12 Nisan 2012 Perşembe

Nida Tüfekçi’nin kızı Gamze Tüfekçi Yazıcı:
Babam, saygıyla anılmayı hak etmiş bir insandı

Yozgat’ın yetiştirdiği Türk Halk Müziği Sanatçısı merhum Nida Tüfekçi’nin kızı Gamze Tüfekçi Yazıcı, İstanbul’da babası adına düzenlenen sempozyuma gönderdiği mesajında, “Benim babam öfkesiyle, sevgisiyle, şakalarıyla, hiddetiyle çok gerçekti. Gerek sanatsal ve gerekse sosyal açıdan hiçbir hırsı ve kompleksi olmayan ve bu nedenle sevgi, saygı ve özlemle anılmayı hak etmiş bir insandı” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de, “Üniversitemiz Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın 1976 yılındaki kuruluş çalışmalarında büyük katkılar veren, önce Yönetim Kurulu Üyeliği ardından da Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Sayın Tüfekçi, derlediği tüm eserleri bu kurumda öğrencileri ile paylaşmış ve aramızdan ayrıldığı 1993’e kadar yüzlerce pırıl pırıl İTÜ’lü yetiştirmiştir” dedi.

İTÜ Bağlama Günleri

İTÜ Bağlama Günleri ve İTÜ TMDK Nida Tüfekçi Uluslararası Bağlama Sempozyumu başladı.

Neşet Ertaş, Arif Sağ, Musa Eroğlu, Erol Parlak, Okan Murat Öztürk, Cengiz Özkan, Erdal Erzincan gibi bu sanatın önemli ustaları yanında genç yeteneklerini ve özgün bağlama gruplarını yedi yıldır bir araya getiren etkinliğin açılışı İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.

Açılışa İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ TMDK Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şehvar Beşiroğlu, Arif Sağ, konservatuvardan hocalar ve bağlama severler katıldı.

Etkinlik, teknik kapasitesi ve seslendirme imkânları geniş ve zengin, coğrafî yaygınlık bakımından da Asya içlerinden Balkanlara kadar uzanan bir çalgı olarak bağlamayı doğru kaynaklarla yarınlara taşımak, bağlama sevdalısı kitleleri bağlamanın en önemli ustaları ile buluşturmak ve gelecek vaad eden yetenekleri desteklemek amacıyla düzenlendi.

Uzun yıllar TRT’de çalıştıktan sonra İTÜ TMDK’da görev yapan, bağlama icrasının usta isimlerinden Nida Tüfekçi anısına düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, “Üniversitemiz Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın 1976 yılındaki kuruluş çalışmalarında büyük katkılar veren, önce Yönetim Kurulu Üyeliği ardından da Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Sayın Tüfekçi, derlediği tüm eserleri bu kurumda öğrencileri ile paylaşmış ve aramızdan ayrıldığı 1993’e kadar yüzlerce pırıl pırıl İTÜ’lü yetiştirmiştir” dedi.

Prof. Dr. Şehvar Beşiroğlu da “Bu okulun yönetimdeki yeni kuşağı olarak hocalarımızın sanatçılıkları ve bilim insanlıkları yanında yönetici olarak Türk Müziği için nasıl mücadele verdiklerine tanık olduk. Onlar hayatlarını bu yola adadılar. Bize bu adanmışlığı miras bıraktılar. Bu sebeple onların her gün hatırlanabilmesi ve genç kuşakların onların düşüncelerini ve mücadelelerini daha iyi anlayabilmeleri için akademik ve sanatsal ortamlar yaratarak onların fikirlerini nesilden nesile aktarmayı görev bildik” diye konuştu.

Nida Tüfekçi’nin törene katılamayan İTÜ TMDK emekli öğretim görevlilerinden kızı Gamze Tüfekçi Yazıcı yerine konuşmasını Öğretim Görevlisi Şafak Gürler okudu.
Konuşmasında babasını anlatan Tüfekçi “Benim babam öfkesiyle, sevgisiyle, şakalarıyla, hiddetiyle çok gerçekti. Gerek sanatsal ve gerekse sosyal açıdan hiçbir hırsı ve kompleksi olmayan ve bu nedenle sevgi, saygı ve özlemle anılmayı hak etmiş bir insandı” dedi.

Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden değerli akademisyenler, araştırmacılar ve icracıların katıldığı sempozyum, “Türkiye ve Çevre Kültürlerde Bağlama ve Uzun Saplı Çalgılar”, “Toplumsal, Kültürel ve Simgesel Nitelikleriyle Bağlama”, “Bağlamada İcra Tavırlar, Düzenler ve Çokseslilik” ve “Bağlama Eğitimi Yöntem ve Yaklaşımlar” olmak üzere dört oturum başlığı altında gerçekleştiriliyor.

Ayrıca sempozyum bünyesinde, Nida Tüfekçi’nin icracı, eğitimci ve yönetici kimliklerinin; gelenekselden güncele bağlama yapımcılığının; gelenekselden moderne bağlamada icra ve eğitimin tartışılacağı üç panel bulunuyor.

Sempozyum boyunca yapılacak tartışmaların, bu alandaki birçok bilimsel eksikliğe, özellikle de bağlama eğitimi ekseninde yapılan uygulamalara katkı sunması hedefleniyor.

İTÜ Bağlama Günleri Konserleri 10-13 Nisan 2012 tarihlerinde saat 19.30’da İTÜ Maçka Yerleşkesi Mustafa Kemal Amfisi’nde gerçekleştirilecek.

Hiç yorum yok: