6 Şubat 2013 Çarşamba

Cemre düşmeden çiğdemler açtı!..

Nuh Koçoğlu
77 yaşındaki Nuh Koçoğlu, cemrenin 20 Şubat’ta düştüğünü hatırlatıp, “Eskiden cemre düştükten sonra çiğdemler çıkardı; bu sene erken çıktı” diyerek şaşkınlığını ifade etti.

Çiğdem çiçeklerinin, Anadolu’nun pek çok şehrinde olduğu gibi Yozgat kültüründe de özel bir yeri var. “Çiğdem gezmesi” ve “Çiğdem pilavı” gelenekleri, yaşlıların hafızalarında bütün canlılığı ile yaşarken, bu geleneğin gençlere de aktarılması amacıyla son 2 yıldır Yozgat Valiliği, Yozgat Belediyesi, Bozok Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nin işbirliği ile bahar aylarında “Çiğdem Pilavı Şenliği” düzenleniyor. Bu şenliğe öncülük eden Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’un girişimleri sonucu, “Çiğdem gezmesi” geleneği, 2009 yılında UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine kabul edilmişti.

Anadolu’da baharın müjdecisi olarak kabul edilen çiğdem çiçekleri, bu sene Yozgat’ta hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle erken açtı.

Çamlık Milli Parkı’na gezmeye giden 63 yaşındaki Sadullah Öcal, eskiden Yozgat’ta bu günlerde yarım metreye yakın kar olduğunu belirterek, “Son yıllarda mevsimler değişti; eskisi gibi kar yağmıyor. Şubat ayında çiğdem çıkmış” diyerek şaşkınlığını ifade etti.

77 yaşındaki Nuh Koçoğlu da cemrenin 20 Şubat’ta düştüğünü hatırlatıp, “Cemre düştükten sonra çiğdemler çıkardı; bu sene erken çıktı. Eskiden Yozgat’ta çiğdemler Mart, Nisan ayında çıkardı. Son günlerde havalar çok güzel gidiyor ama kar yağmaması kuraklığa sebep olabilir” dedi.

Hiç yorum yok: