmiyor. Neredeyse herkesin Yozgat’ı başka. Yozgat halkının büyük bir çoğunluğu, Yozgat’ı sadece ikamet ettiği yerleşim biriminden ibaret olarak algılıyor. Şehir merkezinde yaşayan bir Yozgatlı için Yozgat, merkezden ibaret. Aynı şekilde, ilçelerde yaşayanlar için Yozgat, bulundukları ilçeden, kasabalarda yaşayanlar için bulundukları kasabadan, köylerde yaşayanlar için de bulundukları köyden ibaret.

Yozgat’ın Parmakçöreği ve Arabaşı yemeği
patentli koruma altına alınıyor

Parmakçöreği
Yozgat Belediye Başkanlığı, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı’na Parmakçöreği ve Arabaşı yemeği için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil başvurusunda bulundu. Söz konusu talep, Resmi Gazete’nin bu günkü sayısında yayımlandı.

Hadi İlbaş: Okumama Adnan Menderes vesile oldu

M. Hadi İlbaş-Adnan Menderes
Hukukçu, Gazeteci, Yazar, Kooperatifçi M. Hadi İlbaş, 1926 Yozgat Çandır doğumlu. İlkokulu Çandır’da tamamlamış. Daha sonra sırasıyla Talas Amerikan Koleji, Robert Koleji, Kayseri Erkek Lisesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Napoli Ekonomik Kalkınma Enstitüsü’nden mezun olmuş. İngilizce, Fransızca ve İtalyanca biliyor. Babasından intikal eden bir CHP geçmişi var. Bugün 87 yaşında ve diri bir hafıza ile Ankara’da yaşıyor.

İlbaş’ın okumasına, 27 Mayıs 1960 askerî darbesi sonrasında, 1961’de idam edilen Başbakan merhum Adnan Menderes vesile olmuş. İlbaş’ın, ilkokul beşinci sınıfta Çandır’da, o dönemde bir CHP mensubu olan Adnan Menderes’le karşılaşmasının ilginç bir hikâyesi var. Menderes, İlbaş’ın babasına “Bu çocuğu mutlaka okut. Söz ver, bu çocuğu okutacaksın” demiş.

Hadi İlbaş, yıllar sonra 1956 yılında Ulus gazetesinde yazı yazmaya başlamış. İlbaş, “Köşe yazısı yazıyordum. Yazılarımda en çok Menderes’i eleştiriyordum” diyor.

AK Parti Yozgat Milletvekili Soysal:
Köylerimizin şehirlerden hiçbir farkı kalmadı

Ertuğrul Soysal
AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, AK Parti iktidarıyla birlikte köylerin de geliştiğini belirterek, “Eskiden köy çeşmesinden su çekmekle yorulan kardeşlerimiz, artık evinin mutfağında, banyosunda musluğu çevirdiği zaman akan suyu var. Kanalizasyonu, kaldırımı, oyun parklarıyla köylerimizin şehirlerden hiçbir farkı yok” diye konuştu. Karaburun Köyü Muhtarı Mustafa Koçer de, “Hububat fiyatları ve hayvancılıkla ilgili sorunlarımızı vekilimize ilettik. Kendisi, bu konularla özellikle ilgilenileceğini söyledi” dedi.