12 Ağustos 2013 Pazartesi

TZOB Başkanı Bayraktar: 4 partinin çiftçilerin korunmasında uzlaşmaları memnuniyet verici

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar
Topraksız köylüye toprak verilecek

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, yeni Anayasa’da “Tarım, Hayvancılık ve Bu Üretim Dallarında Çalışanların Korunması” başlıklı maddede “devletin topraksız köylüye toprak vermesinin Anayasal güvence altına alınması” konusunda uzlaşmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Bayraktar, bu maddeyle devletin, toprağın verimli işletilmesini sağlayacağını, tarım arazileri ve meraların amaç dışı kullanımını ve tahribini önlemekle de yükümlü olacağını söyledi.

Bayraktar, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki dört partinin de tarımın, hayvancılığın ve bu üretim dallarında çalışanların korunması konusunda uzlaşmaları, memnuniyet verici. Uzlaşmayı çok olumlu buluyoruz” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki partilerin tarımın, hayvancılığın ve bu üretim dallarında çalışanların korunması konusunda uzlaşmalarını “memnuniyet verici” olarak nitelendirerek, “Uzlaşmayı çok olumlu buluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerin, tarımsal ürünlerin üretilmesinden pazarlamasına kadar olan süreçte en az girdi kullanarak en fazla verim elde edebildiğine ve maliyetlerini en aşağıya çekebildiğine işaret etti.

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon işletme 30 milyon parselde üretim yaparken ve işletme bazında tarımsal alan 59 dekarken, Almanya’da 457, Fransa’da 521, İngiltere’de 538 dekarlık tarımsal alanlar bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, illerde kurulan toprak koruma kurullarında kamu yararı kavramının suistimal edilerek verimli toprakların tarım dışına çıkarıldığını ifade etti. Bayraktar, toprak koruma kurullarında ziraat odalarından yetkili bulunması gerektiğini kaydetti.

Uzlaşma Komisyonu’nun, yeni Anayasa’da “Tarım, Hayvancılık ve Bu Üretim Dallarında Çalışanların Korunması” başlıklı maddede “devletin topraksız köylüye toprak vermesinin Anayasal güvence altına alınması” konusunda uzlaştığı haberlerinin basında yer aldığını hatırlatan Bayraktar, bu maddeyle devletin, toprağın verimli işletilmesini sağlayacağını, tarım arazileri ve meraların amaç dışı kullanımını ve tahribini önlemekle de yükümlü olacağını bildirdi. Yeni anayasa konusunda dört partinin, Türkiye’nin tarım gelirini artırmak için “tarımsal üretimin planlanması ve türlerin çeşitliliğinin korunması, hayvansal üretimin arttırılması’ başlıklarında mutabakata vardığının da öğrenildiğini belirten Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

“Buna göre, tarımsal üretimin planlanması ve yerli türlerin çeşitliliğinin korunması için bitkisel ve hayvansal üretimi arttırmak da devletin görevi arasında sayılacak. Devlet, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önleyecek. Tarımsal üretim planlaması ilkelerine ve yerli türlerin çeşitliliğinin korunması esasına uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artıracak. Organik tarım ve hayvancılık yöntemlerini teşvik etmek amacıyla tarım ve hayvancılıkla uğraşanları özel olarak destekleyecek. Bunların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştıracak. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki 4 partinin de tarımın, hayvancılığın ve bu üretim dallarında çalışanların korunması konusunda uzlaşmaları, memnuniyet verici. Uzlaşmayı çok olumlu buluyoruz. Bundan memnuniyet duyuyoruz.”

Hiç yorum yok: