5 Haziran 2013 Çarşamba

Yozgat’ta ilk açık kalp ameliyatı, Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yapıldı

Yozgat'ta yapılan ilk açık kalp ameliyatı
Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde, Yozgat’ta ilk defa gerçekleştirilen açık kalp ameliyatı ile bir hastanın kalbindeki ve akciğerindeki kistler alındı.

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ekim ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyatla, kalbinde ve akciğerinde kist hidatikleri oluşan 47 yaşındaki bir hasta sağlığına kavuşturuldu.

Prof. Dr. Hasan Ekim, Yozgat’ta ilk kez Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatın, Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılabildiğini vurguladı. Prof. Ekim, şu açıklamada bulundu:

Prof. Dr. Hasan Ekim - Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin
“Hastamızda kalpte yaklaşık 5 cm, akciğerde ise 4 cm çapında kistler vardı. Biz bunları başarılı bir ameliyatla çıkarttık. Artık Yozgat’ta açık kalp ameliyatları her türlü kardiyak ve terosik ameliyatlar yapıldığı için hasatlarımızın başka merkezlere gitmesine ihtiyaç yoktur.  Bundan sonra da bize olan güvenle bu tür ameliyatları seri bir şekilde yapacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Hastanede kısa bir süre önce de şah damarı çatlayan bir hasta, başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuşturulmuştu.

Kist hidatiği hastalığı nedir?

Hastalığın, Türkiye’de her 100 bin kişiden 6’sında karşılaşılan bir rahatsızlık olduğu ve özellikle hayvancılıkla ve hayvan ürünleri ile uğraşan kişi ve bölgelerde (Doğu ve İç Anadolu Bölgelerinde) yaygın olarak görüldüğü kaydedildi.

Yapısal olarak köpek, koyun, deve, keçi ve büyükbaş hayvanlardan doğrudan temasla veya yıkanmadan yenen sebze ve meyvelerden bulaşarak yerleşen Kist hidatiği sık olarak karaciğer, akciğer, beyin, dalak ve böbrek gibi organlarda görülür.


Nadir görülen bir hastalık olan bu kistlerin patlaması anî ölümlere sebep olabilir.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: