12 Ağustos 2013 Pazartesi

Abbas Sayar, mezarı başında anıldı

Abbas Sayar
8’i roman, 6’sı şiir kitabı olmak üzere 14 edebî eser bırakmış olan; 1971 TRT Roman Başarı Ödülü, 1973 Türk Dil Kurumu Ödülü, 1975 Madaralı Roman Ödülü sahibi gazeteci, yazar, şair ve ressam Nail Abbas Sayar, memleketi Yozgat’ta mezarı başında anıldı.

Abbas Sayar’ın Çatak Mezarlığı’nda bulunan mezarının başında Yozgat Belediyesi tarafından organize edilen anma merasiminde, Kur’ân-ı Kerîm okundu, dualar edildi.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, burada yaptığı konuşmada, “Abbas Sayar, Yozgat’ın Türk Edebiyatı’na kazandırdığı en güzide şair, yazar ve sanatçılarımızın başında yer almıştır. Yazdığı romanlarla ödüller kazanmış, ünü Türkiye sınırlarını aşmış ve evrensel kültüre katkı sağlamış değerli bir hemşerimizdir. Merhum, ‘Öbür ucunda dünyanın / Bir çocuğun ayağına diken batsa / Canım yanar’ diyebilen bir sevgi insanıdır. Böyle bir yüreğe sahip olan şair ve yazarımızı ölümünün 14. yıldönümünde rahmetle anıyorum” dedi.

Abbas Sayar’ı anma merasimine Başkan Başer’in yanı sıra, Başkan Yardımcısı Tevfik Bozkurt, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Yıldız Ersin, Zabıta Müdürü Musa Baran, İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, Yozgat yerel basınının temsilcileri, Yozgatlı şairler ve yazarlar katıldı.

Abbas Sayar’ın 1988-1989 yıllarında Ayvalık’ta kaleme aldığı ve o dönemde Osman Hakan Kiracı tarafından “Yozgat” gazetesinde tefrika edilen yazı dizisi, Kiracı’nın teşebbüsü sonucu “Yozgat var Yozgatlı yok” adı altında bir kitapta toplanmış ve Ötüken Yayınları tarafından yayınlanmıştı.

Abbas Sayar’ın “Yılkı Atı” romanı, çizgi filme uyarlandı ve hafta sonları “TRT Çocuk” kanalında yayınlanıyor.

Hiç yorum yok: