22 Ağustos 2013 Perşembe

Bozdağ, Hürriyet’e önce kızdı, sonra düzeltti

Bozdağ, Hürriyet'i ağır ifadelerle eleştirdi
Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Suriye’de aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu sivil halka karşı kimyasal silah kullanılarak gerçekleştirilen saldırıya dair ‘tek satır bile’ yer vermediği gerekçesiyle Hürriyet gazetesine yönelik ağır suçlamalarda bulundu.

Hürriyet gazetesinin yetkililerine,  “Habere yer vermemeniz için Esad yönetiminden mi bir baskı var, yoksa ‘Tuncay Güney haberini getirin’ diye başkaları tarafından mı bir baskı var? Kim bir baskı yaptı? (…) Bu olayı haber yapmayanlar da Esad’ın vicdansızlığına ortak olanlardır” diye seslenen Bozdağ, daha sonra Hürriyet gazetesinin Suriye’deki saldırıya dair habere birinci sayfasında “İnsanlığı öldürdüler” başlığıyla yer verdiğini fark edince, twitter sayfasında düzeltme mesajı yayınladı.

Bozdağ, mesajında “Hürriyet gazetesi, ilk sayfasının altında haberi o kadar küçülterek vermiş ki, göremedim. Düzeltirim. Birkaç satır vermişler…” diye yazdı.

Suriye’deki vahşete tepki gösterdi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması İşbirliği Protokolü”nün imza töreni öncesinde muhabirlerin sorularını cevapladı.

Şam’da kimyasal silah kullanılmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Bozdağ, ortaya çıkan görüntülerin “İnsanın kanını donduran, insanı insanlığından utandıran görüntüler” olduğunu ifade etti.
Uluslar arası toplumu, gerekli tepkiyi vermemekle suçlayan Bozdağ, Irak’ta kimyasal silah bulunduğu iddiaları üzerine ülkede yaşananlara bütün dünyanın tanıklık ettiğini, İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmaları iddiaları üzerine ülkeye yaptırım uygulandığını hatırlattı.

Hürriyet gazetesini de, bütün dünyanın gündeminde olan bir habere sayfalarında hiç yer vermemekle suçlayan Bozdağ, şunları söyledi:

Size kim baskı yaptı?

“Tabi Türkiye’de de, özellikle ben medyayla ilgili de bir iki cümle söylemek istiyorum. Bu gün, ismini de vereceğim, Hürriyet gazetesine baktığınızda, manşetinde ne var? Bambaşka bir olay var. Yani gazetenin içinde, dışında, baktığınızda, Suriye’de yaşanan bu insanlık katliamına ilişkin tek bir satırı görme imkânınız yok. Başka gazetelerde de yok. Allah aşkına, hangi vicdan, hangi anlayış, Türkiye’nin en önemli gazetelerinden bir tanesi. Daha başka gazeteler de var, benzer şekilde. Bu haberi, hangi vicdan, görmezden gelme talimatı verdi? Hangi anlayış, böyle bir haberi görmez? Hangi gazeteci, habercilik adına böyle bir haberi getirmez? Bırakın habercilik adına, insan olmak adına da bu haberi okuyucularına duyurmak, onların vicdan sesinin, onların bu konudaki tavrının bu zulme son vermesi karşısında katkısını almak açısından da son derece önemli. Bütün dünyanın gündemi bu; ama Türkiye’nin her zaman en büyüğü olduğunu her zaman iddia edenin gündeminde yok. Ben, şimdi buradan soruyorum. Hürriyet gazetesinin yetkililerine ve diğer gazetelerin yetkililerine de soruyorum: Köşelerine, haberlerine, sayfalarına, bu en büyük vahşeti, en büyük insanlık suçunu almayan ve gazetelerinde yer vermeyenler, size kim baskı yaptı? Esad yönetiminden mi bir baskı var, yoksa ‘Tuncay Güney haberini getirin’ diye başkaları tarafından mı bir baskı var? Kim bir baskı yaptı? Hadi ilk sayfanızda görmediniz, ikinci sayfaya, üçüncü sayfaya, dördüncü sayfaya bir köşeye, buna dair en ufacık bir satır koymama konusunda karar almanıza kim yol açtı? Bunu lütfen açıklasınlar. Böyle bir gazetecilik olabilir mi? Bütün dünya, Suriye’de yaşanan bu insanlık zulmünü konuşuyor ama bizimkiler kör olmuş görmüyorlar, kulaklarını kapamış görmüyorlar, ağızlarıyla söylemiyorlar. Buna gazetecilik denmez, buna habercilik denmez. Türkiye’de ‘gazetecilik / habercili’ diyeceksiniz, dünyanın en büyük katliamlarından birini siz gazetenize taşımayacaksınız; sonra da etikten, ahlâktan, hukuktan, vicdandan bahsedeceksiniz. Bu olayı haber yapmayanlar da Esad’ın vicdansızlığına ortak olanlardır. Onları da buradan şiddetle kınadığımı ifade etmek isterim”

Twitter’dan düzeltme yayınladı

Bekir Bozdağ, daha sonra Hürriyet gazetesinin Suriye’deki saldırıya dair habere birinci sayfasında “İnsanlığı öldürdüler” başlığıyla yer verdiğini fark edince, twitter sayfasında düzeltme mesajı yayınladı.

Bozdağ, “Hürriyet gazetesi, ilk sayfasının altında haberi o kadar küçülterek vermiş ki, göremedim. Düzeltirim. Birkaç satır vermişler…” diye yazdı.

Bozdağ'ın düzeltme mesajı
(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: