18 Şubat 2013 Pazartesi

Dönemin belediyesi, “Uyuz Hamamı” olarak bilinen tarihî Roma Hamamı’nı betonla kapatmıştı

Sarıkaya ilçesinde yayınlanan “Yöre Haber” gazetesi, 1977-1987 yılları arasında iki dönem Sarıkaya Belediye Başkanlığı yapmış olan Nevzat Şener döneminde yaşanan bir tarihî eser katliamını hatırlatarak, geçmişte yapılan hatanın şimdiki yönetim tarafından düzeltilmesini istedi.

Nevzat Şener
Yöre Haber, halk arasında “Uyuz Hamamı” olarak anılan tarihî Roma Hamamı’nın diğer kalıntılarının üzerinin, Nevzat Şener döneminde bir gecede betonla kapatıldığını yazdı.

Yozgat Muhabir’in edindiği bilgiye göre, günümüzde kalıntıları turizme kazandırılmaya çalışılan ve Roma döneminde termal tedavi merkezi olarak inşa edilen hamamdan ‘üst sınıf’ faydalanıyordu. Halk arasında “Uyuz Hamamı” olarak bilinen ve Roma Hamamı’nın hemen yanında bulunan aynı döneme ait tarihî hamam ise, halkın kullanımına sunulmuştu.

“Uyuz Hamamı”, günümüzde üzeri betonla kapatılmış bir halde toprak altında turizme kazandırılmayı bekliyor.

Uyuz Hamamı temizleme çalışmasından
“Yöre Haber” gazetesi, o sürece tanıklık etmiş olan kişilerin ifadelerine dayandırarak yayınladığı haberde, Nevzat Şener’in Belediye Başkanlığı döneminde, “Uyuz Hamamı”nın doğal sıcak suyunun İl Özel İdaresi ortaklığıyla yapılan yeni kaplıcaya sevk edildiğini, 3 tonluk taşlarla çevrili yonca yaprağı biçimindeki tarihî hamamın üzerinin de bir gecede betonla kapatıldığını hatırlattı.

Boğulma olayı bahane olarak kullanıldı

Yozgat Muhabir’in bir yetkiliden edindiği bilgiye göre, Sarıkaya Belediyesi’nin o dönemdeki yönetimi, tarihî hamamın etrafını temizleme çalışması sırasında oluşan su birikintisinde bir çocuğun boğulmasını gerekçe göstererek, üzerini betonla kapattırdı. Bilgi aldığımız kaynağın iddiasına göre, ‘asıl sebep bu değildi ve bu olay bahane edilerek, tedbir almak yerine bir kültür ve turizm katliamı yapıldı...’

Yeni imar planı, Uyuz Hamamı’nın ortaya çıkarılmasına
imkân verecek şekilde hazırlandı

Edindiğimiz bilgiye göre, Sarıkaya Belediyesi’nin şimdiki yönetimi, son imar planını, geçmişte üzeri betonla kapatılmış olan “Uyuz Hamamı”nın da ortaya çıkarılmasına imkân verecek şekilde hazırladı.

Sarıkaya Belediyesi, önceliği turizme kazandırma çalışmalarını yürüttüğü Roma Hamamı’na veriyor. Tarihî Roma Hamamı’nın diğer parçası olan “Uyuz Hamamı”nın ortaya çıkarılması için yeni bir proje hazırlanması ve gerekli yasal prosedürün izlenmesi gerekiyor. Mevcut kalıntılar üzerinde yapılan çalışmalar tamamlandıktan sonra, “Uyuz Hamamı” çalışmalarının gündeme geleceği, ancak bunun biraz zaman alacağı belirtiliyor.

Hamama, doğal sıcak suyunun cilt hastalıklarına şifalı olması sebebiyle halk arasında “Uyuz Hamamı” adı verildiği kaydediliyor.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde toprak altında bulunan ve turistik açıdan ilçeye zenginlik katabilecek çok sayıda tarihî kalıntı olduğu ileri sürülüyor.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: