29 Ağustos 2012 Çarşamba

İşte Yozgat’ın yüksek medeniyeti:
Ermeni mabedinin bakımını cami imamı yapıyor

Bir dönem kanlı Ermeni isyanlarının yaşandığı Yozgat’ta, Türk-Ermeni ilişkileri geçmişte olduğu gibi dostluk içinde yaşanıyor.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine gezi düzenleyen gurbetteki Yozgatlı Ermeniler, Terzili kasabasında bulunan Ermeni mabedi şapelin bakımını yapan Terzili Camisi imamı ile kendilerine gösterdikleri sıcak, samimi ilgi ve misafirperverliklerinden dolayı Sarıkaya halkına teşekkür ettiler.

Kocamustafapaşa Burunkışla Ermeni Derneği Başkanı Hovsep Arzuman, “Bizim buradaki şapel, cami imamının lojmanının yanında ve bu da sevgi ve hoşgörünün bir arada, her iki dinin bir arada olması bizleri memnun etti. Şapel’de Terzili Camisi imamının çok iyi ilgilendiğini gördük. Bakım ve onarımıyla ilgilenmesi bizleri ayriyeten memnun etti. Kendilerine teşekkür ediyorum. Burada da iki din iki kültür bir arada buluşmuş oluyorlar zaten bizler ayrılmaz bir parçayız” diye konuştu.

Gurbetteki Ermeniler Yozgat’ta

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Terzili Kasabası, Menteşe, Burunkışla ve Bebek köylerinden yıllar önce İstanbul’a ve yurt dışına göç eden Yozgatlı Ermeni ailelerin çocukları, bu yıl da memleketlerine gelerek Sarıkaya ve Sorgun ilçelerine bağlı köylerde hasret giderdiler.

Kocamustafapaşa Burunkışla Ermeni Derneği üyeleri, yakınlarının Sarıkaya ilçesine bağlı Burunkışla köyünde bulunan mezarlarını ziyaret ettiler. Sorgun ilçesine bağlı Eğlence köyünü de ziyaret eden gurbetteki Yozgatlı Ermeniler, Sarıkaya’ya bağlı Terzili kasabasında bulunan şapelde dua ettiler.

Kafileye başkanlık eden Kocamustafapaşa Burunkışla Ermeni Derneği Başkanı Hovsep Arzuman, yıllar önce buralardan göçen ailelerin çocukları olarak her yıl memleketlerini ziyaret ettiklerini, bu ziyaretlerin, hoşgörü ve dostluk ilişkilerini kuvvetlendirdiğini söyledi. Arzuman, şunları söyledi:

“Dört günlük bir gezi yaptık. Bu gezide öncelikle mezarlılarımızı ziyaret ettik ve dinî vecibelerimizi yerine getirdik. Daha sonra Terzili kasabasında bizim çok eski şapelimiz mevcut, hâlâ ayakta. Orada din görevlimiz tarafından dinî vecibelerimizi yerine getirdik. Eski günler anıldı. Ziyaret ettiğimiz köylerimizde eski komşularımızla anılar tazelendi, sohbet ve muhabbet edildi. Bu kafilede yetmiş seksen yaşlarında insanlarımız da vardı. Bunlar da önceden yaşadıkları evleri ziyaret ettiler, komşularıyla muhabbet ettiler. Buda güzel bir anı oldu. Biz bu turları dört yıldır yapıyoruz. İlk önce kendi ailemle geldim ve baktım ki gerçekten Sarıkaya’da ortam çok güzel, sıcak ve misafirperver insanlar ve daha sonra bu turları genişleterek her yıl bu ziyaretleri yapıyoruz. Bu turda Almanya’da yaşayan, Fransa’da yaşayan, Amerika’da yaşayan, yani her yerden insanlarımız bu kafilede yer aldılar. Çokta mutlu ayrılıyorlar, buradaki sıcaklık ve samimi ortamdan dolayı. Bu ziyaretlerimizde ekseriyeten mezarlıklarımızı ziyaret ediyoruz ve Terzili’de bulunan şapelimiz hâlâ faaliyette, orada dinî ayinimizi yapıyoruz. Ayrıca şu güzellik de bizleri memnun etti: Bizim buradaki şapel, cami imamının lojmanının yanında ve bu da sevgi ve hoşgörünün bir arada, her iki dinin bir arada olması bizleri memnun etti. Şapel’de Terzili Camisi imamının çok iyi ilgilendiğini gördük. Bakım ve onarımıyla ilgilenmesi bizleri ayriyeten memnun etti. Kendilerine teşekkür ediyorum. Burada da iki din iki kültür bir arada buluşmuş oluyorlar zaten bizler ayrılmaz bir parçayız.”

Kafilede bulunan Ermeni vatandaşlar da dedelerinin, babalarının yaşadıkları yerleri ziyaret etmekten duydukları mutluluğu ifade ederek, duygularını şöyle dile getirdiler:

“Bu 4 günlük ziyaret sonunda çok mutlu ayrılıyoruz; çünkü bizler bu ziyaretlerde eski komşularımızla da sohbet ettik, eski günleri yad ettik. Bizlere göstermiş oldukları bu yakın ilgi ve dostluklarından dolayı Sarıkayalılara çok teşekkür ediyoruz. Bizleri çok iyi ağırladılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz.”

Dernek Başkanı Hovsep Arzuman, düzenledikleri gezi için kendilerine destek olan Sarıkaya kaymakamı Yaşar Dönmez’e, Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’e, otel sahibi Reşan Ertuğrul’a ve kendilerine gösterdikleri misafirperverlikten dolayı Sarıkaya halkına teşekkür etti.

Hiç yorum yok: