2 Ağustos 2013 Cuma

Eski Askerlik Şubesi’nde restorasyon başlıyor

Heyet, Vali Yazıcı ve Başkan Başer'le görüştü
Yozgat Belediyesi tarafından ‘Bozok Araştırmaları Merkezi’ ya da ‘Şehir Müzesi’ olarak kullanılması planlanan 2. Abdülhamid dönemi eserlerinden eski Askerlik Şubesi binasının aslına uygun bir şekilde tamir edilmesi için çalışmalar başladı.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız, aralarında Tarihçi Yazar İlber Ortaylı’nın da bulunduğu Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu’nun 7 üyesi ve Millî Saraylar Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanı Sinan Bölek, Yozgat’a gelerek tamirat çalışmaları için incelemelerde bulundular.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian, bugüne kadar binanın bütün iç düzenini değiştirici ilâveler yapıldığını belirterek “Bu iç düzenini özgün hâline döndürebilmek için ciddi müdahalelerde bulunmak lâzım. Beton yapılmış, dış taşlara bu betona göre yeniden bölümleme yapılmış. Bunları yeni projeler doğrultusunda yeni işlevine uygun olarak yeniden yapılandırılması için kurulumuz çalışacak” diye konuştu.

Yozgat’ın Osmanlı dönemi tarihî eserleri arasında yer alan ve Sultan 2. Abdulhamit döneminde yapılan, geçmişte askerlik şubesi olarak kullanılan tarihî binada, restorasyon çalışmaları yapılacak.

Tarihî eserle ilgi yapılacak çalışmalar için, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız, aralarında Tarihçi Yazar İlber Ortaylı’nın da bulunduğu Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu 7 üyesi ve Millî Saraylar Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanı Sinan Bölek, Vali Abdulkadir Yazıcı’yı ziyaret etti.

Yazıcı’yı ziyaret sonrası kurul üyeleri askerlik şubesinde incelemelerde bulundu. Vali Abdulkadir Yazıcı, Yozgat merkezdeki eski askerlik şubesinin onarımı konusunda TBMM Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu’nun çalışmalara başladığını söyledi.

Yazıcı, “Burada kurul tarafından kabul edilmiş bir proje var. Yapılacak tadilat ve tamiratın sağlıklı ve güzel şekilde olabilmesi için bugün buraya TBMM Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurumu üyelerimiz geldi. Şu an incelemeler yapıyorlar. Kurul tarafından onaylanmış projeler tekrar gözden geçirilecek. Çalışmalarla ilgili bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına üyelerimizin çalışmalarından sonra netleşecek” dedi.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız ise TBMM’nin tarihî askerlik şubesi ile ilgili divan kararı olduğunu söyledi. Tarihî eserin restorasyonunun bilim kurulu tarafından denetleneceğini vurgulayan Yıldız, “Hocalarımız bugün yapı ile ilgili özellikle teknik noktalarına bakıyorlar. Ardından kulanım fonksiyonlarını da belirleyeceğiz. O çalışmalar yapıldıktan sonra Valiliğimizle birlikte faaliyete geçeceğiz. Bizim ilk tespitimiz, içinde çok fazla müdahale var bu da zaten görülüyor. 19 yüzyılın son dönem yapısı. Bütün bunların hepsi projelerle yapılan eklentilerle görülecek. Kurum da ona göre bir karar verecek” diye konuştu.

Yıldız, TBMM olarak daha önce de Erzurum ve Sivas gibi farklı şehirlerde tarihî eserlerin onarımına destek verdiklerini hatırlattı.

Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı da tarihî yapının tekrar ele alınacağını vurgulayarak, “Dosya alınacak ve mühendis ve mimar arkadaşlar inceleyecek. Eserin, şehrin tarihî ile ilgili önemli bir arşiv ve kütüphane olması mümkün. Her şekilde çok mühim tarihî bir eser. Mimari bakımdan da önemli bir eserin kurtarılması lazım, kullanılması lazım” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian, binanın 19. yüzyılın ikinci yarısı binalarından olduğunu vurgulayarak, “Muhtemelen Sultan Abdülhamit dönemi kamu binalarından bir tanesi. Süreç içerisinde bütün iç düzenini değiştirici ilâveler yapılmış. Dolayısıyla bu iç düzenini özgün hâline döndürebilmek için ciddi müdahalelerde bulunmak lâzım. Beton yapılmış, dış taşlara bu betona göre yeniden bölümleme yapılmış. Bunları yeni işlevde Vali Abdulkadir Yazıcı ve Belediye Başkanı Yusuf Başer’in hazırlattığı projeler doğrultusunda yeni işlevine uygun olarak yeniden yapılandırılması için kurulumuz çalışacak. Daha projeleri görmedik, bunları da gördükten sonra kuşkusuz en doğru ve arşive dayanarak bu eser yeniden yapılacaktır” diye konuştu.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de, Yozgat’ta Osmanlı dönemi eserlerinin sayısının az olduğunu vurgulayarak, “Bunlardan da biri eski askerlik şubemiz. Uzun yıllar askerlik şubesi olarak kullanılan tarihî eserimiz, şubenin yeni binasına taşındıktan sonra boş kaldı. Bu binaya restorasyon yapılsın diye talebimiz olmuştu. TBMM Başkanımız Cemil Çiçek, sağ olsunlar, Milli Saraylar’ımızla müşterek, buranın daha güzel değerlenmesi konusunda talimat verdi. Bugün de hocalarımız buradalar. İnşallah Bozok Araştırmaları Merkezi ya da şehir müzesi gibi değişik alternatifler değerlendirilerek buraya en güzel katkı verilmiş olacaktır. İnşallah Yozgat’ımız restorasyondan sonra da bu güzel bir esere yeniden kavuşmuş olacak.” diye konuştu.

Hiç yorum yok: