17 Nisan 2012 Salı

Biçerdöverlerin yedek parçalarının yüzde 90’ı Yozgat’ın Yerköy ilçesinde üretiliyor ama…

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Yusuf Bahri Yılmaz, Türkiye’de biçerdöverlerin yedek parçalarının yüzde 90’ının Yerköy'de üretilmesine rağmen, Sanayi Sitesi’ndeki işletme sahipleri arasında birlik olmadığından, büyük bir entegre tesis kuramadıklarını söyledi.

Biçerdöverler Güneydoğu’ya hazırlanıyor

Yozgat’ın Yerköy ilçesindeki biçerdöverler, her yıl olduğu gibi bu yıl da hasat için Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illere gitmeye hazırlanıyor.

Her yıl Mayıs ayının ilk haftasında Güneydoğu illerine başlayan yolculuk öncesi, biçerdöverlerin bakım ve onarımları Nisan ayında başlıyor.

Ücreti mukabilinde biçerdöverle ekin biçmek, Yerköylülerin önemli gelir kaynaklarından birisi. Yerköy, aynı zamanda bölgede biçerdöverlerin bakım ve onarımlarının yapıldığı vazgeçilmez bir merkez durumunda. O kadar ki, bakım için Yerköy’e Kastamonu’dan bile biçerdöver geliyor.

Biçerdöver ustası Mevlüt Efe, “Buradaki ustalar daha yetenekli. Parça imkânı bol ve burada biçerdöver üzerine her türlü imkânımız var. Biçerdöver sektöründeki yedek parçanın yüzde 90’ınını Yerköy yapıyor” diyor

Biçerdöver ustaları, bir biçerdöverin, bakım-onarım masrafı ve şoför ücretiyle birlikte yıllık 15 bin Lira’yı bulan masrafı olduğunu anacak buna rağmen bunun Yerköy’de bir sektör hâline geldiğini ifade ediyorlar.

Yerköy’de biçerdöver sanayisinin oldukça geliştiğini, buna bağlı olarak ilçede 500’den fazla kişinin geçimini bu işten sağladığını belirten Yerköy Ziraat Odası Başkanı Yusuf Bahri Yılmaz da, Türkiye’de biçerdöverlerin yedek parçalarının yüzde 90’ının Yerköy'de üretilmesine rağmen, Sanayi Sitesi’ndeki işletme sahipleri arasında birlik olmadığından, büyük bir entegre tesis kuramadıklarını söyledi.

Hiç yorum yok: