18 Şubat 2013 Pazartesi

Pirinç tanesine İhlas Suresi’ni yazan usta hattat:
Yozgatlı Mehmed Said Fennî

Fotoğraf temsilî bir fotoğraftır
Yozgat’ın yetiştirdiği çok sayıda ilim ve sanat erbabından birisi olan, hattat, hakkak ve şair Fennî, pirinç tanesi üzerine İhlas Suresi’ni yazmış olmasıyla da tanınıyor.

Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Altınoluk dergisinin 1990 yılı Mart ayında yayınlanmış olan 49. sayısındaki “Kalem Eğer O’nun Medhini Yazmazsa...” başlıklı yazısında, Fennî’nin ayva yaprağına yazılar, pirinç tanesine de İhlas Suresi’ni yazdığı bilgisinin, İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın “Son Asır Türk Şairleri” isimli eserinde yer aldığını kaydediyor.

Ali Şakir Ergin de, “Yozgatlı Mehmed Said Fennî” isimli kitabında  1850’de Yozgat’ta doğan ve 1920’de Ankara’da vefat eden Fennî hakkında şu bilgiyi veriyor:

Fennî Dîvânı
“Yozgatlı Sadık Efendi’nin oğlu olup 1850’de Yozgat’ta doğar. Asıl adı Mehmed Said’dir. Yozgat’ta Demirli Medrese’de tahsilini tamamlar. Amcasının oğlu Ömer Ragıb Efendi’den Arapça ve Farsça dersler alır. 1873’te Yozgat İdare Meclisi Başkâtipliği ile Tahrirat Kâtipliği gibi görevlerle uzun müddet Kayseri ve Ankara’da bulunur. Son görevi olan Ankara İdare Meclisi Başkâtipliğini kendisine lâyık görmeyerek istifa eder. 27 Haziran 1920’de vefat eder.

Fennî, iyi bir şair olduğu gibi hattatlık ve hakkaklıkta da üstad olarak tanınmıştır. Ayva yaprağına yazı ve pirinç tanesine İhlas Suresi yazmıştır. Şiirlerinin bir kısmını hece vezni ile yazmıştır. Tek nüsha olan divanını Dr. Ali Şakir Ergin yeni harflere çevirerek 1996 yılında yayınlamıştır.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: