20 Haziran 2013 Perşembe

Arınç, Taraf yazarı Baransu’nun iddiasını yalanladı
Baransu, cevabı yarın Taraf’ta vereceğini duyurdu

Bülent Arınç
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan’ın yurt dışı gezisinin ardından 10 Haziran’da düzenlediği Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda Başbakanla tartışıp kuruldan ve hükümetten istifa ettiği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün araya girmesi sonucu istifadan vazgeçtiğine dair iddianın asılsız olduğunu söyledi. Arınç, “Bu haber, gezi parkı senaryosunun devamıdır” dedi.

Gazeteci Mehmet Baransu ise, twitter mesajında “Sayın Bülent Arınç’ın açıklamasına cevabım yarın Taraf’ta olacak” açıklaması yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Taraf gazetesinde Mehmet Baransu’nun Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Başbakanlık kaynaklarına dayandırarak yayınladığı “Arınç’ı istifadan Gül döndürdü” başlıklı haber hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında “Taraf gazetesindeki haber asılsızdır ve üzülerek belirteyim ki iyi niyet ürünü de değildir" ifadesini kullanan Arınç, şunları kaydetti:

“Bakanlar Kurulu’nu terk ettiğim, hem bakanlıktan, hem partiden istifa ettiğim, bakan arkadaşlarımın beni ikna etmeye çalıştığı ve sonunda Cumhurbaşkanımızın devreye girerek istifadan geri döndürdüğü iddiası tamamen asılsızdır. Ayrıca bu haber, gezi parkı olayları süresince basının bir bölümünde ısrarla gündemde tutulan bir senaryonun da devamıdır.

Bu senaryo; Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve benim aramda görüş, üslûp ve yaklaşım farklılıklarının olduğunu uydurarak bir fitne çıkarmayı amaçlamaktadır. Sayın Başbakanımızı ‘yalnızlaştırmayı’ ve ‘kötü’ göstermeyi, partimizi parçalamayı amaçlayan bu kirli senaryonun hiçbir tesiri ve anlamı olmadığını altını çizerek belirtmeliyim.

Kimsenin birlikteliğimizi bozmaya gücü yetmeyecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetin büyük bir uyum ve fedakârlık içinde ülke için, millet için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Arınç, “Büyük Türkiye hayalimizin önüne geçmek için karşı karşıya kaldığımız tüm oyunları, senaryoları ve düzenleri milletimizin desteği ve Allah’ın yardımıyla tek tek aşıyoruz ve aşmaya devam edeceğiz. Kimsenin bizim kardeşliğimizi, iç huzurumuzu, birlikteliğimizi bozmaya gücü yetmeyecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteci Mehmet Baransu ise, twitter mesajında “Sayın Bülent Arınç’ın açıklamasına cevabım yarın Taraf’ta olacak” açıklaması yaptı.

Mehmet Baransu’nun iddiası neydi?

Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu, “Arınç’ı istifadan Gül döndürdü” başlıklı haberinde, iddiasını şöyle dile getirmişti:

Arınç’ı istifadan Gül döndürdü

“Gezi Parkı’nın görüşüldüğü geçen haftaki Bakanlar Kurulu’nda Başbakan ile tartışan Bülent Arınç, istifa etmiş. Cumhurbaşkanı Gül araya girince bundan vazgeçmiş

Gezi olaylarıyla ilgili Bakanlar Kurulu’nda Başbakan Erdoğan’la Başbakan Yardımcısı Bülenç Arınç arasında büyük bir tartışma yaşanmış. Tartışmanın ardından Bülent Arınç, “Hem bakanlıktan hem de partiden istifa ediyorum” diyerek toplantıyı terk etmiş. Arınç, koridorda diğer bakanlar tarafından ikna edilemeyince konu acilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e iletilmiş. Gül’ün ikna çabaları sonuç verince Arınç istifadan vazgeçmiş. Köşk ve Başbakanlık’ta son 10 gündür bu istifa konuşuluyor. Erdoğan’ın Tunus’a gezi yapması üzerine Bülent Arınç Başbakanlığa vekalet etmişti.

Erdoğan’ı rahatsız etmiş

Arınç’ın Gezi olaylarıyla ilgili önce Cumhurbaşkanı’yla görüşmesi, ardından çevre duyarlılığı olan protestocu göstericilerden özür dilemesi, verilen mesajı aldıklarını açıklaması, gerekirse referanduma bile gidebileceklerini belirtmesi ve ortamı yumuşatan tavrı Başbakan Erdoğan’ı rahatsız etmiş.

Erdoğan’ın beş günlük gezisini tamamlayıp yurda dönmesi ve havaalanında partililerce karşılanmasının ardından, 10 Haziran günü Ankara’da Bakanlar Kurulu toplantısı yapılmıştı.

Altı buçuk saat süren toplantının ardından Arınç kameralar karşısına geçmişti. Yüzündeki gerginlik, ekran karşısından bile anlaşılabiliyordu. Uzun süren toplantıda bugüne kadar yaşanmamış bir tartışma gerçekleşmiş, AK Parti ve hükümetin iki numaralı ismi istifa restiyle toplantıyı terk etmişti.

“Açıklamalarınız yanlış”

Köşk ve Başbakanlık kaynaklarından edindiğim bilgiye göre olay şöyle gerçekleşti:

Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısında Arınç’a dönerek, son günlerde yaptığı açıklamaların doğru olmadığını, kendisini rahatsız ettiğini belirtip, şunları söylemiş: “Konuşmalarınızı, açıklamalarınızı yanlış buldum. Olayın arkasında faiz lobisi, uluslararası sermaye var.” Bu açıklamalar üzerine Bülent Arınç, Başbakan’a “kendisinin yakın çevresince yanlış bilgilendirildiğini, olayların kendisine aktarıldığı gibi olmadığını” söylemiş. Bu cevap üzerine tartışma giderek alevlenmiş ve daha sonra Bülent Arınç, “hem Bakanlar Kurulu’ndan hem de partiden istifa ettiğini” belirtip toplantıyı terk etmiş.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın toplantıyı terk etmesi üzerine, bazı bakanlar toplantı salonundan çıkıp, koridorda Arınç’ı ikna etmeye çalışmışlar. Arınç’ın ikna olmaması üzerine de konu acilen Köşk’e, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bildirilmiş. Gül’ün devreye girip Arınç’ı ikna etmesiyle istifadan vazgeçilmiş ve taraflar arasında kırgınlık giderilmiş. Saatler süren toplantının ardından da gergin bir yüz ifadesiyle Arınç açıklama yapmak üzere kameralar karşısına geçmiş.

Altı buçuk saat süren Bakanlar Kurulu’nda yaşanan tartışmanın perde arkasında yaşananlar böyle.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: