2 Nisan 2012 Pazartesi

Teşvik paketi perşembe günü açıklanıyor
Yozgat ve Kayseri aynı teşvik bölgesinde değiller

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni teşvik paketinin büyük ihtimalle perşembe günü açıklanacağını söyledi.

Bakan Ergün, “Geçen sistemde Kayseri ve Yozgat aynı teşvik bölgesinde olduğu için Yozgat bundan müşteki oluyordu. Şimdi Kayseri ve Yozgat aynı kalkınma ajansı bölgesindeler ama aynı teşvik bölgesinde değiller. Birisi 3 numaralı teşvik bölgesindeyse öteki belki 5 numaralı teşvik bölgesinde olacak” dedi.

Başbakan Erdoğan açıklayacak

NTV’ye açıklamada bulunan Ergün, yeni teşvik kanununa dair son durum hakkında şunları söyledi:

“Büyük yatırımlarla ilgili büyük işletmeler, yatırım indirimi olmadığı için, var olan bir işletme, başka bir bölgede yatırım yapma konusunda çekingen davranıyordu. Oradaki yatırım, başlı başına ele alındığı için öbür yatırımı ile ilişkilendirilmiyor. Dolayısıyla mevcut var olan yatırımcılar, başka bölgelerde yeni yatırımlar yapma konusunda çekingen davranıyorlardı. Bu uygulama ile bu çekingenlik ortadan kaldırılmış olacak.

En gelişmiş bölgede yatırımı olan birisi, yatırım indiriminden 6. bölge teşvikleri ile teşvik edilmiş bir şekilde yararlanma imkânına sahip olabilecek. Bu da Türkiye’deki mevcut yatırımcıyı diğer bölgelerde yatırım yapmaya teşvik edecek bir unsur olacak. Büyük ihtimalle 6 bölge olacak. Bu seferki bölgeler tamamen som verilere göre sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi sıralaması dikkate alınarak bölgeler oluşturulacak. Geçen sistemde Kayseri ve Yozgat aynı teşvik bölgesinde olduğu için Yozgat bundan müşteki oluyordu. Şimdi Kayseri ve Yozgat aynı kalkınma ajansı bölgesindeler ama aynı teşvik bölgesinde değiller. Birisi 3 numaralı teşvik bölgesindeyse öteki belki 5 numaralı teşvik bölgesinde olacak.”

Belli yatırımlarda kredi faiz desteği olduğunu kaydeden Ergün, “Ar-Ge’si sanayi ve teknoloji bakanlığı ve bağlı kuruluşları tarafından desteklenmiş olan yatırımlar. Bu yatırımlar hangi bölgede olursa olsun desteklenecekler ve miktar ne olursa olsun desteklenecekler. Bazı bölgesel yatırımlarda kredi faiz desteği uygulaması olmayacak ama bu tür yatırımlarda Türkiye’nin teknolojik dönüşümünü sağlayacak yatırımlarda, carî açığın azaltılmasını temin edecek olan yatırımlarda kredi faiz desteği uygulaması da devreye girecek” diye konuştu.

Hiç yorum yok: