5 Temmuz 2013 Cuma

Mursi dönene kadar meydanlardan ayrılmayacağız

Onbinlerce Mısırlı Mursi'ye destek için toplandı
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed el-Bedii, “Milyonlarca insan Mursi dönene kadar meydanlardan ayrılmayacak” dedi.

Mısır ordusundan göstericilere ateş açmamasını isteyen Bedii, “basın kuruluşlarının Mısır’da yaşananları çarpıttığını” belirtti. Muhammed Bedii, “Mısır, bugünden sonra askerî bir yönetimi tanımayacaktır” dedi. Bedii, “Muhammed Mursi, tüm Mısırlıların cumhurbaşkanıdır” diye konuştu.

Darbe karşıtı gösteriler

Mısır’da ordunun anayasayı askıya alması ve ülke tarihinde ilk kez seçim ile gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden uzaklaştırdığını açıklamasının ardından ülke genelinde milyonlarca kişi “darbe karşıtı” gösteriler düzenlendi.

Başkent Kahire’nin Nasır City’deki Rabiatu’l Adeviyye ve Giza bölgesinin Nahda Meydanı’nda toplanan göstericiler, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi’ye hitaben “Git, bizim cumhurbaşkanımız Muhammed Mursi” şeklinde slogan attı.

Cuma namazının ardından binlerce gösterici, tankların karşısında gerekirse şehit olacaklarını belirterek, Sisi ve muhalefet liderlerinden Muhammed el-Baradai’ye tepki gösterdi.

Her iki meydana göstericilerin akın akın gelişi sürerken, Nahda Meydanı’nda internet şebekelerinin kesik olduğu,  mobil telefonlarla güçlükle iletişim kurulduğu dikkati çekti.

Gösterilerin olduğu bölgede orduya ait helikopterler ve uçaklar zaman zaman alçak uçuş yapıyor. Başkent Kahire sokaklarında sık sık tankların ve zırhlı araçların devriye gezdikleri gözlendi.

Öte yandan, İskenderiye başta olmak üzere Sina ve Asyut kentlerinde de zaman zaman çatışmalar meydana geldiği bildirildi.

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’de Korniş ve Sidi Cabir semtlerinde toplanan yüzbinlerce kişi askeri yönetime “Git” sloganları attı.

Güneydeki Luksor, Asvan, Beni Suveyf, Sohac kentleri ile Nil Deltası’ndaki Port Said, Dimyat, Minye, Şarkıye, Mansura, Süveyş Kanalı çevresindeki Şüveyş ve İsmailiye kentlerinde de  milyonlarca kişi meydanlara inerek Mursi’ye destek verdi.

Güneydeki Luksor kentinin kırsal alanındaki bazı köylerde Hristiyan ailelerin saldırı endişesiyle karakol ve polis merkezlerine sığındıkları öne sürüldü.

Askerî darbenin başından beri Mursi’ye tam destek veren Sina ve Libya sınırındaki Marsa Matruh’ta ise binlerce gösterici, meydanlarda toplandı. Her iki bölgede de ordu ve polisin kışla ve polis merkezlerinden çıkmadığı ifade edildi.

Mısır medyasının tamamına yakınının darbeye destek vermek amacıyla toplanma çağrısı yapmasına rağmen Tahrir Meydanı’nda 500 kadar kişinin bir araya geldiği gözleniyor.  Daha önce Mursi’ye muhalif gösterilere sahne olan Kahire’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünde ise toplanan olmadı.

Hiç yorum yok: