16 Temmuz 2013 Salı

Kim hangi makama gelecek?

Rivayetler muhtelif...
Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa Başbakan kim olur? AK Parti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kimi aday gösterecek? CHP’de genel başkan değişikliği olacak mı? CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olacak?

Mahallî İdareler Genel Seçimi, Cumhurbaşkanı Seçimi ve Milletvekili Genel Seçimi’nin ard arda gerçekleştirileceği sıkı bir seçim sürecinin giderek hararet kazandığı şu günlerde, cevabı en çok merak edilen sorular bunlar.

Siyasî kulislerde uzun zamandan beri telaffuz edilen bazı isimler, bugünlerde yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı kim olacak?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmak istediği sır değil. Fakat mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tekrar aday olup olmayacağı henüz belli olmadı. Yaygın kanaat, ‘Erdoğan aday olursa Gül adaylığını koymaz’ şeklinde olsa da, Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin soruları karşısında henüz ‘Aday olmayacağım’ şeklinde kesin bir ifade kullanmış değil… AK Parti tabanının önemli bir kısmı ise Erdoğan’ı Köşk’te değil partinin başında görmek istiyor; zira Erdoğansız bir AK Parti’nin rotasından sapacağını düşünüyor...

Sözcü gazetesinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün AK Parti’ye karşı parti kurma hazırlığı yaptığına dair manşet haberi de Gül tarafından yalanlanmıştı.

2011 ve 2012’de, Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler tarafından İslâm İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, “Medya patronu Aydın Doğan’ın Cumhurbaşkanı adayı” olduğu iddiası, siyasî alanda dikkatleri İhsanoğlu’na çevirmiş ancak İhsanoğlu bu iddiayı yalanlamıştı…

Numan Kurtulmuş Başbakan mı olacak?

Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce’ye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması hâlinde, Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan olacak.

Gülerce, bu öngörüsünü, Beyaz TV’de yayınlanan “Ortak Akıl” programında dile getirdi. Gülerce, bu öngörüsünü, Başbakan Erdoğan’ın son ABD gezisinde Obama ile görüşmesinde yanında Kurtulmuş’un da yer almasına bağlıyor. Gülerce, bu konuda şöyle düşünüyor:

“Obama ile heyetler hâlindeki görüşmede masada, normal olarak alâka kuramadığınız bir kişi daha vardı. Yani işte orada bakanlar var, ticarî görüşmelerle ilgili. En sonda Numan Kurtulmuş oturuyor. Bakınız Numan Bey, HAS Parti Genel Başkanıydı, AK Parti’ye geçti. Şimdi herkes Sayın Kurtulmuş’la ilgili bir değerlendirme yaptı, geçtiği zamanda. İşte ‘acaba İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mi düşünülüyor?’ Fakat ben, bu fotoğrafa bakarak şahsî görüşümü söylemek istiyorum: Bence Sayın Başbakan, Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına aday olacak ve Köşk’e çıkarsa da AK Parti Genel Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş olacak. Yani ben, Sayın Başbakanın Obama ile yaptığı görüşmede Türk tarafında masada Sayın Numan Kurtulmuş’un da oturuyor olmasını, AK Parti ile ilgili bundan sonrası için yapılan hesaplarda bir önemli adım olduğunu, dolayısıyla da… Bence bunun işaretini verdi Sayın Başbakan. ‘Ben Köşk’e çıkıyorum, çıkmak istiyorum ve AK Parti’nin Genel Başkanı da Sayın Numan Kurtulmuş olacak’ işaretini verdi, benim kanaatim.”

CHP Genel Başkanı değişecek mi?

Cevabı merak edilen sorulardan birisi de, CHP’de bir genel başkan değişikliği olup olmayacağı… Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı AK Parti’nin Genel Başkanlığından indirme operasyonu olarak nitelendirilen Taksim Gezi Parkı (TGP) eylemleri, halkın CHP’den ümidini kestiği ve ‘kendi işini kendisinin görmeye karar verdiği’ şeklinde de yorumlanmıştı. Bu yorumlar, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlıktan indirilmek istendiği şeklinde değerlendirilmiş, gazeteci Fehmi Koru, TGP eylemlerinin asıl hedefinin Kılıçdaroğlu olduğunu ileri sürmüştü.

“Göbeğini kaşıyan adam” sözünün müellifi, Cumhuriyet gazetesi yazarı Bekir Coşkun da, “Sonuç?..” başlıklı yazısında Kılıçdaroğlu’na şöyle seslenmişti:

“Hâlâ AKP farkla birinci parti... Yani meydanların ateşi, seçim sandığında bir küle dönebilir... Türkiye ayağa kalktı... Kıpırda birader...”

Medya mı halk mı?
Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan Taraf gazetesinin eski yazarı Yıldıray Oğur da, A Haber’de Özge Özsağman’ın sunduğu ‘Pazartesi Sendromu’ programında, Kılıçdaroğlu’nun koltuğundan olacağını ileri sürdü. Oğur, “Gezi olaylarından CHP’ye yansıyacak olan, muhtemelen Kılıçdaroğlu’nun yerine daha ulusalcı Emine Ülker Tarhan veya Muharrem İnce gibi birisinin gelmesi olacak” dedi.

Kısa bir süre sonra gerçekleştirilen seçimde, Emine Ülker Tarhan Grup Başkanvekilliği koltuğunu da kaybederken, Muharrem İnce ise güçlükle seçilebildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, TGRT Haber’de yayınlanan “Ankara’nın Gündemi” programında, CHP Genel Başkanlığı’na Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün getirileceğini iddia etmişti.

İşadamı Rahmi Koç’un, Doğan Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Bilgel ve Mustafa Sarıgül’le birlikte 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’le özel bir görüşme yaptığına işaret eden Gökçek, “Sarıgül’ün Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı hayırlı uğurlu olsun. İstediği kadar yırtınsın Kılıçdaroğlu, gücü yetmez” demişti.

CHP’nin İstanbul adayı kim olacak?

Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayının ya CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ya da Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül olacağını ileri sürüyor.

AK Parti’nin İstanbul adayı kim olacak?

Bu konuda kulislerde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile AB Bakanı Egemen Bağış’ın adı geçiyordu. Hatta Egemen Bağış’ın ekibini kurmaya başladığı ve çalışmalarını hızlandırdığı da biliniyordu. Daha önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı geçen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın adı da İstanbul adaylığı için telaffuz edilmeye başlandı.

Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu, haberx.com’a verdiği röportajda AK Parti’nin İstanbul adayının Binali Yıldırım olacağını ileri sürmüş, twitter mesajında da “AK Partinin İstanbul adayı Binali Yıldırım olacak. Ekibi, büroları yavaş yavaş kurup, çalışmaya başladı. Bakalım sonunda sürpriz olur mu?” diye yazdı. Bakan Binali Yıldırım ise bu iddiayı yalanladı, aday olmayı düşünmediğini söyledi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Cer Modern’de verilen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada davetlilere “Belki bu benim AB Bakanı olarak sizlerle birlikte son iftarım olabilir. Bu vesileyle herhangi birinin kalbini kırdıysam onlardan da özür dilemek isterim” dedi. Bağış’ın bu sözü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı olarak yorumlanınca Bağış, “Bizim partimizde makamlara aday olunmaz. Partinin ortak aklı, istişarelerini tamamlar, kime hangi görevi verirse onu en iyi şekilde yapmaya çalışırız” açıklamasında bulundu. Bağış’ın bu sözleri de “Aday olmayacağım” anlamına gelmiyor…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, birkaç kere yaptığı açıklama ile, başkanlığa yeniden aday olacağını duyurmuştu; ancak Başkan Topbaş’ın, sağlık sorunları sebebiyle adaylıktan vazgeçebileceği ileri sürülüyor.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: