7 Mayıs 2013 Salı

Bakan Avcı Yerköy’de konuştu: Çözüm süreci,
yeni bir Anayasa ile demokratikleşme sürecidir

Bakan Avcı, Yerköy'de soruları cevapladı
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk Milleti’nin 1982 Anayasası’ndan kurtulup, topyekûn bir demokratikleşme seferberliğine geçmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘çözüm süreci’ni bir bölgenin, bir etnik kökenin değil, bütün Türkiye’nin, bütün Türk Milleti’nin demokratikleşme meselesi olarak gördüklerini ifade etti.

Bakan Avcı Yerköy’de

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yozgat merkez ilçede sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğleden önce yaptığı toplantının ardından, Yerköy İlçesi’ne giderek, Öğretmenevi’nde ilçe STK’larının temsilcileri ve vatandaşlar ile bir araya geldi.

Emekli Özel Harekâtçı ve AK Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Osman Biçer’in, sokaktaki vatandaşların ‘çözüm süreci’ne dair sorularına cevap veremediklerini ifade etmesi üzerine Bakan Avcı, bu konuda genel bir değerlendirme yaptı.

‘Çözüm süreci’ diye adlandırılan aşamanın 6 aylık, 1 yıllık bir sürenin sonunda ortaya çıkmış bir aşama olmadığını ifade eden Avcı, “Bir defa bu terör meselesinin ve özelikle bölücü terör meselesinin doğrudan doğruya Türkiye’nin iç dinamiklerinden kaynaklanan, Türkiye’nin içinde başlayıp, Türkiye’de biten bir mesele olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu, gücü yeten, fırsat bulan herkesin bir şekilde çomak soktuğu, uluslar arası fitne odaklarının da açık veya örtülü biçimlerde müdahil olduğu bir problemdi. Bu kadar çok karışanın, bu kadar çok kurcalayanın bulunduğu yerde ve bu kadar çok çomak sokulan yerde, bu sorunla mücadele etmek için sizin de millet olarak, devlet olarak elinizin güçlü olması lâzım.”

Türk Milleti’nin 1982 Anayasası’ndan kurtulup, topyekûn bir demokratikleşme seferberliğine geçmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, bu meseleyi bir bölgenin, bir etnik kökenin değil, bütün Türkiye’nin, bütün Türk Milleti’nin demokratikleşme meselesi olarak gördüklerini ifade etti.

Bu büyük demokratikleşme meselesinin içinde kültürel hakların da söz konusu olduğunu vurgulayan Avcı, “Ama bu belli bir bölge için, belli bir etnik grup için değil, topyekûn tüm Türkiye için demokratikleşme sürecidir. Bu, detaylı bir projedir. Topyekûn demokratikleşme projesidir. Bunun içerisinde şüphesiz, demokrasiye en fazla ihtiyaç duyulan, en çok acı çektiğimiz alanlar öncelik kazanıyor. Ama neticesi itibariyle topyekûn bu projeleri kucaklayan bir barış ve demokrasi projesidir” diye konuştu.

Öğrencinin kıyafetine okul aile birlikleri karar vermeli

Toplantıda serbest kıyafet uygulamasından geri adım atıldığına dair tartışmalara da değinen Avcı, bu konuda da şunları söyledi:

“Yönetmelik diyor ki, ‘Öğrencilerin forma mı, serbest kıyafet mi giyeceğine veliler, okul aile birliklerinin yüzde 60’ı ne diyorsa öyle karar verilir’. Bizim de şahsî kanaatimiz, bunun böyle olması. Nitekim Sivas’ta bir ortaokulda veliler toplanmışlar, formayla devam etme kararı almışlar. Bana Meclis’te gazeteci arkadaşlar sordular; ben de ‘ayaküstü demeç vermiyoruz’ dememe rağmen, ‘vatandaşın seçme özgürlüğü, ister forma giyer, ister serbest kıyafet; bu da seçme özgürlüğünün içerisinde’ dedim. Hemen ‘formadan geri adım atıldı’ diye başlık atıldı. Geri adım değil bu, serbestliğin genişlemesi. Vatandaşa biz seçme hakkı veriyorsak bu seçmeler akabinde kıyafet de olabilir. Bu, serbest kıyafetten geri adım atmak değil.” 

Hiç yorum yok: