2 Ağustos 2012 Perşembe

Karanlıkdere Vadisi,
muhteşem güzelliğiyle keşfedilmeyi bekliyor

“İleri” gazetesi Haber Müdürü Tarık Yılmaz, Yozgat’ta tarım ve turizm alanlarında değerlendirilebilecek özelliklere sahip olduğu halde adeta keşfedilmeyi bekleyen pek çok yerden birisinin de Karanlıkdere Vadisi olduğunu belirterek, mülkî amirleri göreve çağırdı.

Tarık Yılmaz, geçen Cumartesi günü İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu ve İleri’nin Yazı İşleri Müdürü Seyfi Çelikkaya ile birlikte Karanlıkdere Vadisi’ne yaptığı günübirlik geziye dair izlenimlerini yazdı. Yılmaz, “Karanlıkdere’deki karanlık” başlıklı yazısında şunları kaydetti:

“(…) Şefaatli-Yerköy arasında yaklaşık 3 kilometre boyunca uzanan muhteşem Karanlıkere Vadisi’ndeydim hafta sonu. İsmini duyar, haberlerini kaleme alır ama bu kadar yakından inceleme imkânım olmazdı. Sanırım bundan 6-7 yıl önce Rahmetli Ayhan Köylüoğlu ile gitmiştik! O gün bana vadinin Yozgat için kıymetinden, bölgedeki doğal mikroklima özelliğinden, Delice Irmağı’nın yürekleri serinleten esintisi ile toprağa kazandırdığı bereketten bahsetmişti.

Cumartesi günü İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu’nun da katıldığı bir gezi programımız oldu o bölgeye. Paşaköy’den başlayıp, Şefaatli, Yerköy hattında uzanan bir günlük seyahatte Yozgat’a dair yeni bilgiler edindiğimi söyleyebilirim.

Seyfi Çelikkaya’nın önderliğinde gerçekleşen Karanlıkdere Mevkiine geldiğimizde bizi muhteşem bir manzara karşıladı. Kara tren rayları ile bezenmiş, Delice Irmağı’nın bağrını serinleten coşkusu ile Karanlıkdere, hakikaten Yozgat adına muhteşem kazanım. Bu bölgenin görsel güzelliğinin yanı sıra mikroklima özelliği taşıyan havası ise toprağa ayrı bir bereket kazandırıyor.

Yaklaşık 3 kilometre boyunca uzanıp giden vadi topraklarında deyim yerinde ise yok yok! Meyvenin her türlüsü, sebzenin bilumum çeşitlerini olabildiğince cömert sunabilen toprakların bereketine hayran kalmamak elde değil.

Yozgat’ın keşfedilmeyi bekleyen ve kıymeti bilinmeyen bir vadisi Karanlıkdere. En azından ben kıymetinin bilinmediğine inanıyorum.

Bizler Kadışehri’nde yıllardır Karanlıkdere’nin minyatürünü oluşturmaya çalışırken ne gariptir bu bölgeyi ilgiden mahrum bırakmışız. Bölgedeki meyve ve sebzeciliğin geleceğe dair ufku alabildiğince aydınlık ama bir o kadar da karanlık görünüyor.
Vadi boyu uzanan patika yolu dahi adeta verimli toprakların sahipliğini bağırıyor. Farklı bir hava akımının hakim olduğu vadinin güzelliğinin yanı sıra bereket saçan toprakları neden sahipsiz kalmış, aklım almıyor! Şefaatli ve Yerköy Belediye Başkanları, ilçelerin kaymakamları, işadamları neredeler? Hadi diyelim yerel imkânları aşıyor, bu kentin Tarım Müdürlüğü nerede!

Bölge için hazırlanacak kapsamlı bir proje ile vadi için açılım olur. Ama nedense bu açılım, sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün örnek bahçelerinden öteye gitmemiş. Aldığımız bilgiye göre de bu bahçelere bir daha uğrayan, arayan, soran da olmamış. Seyfi abi, dönem dönem Yozgat’ta görev yapan valilerin bölgenin kurtarılması için gayret ortaya koyduğunu ama devamının gelmediğini söyledi.

Bölge toprakları Delice Irmağı ve eşi benzeri zor bulunan havası ile hakikaten verimli bir yapıya sahip. Ama bu verim bölge üreticisinin mevcut imkânları ile olduğu kadar ortaya çıkarılıyor. Bölgedeki üzüm bağlarını, meyve bahçelerini, sebze arazilerini görmenizi isterim. Toprak öyle bereketli ve cömert ki, kayaların üzerinden filizler boy vermiş! 3 kilometre boyunca uzanıp giden vadinin muhteşem güzelliğine ise diyecek yok. Bölge, sebze ve meyve üretiminde olduğu gibi turizm amaçlı da kullanılabilecek doğal güzelliğe sahip.

Çok değerli bir ekolojiyi bağrında saklayan, zaman zaman üniversite araştırmalarına da konu olan Karanlıkdere Vadisi, yalnızca Şefaatli’de değil Yozgat ve çevresinde bozulmadan kalabilmiş nadir güzelliklerden bir tanesi. Bu kadar değerli bir güzelliği geliştirerek en azından Yozgat turizmine kazandırmak çok mu zor?

Karanlıkdere bu gün yeşil, belki yarın da yeşil olacak ama bu güzelliğin sürekli olamayacağı gün gibi aşikâr. Verimli topraklar ilgisizlik yüzünden çoraklaşıyor.

Yozgat Valisi Sayın Necati Şentürk’ün burayla ilgili ortaya koyacağı ilginin kıymetli sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Bu günden tezi yok, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olmak üzere, Bozok Üniversitesi, Şefaatli ve Yerköy Kaymakamlıkları, Belediyeler harekete geçmeli. Bu günden tezi yok çünkü bölgenin kaybedecek bir günü dahi yok!

Yozgat için bir Çamlık Projesi kadar önemli, değerli ve geleceği olan bir yer Karanlıkdere. Ve bu bölge orada yaşayan üreticinin amatör imkânlarına bırakılmayacak kadar üzerine titrenmesi gereken bir yer! Buna rağmen bölgeye yapılan tek şey örnek bahçeler olmuş!

Yozgat’ın her geçen zaman çoraklaşan, verimsizleşen ve göçle sahipsiz kalan topraklarına hayat veren projelerden neden uzağız, sorusu yanıt bekliyor tam da bu noktada.

Eğer bu şehri yönetenler, bu şehrin akil adamları, ilgili kurumları, Karanlıkdere gibi hazineleri görmezden gelecekse Yozgat’ın geleceği adına bu gün konuşmak insanları kandırmaktan öteye gitmez. Verimli Anadolu topraklarını çoraklaştırmaya, kurutmaya, sahipsiz bırakmaya hakkımız yok!

Hele hele Karanlıkdere gibi, Yerköy ve Şefaatli İlçelerinin ufkunu değiştirecek kadar değerli hazineyi ortaya çıkarmak herkes için bir görev ve vebal olmalı.

Hükümet yetkililerinin Yozgat temsilcilerine de seslenmek istiyorum! Başka Yozgat yok, başka Karanlıkdere de yok! Kadışehri’de yeni bahçeler kurmak için çabalarken elimizin altındaki Karanlıkdere’nin kaderinin karartılmasına izin vermeyin. Zira bu verimli arazilere sahip çıkmayan çiftçi gibi, o ilçenin belediye başkanı da, Yozgat’taki yöneticisi, siyasetçisi de sorumluluk sahibi. Bu sorumluluğu bir vazife, görev, vebal hissederek çalışmak Karanlıkdere’yi karanlık kaderinden kurtarmak gerekiyor. Patika yolundan yükselen toz bulutlarının üzerini kapattığı her meyve tanesinin sorumluluğu omuzlarımıza bir vebal olarak yükleniyor!

Bu böyle biline…”

Hiç yorum yok: