31 Temmuz 2013 Çarşamba

Yozgat, Almancıları küstürdü mü yoksa Avrupa’daki ekonomik kriz sebebiyle harcamalarını mı kıstılar?

Gerçekte ne oldu?
“Yozgat Haber” gazetesi yazarı Ali Açıkgöz, tatil için geldikleri dönemde bıraktıkları parayla Yozgat ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunan “Almancı”ların artık bir katkıda bulunmadıklarını belirterek, bunun sebebinin Yozgat esnafının onlara saygılı davranmayışı olduğunu düşünen halkın görüşlerini nakletti.

Diğer taraftan, Avrupa ülkelerinde birkaç yıldan bu yana yaşanan ekonomik kriz sebebiyle, yurt dışındaki Yozgatlı “gurbetçi”lerin, harcamalarını kısmak zorunda kalmış olabilecekleri ifade ediliyor.

Konuyu sosyal boyutuyla ele alan Ali Açıkgöz ise, “Almancı vatandaşları biz bitirdik” başlıklı yazısında esnafın bu konudaki düşüncelerini şöyle ifade etti:

“Esnaf arkadaşlar diyor ki ‘Onları biz davranışlarımızla Yozgat’tan uzaklaştırdık’. Kimine insan muamelesi yapmadık. Kiminin cebindeki parasının tamamını almak istedik, kimisine almak istediği şeyin değeri neyse onu değil de abartılı fiyatlar söyledik, kimisinin arabasını dükkânlarımızın önüne birkaç dakikalığına dahi çekmelerine tahammül edemedik.”

Yine aynı şekilde ‘şehirde onları tutacak, onları oyalayacak, güzel vakit geçirecekleri ortamları hazırlamadık’ diyorlar.

Haydi gelinde bu düşüncelere katılmayın.

Yurt dışına ilk giden insanlar tatile geldiklerinde de Yozgat onlara yetiyordu. Hatta köyleri bile yetiyordu. Ama zaman ve şartlar değişti, orada doğan ve orada yetişen nesli Yozgat oyalayamaz oldu. Yani Yozgat’ta tatil yapmak, vakit geçirmek onları kesmedi.

Bu yeni nesil Almancılar, yeni şeyler aradılar. İşte biz bunları anlayamadık, onlara da eski Almancılara yaptığımız muameleyi yapmaya kalktık ve onlar için yeni ortamlar hazırlayamadık. Dolaysı ile de onlar zaman içerisinde Yozgat’a gelmenin hiçbir cazibesi olmadığını gördüler ve Yozgat’tan koptular.

Esnafın da söylediği gibi onları biz kendi ellerimizle yok ettik. Dolaysı ile de zaten sıkıntıları olan Yozgat’a bir sıkıntı daha açtık. Şimdi uğraş ki onları geri getirebilesin. Geçti artık.”


(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: