2 Mayıs 2013 Perşembe

Vali Yazıcı: Yozgat halkı fikir üretmezse,
dışarıdan kimse gelip Yozgat’ı kurtaramaz

Vali Yazıcı
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, seçimlerde kendi sorumluluklarını yerine getirmeyip oy kullanmayan insanların şikâyet etme hakları olmadığı gibi, Yozgat’ın kalkınması konusunda fikir üretmeyenlerin de şikâyet etme haklarının olamayacağını ifade etti. Vali Yazıcı, şöyle konuştu:

Fikir üretmiyorsanız kurtarıcı beklemeyin!

“Zamanımızda kurtarıcı dönemi bitmiştir, bir toplumu, bir devleti bir kişinin gelip tek başına kurtaracağı dönemler çok gerilerde kalmıştır. Artık bir yöreyi o yörede yaşayan insanlar kurtaracaktır. Bize de bu konuda çok iş düşüyor. Valiliğimiz, belediyemiz, üniversitemiz ve odalarımızla birlikte geniş katılımlı bir toplantı olması yönünde gayret ettik. Söz söyleme zamanında eğer sözünüzü söylemezseniz ondan sonra hükmü kalmıyor. Bu sebeple bugün katılımcıların sözlerini, fikirlerini beyan ederek ortaya güzel bir şeyler çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü burada ortaya çıkaracağımız tablonun ilimiz için çok önem arz edeceğini düşünüyorum.”

Yozgat 2023 Kalkınma Çalıştayı

Yozgat 2023 Kalkınma Çalıştayı
Yozgat’ın gelecek 10 yılına yön verecek hedef ve stratejilerin belirlenmesine zemin hazırlamak amacıyla düzenlenen ve  iki gün sürecek olan “Yozgat 2023 Kalkınma Çalıştayı”, bu gün Grand Ser Hotel’de başladı.

Çalıştaya Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Vali Yardımcıları Kemal Şahin ve Yavuz Güner, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Palancıoğlu, kurum ve kuruluşların müdürleri, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının ve özel sektör kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Dr. Mustafa Palancıoğlu
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Palancıoğlu “Bölge planı üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bölgemizi nasıl kalkındıracağız ne tür faaliyetler yapacağız, ne tür projelerin yapılmasında fayda var bunları belirleyeceğiz. Bölge planı, önümüzdeki yıllar için bir rehber ve yol haritası olacak. Bu konuda da çalıştaya katılanların fikirleri bizim için çok önemlidir” dedi.

Başer: EBK hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacaktır

Yusuf Başer
Daha sonra konuşan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat’ta eski sanayi bölgesinde kentsel dönüşüm projesini başlattıklarını belirterek, “Yozgat’ta tarım ve hayvancılığa yönelik, jeotermale yönelik çalışmaların yapılması çok önemlidir. Belediyemize ait et ve süt entegre tesisleri Et ve Balık Kurumu’na devredildi. Bu da ilimizde ve bölgemizde hayvancılığın kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır. Yine ilimize yapılacak çevre yoluyla ilimizin daha hızlı gelişeceğine inanıyorum. Yine çevre yoluna Yozgat bağlantısının Çamlık altından tünel ile bağlantısı istenebilir. Yozgat çevre yoluna daha kısa yoldan bağlanmış olur” diye konuştu.

Rektör Uçar: Dünyanın en büyük meyvecilik projesi Kadışehri’de

Prof. Dr. Tamer Uçar
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar ise, 2011 verilere göre sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında Yozgat’ın 65. sırada yer aldığını hatırlatarak, Kalkınma Bakanlığı’nın son yıllarda kalkınmışlık düzeyinin artırılması ve iller arasındaki kalkınmışlık farkını azaltmaya yönelik ciddi gayret ve çalışmalarının olduğunu belirtti.

Türkiye’de kalkınmışlık seviyesi bakımından Yozgat’ın 872 ilçe sıralamasında 144.sırada yer aldığını belirten Rektör Uçar, Kadışehri’nin bu sıralamada 815. olduğuna değinerek şunları söyledi:

“Kadışehri ilçesinde Türkiye’nin en büyük meyvecilik projesi icra edilmekte. Biz de Bozok Üniversitesi olarak o projeye sembolik de olsa bir katkıda bulunmak için Yükseköğretim birimi açtık. Her ne kadar okul açmasak da orada bir programımız var. Biz biliyoruz ki Kadışehri ilçesine gelecek birkaç öğrenci ile ilçe gelişmez. Oysa ki oradaki proje Türkiye’ye örnek olacak bir projedir. Bugünün çiftçileri yarının sanayici ve işadamları olacak. Bunu bu günden görmek mümkün. Orası sadece bir tarım işletmesi değil, bir meyvecilik projesi uygulama alanıdır. Dolayısıyla oradaki asıl başarı sosyolojik bir başarıdır”.

Üniversitelerin bilim üreten ve bilimi yayan kurumlar olarak kalkınmışlıkta önemli bir rol üstlendiklerinin altını çizen Rektör Uçar, Yozgat’ın sosyo-kültürel ve ekonomik anlamda kalkınmasını üniversite olarak önemsediklerini kaydetti.

Vali Yazıcı: Yozgat halkı fikir üretmezse,
dışarıdan kimse gelip Yozgat’ı kurtaramaz

Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı da yaptığı konuşmada, ‘Dışarıdan kurtarıcı beklemeyin; Yozgat’ı ancak kendi halkı kurtarabilir” mesajı verdi. Vali Yazıcı, şunları söyledi:

“Bugün Yozgat ile ilgili fikirlerimizi ortaya koyacağımız önemli bir gün. Demokrasilerde oy vermeyen insanın söz hakkı yok demektir. Oy vermiyorsa da söz söylemeye hakkı yok demektir. Yozgat'ta yaşayan, Yozgat'ta rızkını kazanan Yozgat içerisinde nefes alan insanların da Yozgat ile ilgili sözleri, düşünceleri ve fikirleri olmalıdır. Zamanımızda kurtarıcı dönemi bitmiştir, bir toplumu, bir devleti bir kişinin gelip tek başına kurtaracağı dönemler çok gerilerde kalmıştır. Artık bir yöreyi o yörede yaşayan insanlar kurtaracaktır. Bize de bu konuda çok iş düşüyor. Valiliğimiz, belediyemiz, üniversitemiz ve odalarımızla birlikte geniş katılımlı bir toplantı olması yönünde gayret ettik. Söz söyleme zamanında eğer sözünüzü söylemezseniz ondan sonra hükmü kalmıyor. Bu sebeple bugün katılımcıların sözlerini, fikirlerini beyan ederek ortaya güzel bir şeyler çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü burada ortaya çıkaracağımız tablonun ilimiz için çok önem arz edeceğini düşünüyorum.”

4 alanda oturum düzenlendi
Konuşmaların ardından “Gıda Tarım ve Hayvancılık”, “Sanayi Ticaret ve Turizm”, “Madencilik Doğal Taşlar ve Yapı Malzemeleri”, “Sosyal Kalkınma (Eğitim, Kültür, Sağlık ve Altyapı)” konularında dört ayrı oturumda çalıştay düzenlendi.

Sonuçlar yarın Bakanlara sunulacak

Düzenlenen çalıştayın sonuçları, 3 Mayıs 2013 Cuma günü Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katılacağı toplantıda görüşülüp değerlendirilecek.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: