17 Haziran 2013 Pazartesi

Yozgat Valiliği, ORAN ve İl Özel İdaresi ile birlikte Yozgat Turizmi için kolları sıvadı

Büyüknefes Projesi masada
Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, merkeze bağlı Büyüknefes köyünde yapılacak Tavium Antik Kenti Arkeo-Park Projesi ile şehre yerli ve yabancı toplam 15 bin turistin gelmesini hedeflediklerini söyledi.

Vali Yazıcı, Tavium Antik Kenti’nin bulunduğu Büyüknefes köyünde yaptığı gezi ve incelemelerde Yozgat’ın tarihi ve doğal güzelliklerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Yozgat’ın coğrafî konumu itibariyle tarım ve hayvancılığın yanı sıra tarihi ve doğal zenginliklerini de bünyesinde barındırdığını ifade eden Vali Yazıcı, Büyüknefes Köyü’nde zamanla gün yüzüne çıkan tarihi eserlerin köydeki vatandaşlarca bahçe duvarlarında kullanıldığını anlattı.

Vali Yazıcı, köy muhtarlığında Müze Müdürü Hasan Şenyurt’tan Arkeo-Park Projesi hakkında bilgi aldı.

Köyde uygulanacak Arkeo-Park Projesi ile de bu eserlerin bir araya getirilerek sergileneceğini ve koruma altına alınacağını kaydeden Vali Yazıcı, “Bu sayede Büyüknefes Köyü açık hava müzesi konumunu alacak. Hedefimiz proje ile tarih ve kültür turizmine yönelik turizm altyapısını iyileştirmek suretiyle bölgedeki turizmin gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz. Arkeo-Park’ın oluşturacağı katma değer ve turizm gelirlerinden köy halkı başta olmak üzere tüm bölge halkı faydalanacak. Arkeo-Park’ı yılda en az 15 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret etmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

Yozgat’ın turizm varlıkları

Yozgat’ta tarihi dokunun her alanda kendini hissettirdiğini kaydeden Vali Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

“Kentimiz sınırlarında, Çeşka Kalesi ve Yeraltı Şehri, Kerkenez Antik Şehri Pteria, 1516 yılında yaptırılan Karabıyık Köprüsü, Almanların atalarının göç ettiği belirtilen, Galatların bir kolu olan Trokmilerin başkenti Tavium (Büyüknefes köyü), 1779 yılında yaptırılan Çapanoğlu Cami, bünyesinde 600 yıllık tarihi karaçamları bulunduran Türkiye’nin ilk millî çamlığı, 1862 yılında yaptırılan Akdağmadeni Kilisesi, 13. yüzyılda yaptırılan Behramşah Kalesi gibi çok sayıda tarihi ve doğal zenginlik bulunuyor.”

Yozgat Valiliği, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ve İl Özel İdaresi ile tarihî eserlerin gün yüzüne çıkması için projeler hazırladıklarını söyleyen Vali Yazıcı, şu açıklamada bulundu:

“Yerli ve yabancı turistlerimize Yozgat’ın tarihi güzelliklerini göstermek istiyoruz. Kentimiz, Hattuşaş, Kapadokya gibi turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği yerlerin geçiş noktasında. Ayrıca kültür turları ile Karadeniz ve Doğu’ya giden turistleri de hazırladığımız proje ile Yozgat’ta ağırlamak istiyoruz. Kapadokya’dan Kazankaya Kanyonu’na, Sarıkaya’daki Roma Hamamı’na bir turizm güzergâhı oluşturmak istiyoruz. Turizmle kentimize ekonomik katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Hiç yorum yok: