27 Şubat 2013 Çarşamba

Sarıkaya Belediyesi, Roma Hamamı’nı turizme kazandırmak için İstanbul’da girişimlerde bulundu

Ali Osman Erbir, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli ile
Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, tarihî Roma Hamamı’nın turizme kazandırılması çalışmalarında izlenecek sürecin yol haritasının belirlenmesi amacıyla, Tarihî Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’le İstanbul’da bir toplantı yaptı.

Başkan Erbir, ayrıca, Türk ve İslâm coğrafyasından seçilmiş, tarihî değeri bulunan 122 mimarî eserin maketlerinin sergilendiği ve yılda ortalama 750 bin yerli yabancı turistin ziyaret ettiği Miniatürk’te tarihî Roma Hamamı’nın maketinin de yer alması için, talep dosyasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’ye takdim etti.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir ve Başkan Yardımcısı Saadettin Öztürk, daha sonra Kültür A.Ş. bünyesindeki Türk Dünyası Kültür Evleri ile Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni ziyaret ettiler.

Roma Hamamı için İstanbul temasları

Sarıkaya Belediyesi, tarihî Roma Hamamı’nın turizme kazandırılması kapsamında yeni girişimlerde bulundu.

ÇEKÜL Vakfı’nda toplantı

Prof. Dr. Metin Sözen
Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, Başkan Yardımcısı Saadettin Öztürk’le birlikte, izlenecek sürecin yol haritasının belirlenmesi amacıyla, Tarihî Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’le bu gün (27 Şubat 2013) İstanbul’da bir toplantı yaptı.

Başkan Erbir, İstanbul’da Yozgat Muhabir’e yaptığı açıklamada, tarihî Roma Hamamı’nı turizme kazandırma konusunda kararlı ve azimli olduklarını ancak bu süreçte alanında otorite olan isimlerle istişarelerde bulunarak yol haritası çizmeye çalıştıklarını ifade etti. ÇEKÜL Vakfı’nda yaptıkları toplantının kendileri için ufuk açıcı olduğunu belirten Erbir, Başkan Prof. Dr. Metin Sözen’in araştırma ve inceleme çalışmaları için ekibine talimat verdiğini, kendilerinin de Prof. Sözen’in tavsiyeleri istikametinde çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Miniatürk’te yer almak için girişimde bulundu

Sabri Dereli-Ali Osman Erbir
ÇEKÜL Vakfı’ndaki toplantının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’ye ziyarette bulunan Başkan Erbir ve Başkan Yardımcısı Öztürk, tarihî Roma Hamamı’nın maketinin, Türkiye’nin ilk minyatür parkı olan Miniatürk’te yer alması için talep ve bilgilendirme dosyasını Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli’ye takdim etti. Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli ile makamında yaklaşık bir saat görüşen Erbir ve Öztürk, Roma Hamamı hakkında bilgiler vererek, Miniatürk’te maketinin sergilenmesinin kendilerini ve Sarıkaya halkını ziyadesiyle memnun edeceğini dile getirdiler.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli de, tarihî eserlerin maketlerinin Miniatürk’te sergilenmesi konusunda Türkiye’nin dört bir yanından çok büyük bir talep olduğunu, bu sebeple dosyaların titizlikle incelenerek değerlendirildiğini ifade etti. Dereli, Sarıkaya Belediyesi’nin talebinin de incelenerek gereğinin yapılacağını söyledi.

Tarihî Haydarpaşa Tren İstasyonu ve Küçüksu Kasrı'nın maketler
Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulu olan Miniatürk’te, Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş tarihî değeri bulunan 122 mimarî eserin 1/25 ölçekli maketleri yer alıyor. Miniatürk’ü yılda yerli-yabancı ortalama 750 bin kişi ziyaret ediyor. Sarıkaya’da bulunan tarihî Roma Hamamı’nın maketinin Miniatürk’te yer alması hâlinde, Sarıkaya’nın turistik tanıtımına önemli ölçüde katkı sağlanmış olacak.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir ve Başkan Yardımcısı Saadettin Öztürk, görüşmenin ardından Kültür A.Ş. bünyesindeki Türk Dünyası Kültür Evleri’ni ziyaret etti. Kültür Evleri Sorumlusu Abdülmetin Keskin, Başkan Erbir’e, “Türk Dünyasında Ortak Sporlar” isimli kitabı hediye etti.

Erbir ve Öztürk, daha sonra Kültür A.Ş.’ye bağlı Panorama1453 Tarih Müzesi’ni ziyaret ettiler.

Başkan Erbir, Panorama 1453 Tarih Müzesi'nde
Müzeden bir görünüm
Başkan Erbir, İstanbul’un fethinin 3 boyutlu olarak tasvir edildiği ve ‘tam panoramik’ özelliği ile dünyada tek olan müzeden çok etkilendiğini belirterek, “İstanbul’un ne büyük zahmetlerle fethedildiğini ve ecdadımızın fedakârlıklarının boyutunu göstermesi bakımından çok faydalı, mutlaka görülmesi gereken bir müze. Gerçekten çok etkileyici” dedi.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: