12 Haziran 2013 Çarşamba

Erdoğan için asıl tehlike AK Parti içinde

Financial Times
Financial Times gazetesinin Dış Haberler Editörü David Gardner, asıl hareketin AK Parti’de yaşanacağını, Erdoğan’ın Taksim’e değil kendi partisine dikkat etmesi gerektiğini yazdı.

David Gardner, muhtemel siyasî gelişmeleri şöyle tahlil etti:

“Önümüzdeki yıl muhtemelen yeni bir anayasa ve Erdoğan’ın istediği yeni yetkilerle donatılmış doğrudan seçilecek olan ve görevi AKP’nin kurucularında olan Abdullah Gül’den alacak ilk başkanlık için bir referandum yapılacak. Başbakan, Türkleri kutuplaştırdıkça ve Cumhurbaşkanı da birleştirdiği sürece bu ortak proje kapanın elinde kalır. Kriz sırasında Erdoğan kavgacı oldu, oysa Gül yumuşatıcı rol üstlendi ve böylece anahtarı eline aldı. 

İngilizlerin Gül ısrarı...
(…) Eğer Erdoğan başkanlığı istiyorsa, görevi bırakması gerekecek. Bböylece oy getirecek başka bir lider arayışlarına giren parti üzerindeki ağırlığını kaybedecek ve Gül de açık ara en popüler halef olarak görünüyor. Aradaki mesafe kapanıyor. Dikkat edilmesi gereken yer, iktidar partisidir.”

İngiliz Economist dergisi de “Demokrat mı sultan mı?” başlıklı kapağında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, gelecek seçimlerde AK Parti’nin liderliğini ve icra yetkilerini Abdullah Gül’e devretmeye çağırmıştı.

Hiç yorum yok: