14 Ağustos 2013 Çarşamba

Çiçek’ten Mısır’daki katliama tepki: Müslümanlar üzerindeki emperyalist oyunlara son verilmelidir

Cemil Çiçek: Zaman bu zamandır
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mısır’da yaşanan katliam konusunda, “Artık Müslüman halklar üzerinde emperyalist oyunların oynanmasına son verilmelidir. Bütün uluslararası kuruluşları ve uluslararası camiayı Mısır’da olup bitenler karşısında duyarlı olmaya ve olumlu çaba içinde bulunmaya davet ediyorum” dedi.

Mısır’da katliam: En az 300 ölü, binlerce yaralı

Rabia morgundan bir kare (Foto: Muhammed Şami)
Mısır’da darbe yönetimine bağlı güvenlik güçleri, başkent Kahire’de, darbe karşıtı halkın üzerine rastgele ateş açtı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinden Muhammed Bilteci, güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına yönelik katliamlarında 300’den fazla kişinin öldüğünü bildirdi. Hayatını kaybedenlerden üçünün, üzerlerine Molotof kokteyli atılması sonucu yanarak öldükleri belirtiliyor. Saldırılarda binlerce kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Yaşanan gelişmeler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından da yakından takip ediliyor.

Gül: Bunlar çok tehlikeli kapıları açar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Açıkçası korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor Mısır’da. (…) Bugün olup bitenler tabiî ki kabul edilemez. Hele sivil insanlara silahlı müdahale, gösteri yapan insanlara, nümayiş yapan insanlara silahla müdahale asla kabul edilemez. Gerekçesi ne olursa olsun bunlar çok tehlikeli kapıları açar. (…) Bütün tecrübemle şunu söyleyeyim; bu yol çıkmaz bir yoldur Mısır için” dedi.

Çiçek: Emperyalist oyunlara son verilmelidir

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 21. yüzyılda, Ramazan Bayramı’nın hemen ertesinde gerçekleşen kanlı vahşetin ne İslam’a ne Müslümanlığa yakıştığını, ne de vicdanen kabul edilebileceğini söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:

“Artık Müslüman halklar üzerinde emperyalist oyunların oynanmasına son verilmelidir. Akan kan ve vahşet karşısında medeni dünya bir şey yapacaksa, uluslararası kuruluşlar gayret içinde olacaksa tam da zamanıdır. Herkes insan olmanın, demokrat olmanın ve insan haklarından yana olmanın sınavından geçiyor. Bu konuda olumlu adımların atılması için zaman bu zamandır. Uluslararası camianın bu vahşet karşısında sesini duyurması için daha kaç masum insanın kanının akması gerekiyor? Bütün uluslararası kuruluşları ve uluslararası camiayı Mısır’da olup bitenler karşısında duyarlı olmaya ve olumlu çaba içinde bulunmaya davet ediyorum.”

Başbakanlık: Uluslararası topluluk derhal harekete geçmelidir

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Mısır’daki geçici yönetimine, kendi halkına karşı kanlı eylemlerde bulunmaya son vermesi, başta Muhammed Mursi olmak üzere bütün siyasî tutukluları serbest bırakması, gerçek ve kapsayıcı bir siyasî geçiş süreci başlatması için çağrıda bulunuldu. Açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi ve Arap Ligi başta olmak üzere uluslararası topluluk, bu katliamın durdurulması için derhal harekete geçmelidir” denildi.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: