18 Şubat 2012 Cumartesi

TRT Anadolu’da renkli bir Yozgat gecesi

“TRT Anadolu” televizyonunda canlı olarak yayınlanan “Yerinde Konuşuyoruz” programı, dün akşam Yozgat’a konuk oldu.

Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, Yozgat’ın sosyal, kültürel ve ekonomik özellikleri anlatıldı.

Programa konuk olarak Yozgat Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Yozgatlı bilim adamı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, Yozgat Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Saygı, Kent Konseyi Başkanı R. Ünsal Allıoğlu ve Mahallî sanatçı Erhan Özel ile çavdar saplarını yapıştırarak resimler yapan Mehmet Yancıoğlu, taş biblolar yapan İbrahim Karaköseoğlu ve tel kırma işi yapan hanımlar katıldılar.

Programda Yozgat Valisi Necati Şentürk ve Belediye Başkanı Yusuf Başer, şehre getirilen hizmetler ve projeler ile yatırım potansiyeli hakkında, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar üniversite hakkında, Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun Yozgat tarihi ve mimarî eserleri hakkında, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık da şehrin ekonomik durumu hakkında bilgi verdi.

Yozgat’ın organik tarım için oldukça elverişli olduğunu belirten Özışık, işadamlarını Yozgat’a yatırım yapmaya davet etti. Vali Şentürk de, şehrin uranyum ve altın rezervleri ile sıcak su kaynaklarına vurgu yaptı. Başkan Başer, masrafları hayırsever işadamı Bilâl Şahin tarafından karşılanacak olan Şahin Tepesi ve teleferik projelerinden bahsetti.

Başer, “Hastane önünde incir ağacı” türküsünün hikâyesini anlattı; mahallî sanatçı Erhan Özel de, seslendirdiği Yozgat türküleriyle programa renk kattı.

Başer ayrıca Yozgat mutfağının en meşhur yemeklerinden Testi Kebabı ile Arabaşı hakkında da bilgi verdi. Sahneye getirilen Testi Kebabı’nın testisini Vali Şentürk kırarken, Prof. Dr. Hakkı Acun da Arabaşı’nın nasıl yutulduğunu gösterdi.

Kent Konseyi Başkanı R. Ünsal Allıoğlu, eski Yozgat kültürüne dair özet bilgiler verdi. Allıoğlu, eskiden bir “kültür caddesi” olan Lise Caddesi’nin eski yapısının çok bozulduğunu belirterek, caddenin kültürel ve ahlâkî bakımdan eski hâline getirilmesi dileğinde bulundu.

Çavdar saplarını yapıştırarak resimler yapan Mehmet Yancıoğlu ile taş biblolar yapan İbrahim Karaköseoğlu, bu el sanatları hakkında bilgi verdiler.

Tel kırma işi yapan hanımlar da, yaptıkları işlemelerden örnekler göstererek, tel kırma sanatını anlattılar.

Hiç yorum yok: