19 Haziran 2013 Çarşamba

ABD Büyükelçisi Ricciardone:
Türkiye’nin gücüne önem veriyoruz

Resim yazısı ekle
AK Parti Genel Merkezi’nde Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanı Akdoğan ile görüşen ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, “Türk demokrasisine güveniyoruz” dedi.

Francis Ricciardone, AK Parti Genel Merkezi’nde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan ile görüştü.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından parti genel merkezinden ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulunan Riccardone, AK Parti hükümetiyle yakın ilişki içerisinde bulunduklarını belirterek, Türkiye’de muhalefetle de görüştüklerini belirtti.

“Biz Türkiye’nin dostu ve müttefikiyiz. Gerilim zamanlarında ve daha az gerilim zamanlarında da dost ve müttefikiz” diyen Riccardone, “Ortak çıkarlarımıza önem veriyoruz, ortaklar olarak. Demokratik, büyüyen ve dinamik ekonomi olarak Türkiye’nin gücüne önem veriyoruz” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın bir ay önce iki ülke arasındaki yatırım ve ticarî ilişkilerin geliştirilmesi üzerine görüştüğünü ve bu görüşmelerin devam ettiğini anlatan Riccardone, G8 zirvesinin de iki gün önce başladığını, zirvede ileri ülkelerin liderlerinin görüştüklerini kaydetti.

G8 zirvesinde liderlerin yatırım ve ticaret konularını görüştüklerini, ABD olarak buna da büyük önem verdiklerini vurgulayan Riccardone, AK Parti’nin üst düzey yetkilileriyle görüşmelerinin de devam ettiğini ve devam edeceğini ifade etti.

Ricciardone, şöyle konuştu:

“Türk demokrasisine olan güvenimizi özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü bizim, ifade özgürlüğü, demokratik toplantı özgürlüğü konusunda aramızda bir görüş farkı yok. Ben inanıyorum ki ilişkilerimiz hâlâ güçlü ve sağlıklı. ABD olarak Türk demokrasisine güveniyoruz. Türk halkı ve hükümeti ile ilişkimiz devam ediyor. Biz, bu süreçte aranızda olmaya devam edeceğiz. ABD’nin bu dost ülkesine (müttefikine) önem veriyoruz. Hem iş dünyası hem turizm alanında ortak çıkarlarımızın olduğu bu ülkeyle ilişkilerimiz devam edecek.”

Bir gazetecinin görüşmede Gezi Parkı odaklı olayların gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine de Riccardone, “Görüşmelerimizi yüksek düzeyde bir prensibe dayalı olarak gerçekleştirdik. ABD’nin Türk demokrasisine olan güvenini yineledik. İfade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğü açısından güvenimizi tekrarladık” karşılığını verdi.

Hiç yorum yok: