25 Şubat 2013 Pazartesi

CHP’li Akkiray’a göre, Yozgat’ta bazı aleviler, talepleri çözülmeyerek köylerinden göçe zorlandı

Sabahat Akkiray
Sanat hayatında “Akkiraz” soyadını kullanan CHP İstanbul Milletvekili ve Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Sabahat Akkiray, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cevaplaması talebiyle Alevi köylerinin durumu hakkında TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Akkiray, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Yozgat’ta birçok Alevi köyünün talepleri çözülmeyerek göçe zorlandıklarını, Erzurum’da da Alevi köylerinin çöp alanı olarak belirlendiğini ileri sürdü.

Akkiray, soru önergesinde iddialarını şöyle dile getirdi:

“Eşit vatandaşlık ilkesi anayasamızın temelidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hangi dil, din, ırk ya da siyasi görüşe mensup olursa olsun devletin tüm hizmetlerinden eşit olarak yararlanması genel kural ve uygulamadır. Ama son zamanlarda Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerden ciddi şikayetler hem basına hem bize ulaşmaktadır.

Erzurum Pasinler’e bağlı 4 Alevi köyünün arsalarının çöplük alanı olarak belirlenmesi, hatta Pasinler’e daha yakın çöp alanı olabilecek bölgeler varken uzaktaki bu dört köyün seçilmesi Bölgede yaşayan Aleviler tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. Çorum, Sivas, Tokat, Amasya, Yozgat’ta birçok Alevi köyü talepleri çözülmeyerek göçe zorlanırken Adıyaman’ın Dağyalangoz Köyü de su sorunlarının çözülmemesinden dolayı sorunlar yaşanmaktadır. Köy sakinleri; Alevi olduklarından ayrımcılığa uğradıklarını, çevrelerindeki tüm köylerin su ve altyapı sorunu çözüldüğü halde kendi köylerinde okulun dahi kapatılmak istendiğini yüksek sesle dilendiriyorlar.

Köylüler ve muhtar yakında Akçatepe köyünde açılacak yeni okula öğrencilerinin taşınacağı; kendilerinin Alevi köyü olduğu öğrencilerin ramazan ayında, din derslerinde başka köye giderse sıkıntı çekebileceklerini dillendirmekte ve bu yüzden okulun kapatılmasını istemediklerini belirtmektedirler.

Bu çerçevede; Alevi köylerine yönelik; çöp alanı belirlenmesi, altyapı sorunlarının giderilmesi konusunda çalışmalar yapılmakta mıdır? 21. yüzyılda Ülkemizde bir köyde su akmamasını nasıl açıklıyorsunuz? Alevilerin geçmişten bugüne ayrımcılık iddialarına hükümet olarak ne gibi tedbirler aldınız? Adıyaman Dağyalangoz köyünün su ve okul sorunu konusunda çalışmalar ne aşamadadır?”

Hiç yorum yok: