30 Nisan 2012 Pazartesi

4 ayda 8 bin Liraya yerli arazi aracı yaptı

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde resim öğretmenliği yapan Rıfat Ertürk, tamamen yerli malzeme kullanarak, 8 bin Lira maliyetle saatte 120 kilometre hız yapabilen LPG’li arazi aracı yaptı.

Rıfat Ertürk, aracın deneme sürüşlerinden sonra yaptığı açıklamada, 4 bağımsız süspansiyon ve 4 firen disk üzerine kurulan aracın güvenlik açısından bir riski olmadığını belirtti.

Aracın, arazide kullanılmak üzere üretildiğini ve çöl aracı (Buggy) olarak da bilindiğini ifade eden Ertürk, şunları söyledi:

“İlçemizde çöl olmadığı için arazide kullanmak için ürettik. Malzeme ise 32 milimetre çekme çelik boru, bazı kısımları profilden, şase kısmı ise 40- 60 profilden imal edildi. 2 kişilik araçta LPG yakıtını kullanıyoruz. Konfor olarak bir otomobilde olması gereken her şey var. Güvenlik olarak, 4 bağımsız süspansiyon ve 4 disk firen var ve güvenlikte herhangi bir problemi yok. Deneme sürüşlerini yapıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir aksaklığımız yok. 120 kilometre hıza ulaştık. Bu arazi için çok fazla bir hız; biz bu hızı düşürerek aracımızı daha da güçlü bir hâle getirme yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Tek kişilik olanların çizimlerini yaptık; bu yönde çalışmalarımız devam ediyor.”

Küçüklükten beri araçlara merakı olduğunu belirten Ertürk, “Babam sanayide tornacı, biz de sanayide yetiştik. Devamlı bu işlerle uğraştık. Böyle bir şey yapıp ortaya çıkaracağım dedim, hoş da oldu, insanların da ilgisini çekti. Aracımızı 8 bin liraya mal ettik” dedi.

Araca binerek deneme sürüşüne katılan Hüseyin Tarikçi de, ilk defa böyle bir arazi aracına bindiğini belirterek, “Sanki uçakta gibi hissetim kendimi, çok mutlu oldum. Böyle bir araç icat ettiği için hocama çok teşekkür ediyorum, hocamla gurur duydum” diye konuştu.

Hiç yorum yok: