1 Şubat 2012 Çarşamba

Mungan: Yozgat’ta sanatın üzerine toprak attılar

Şiir, hikâye, roman, deneme, tiyatro oyunu, sinema yazısı, senaryo, masal, şarkı sözü gibi farklı türlere ait eserler veren Murathan Mungan, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Siyaset Akademisi programında, Yozgat’taki Ermeni olaylarına da değindi.

Murathan Mungan, BDP Siyaset Akademisi programı kapsamında 28 Ocak’ta BDP Genel Merkezi’nde verdiği “Tarihe Kayıt Düşmenin Yolları” başlıklı ‘ders’te, “1915 kıyımında, Yozgat’ta boşaltılan Ermeni evlerinden 70-80 tane piyano çıkar. Sanatın üstüne de toprak attılar” dedi.


Murathan Mungan

Bir röportajında gay (eşcinsel) kimliğini saklamadığını ifade eden ve “eşcinsel ünlüler” arasında sayılan Şair ve Yazar Murathan Mungan, çoğu Yeni Türkü grubu tarafından bestelenip seslendirilen ve dillerden düşmeyen şarkılar hâline gelmiş şiirleriyle de tanınıyor. Sözleri Murathan Mungan’a ait şarkılardan oluşan bir derleme albüm, ”Söz Vermiş Şarkılar ismiyle yayınlanmıştı.

Mungan’ın bestelenmiş şiirleri, Yeni Türkü’nün yanı sıra Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Cem Karaca, Candan Erçetin, Nükhet Duru, Hümeyra, Teoman, Gülden Karaböcek, Mor ve Ötesi, Athena ve Ayten Alpman tarafından seslendirilmişti.

Mungan’ın bestelenmiş şiirleri şöyle:

Maskeli Balo, Aşk Yeniden, Kimdi Giden Kimdi Kalan, Sevgili, Fırtına, İstemeyerek İstemeyerek, Çember, Sesler Yüzler Sokaklar, Dönmek, Olmasa Mektubun, Hançer, Ağır Kapı, Otel Odaları, Telli Telli, Dağınık Yatak, Göç Yolları, Bir Kadın Nasıl Döner Köşeyi, İstersen Hiç Başlamasın.

(Yozgat Muhabir)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bazı kimselerin sadece "Kur'anda geçiyor" gerekçesiyle bırakın isimleri bazı Arapça edatları bile çocuklarına isim koyduğu gibi, siteniz de, Yozgat adı geçen her haberi, neye hizmet edeceğini düşünmeden yayınlamaya başladı.

Aslında sitenizin bu haberi bir makale konusu ama...

Adsız dedi ki...

Bu haberi yazanlara hiç olmazsa Abbas Sayar'ın bazı romanlarını okumuş olmasını önerirdim. Yozgat'ta elli piyano çıkıyormuşsa acaba o yıllarda bu toprakların asıl sahiplerinin ekonomik gücü ne imiş diye bir düşünmek de mi gerekmezdi?

Adsız dedi ki...

"Murathan Mungan,“1915 kıyımında, Yozgat’ta boşaltılan Ermeni evlerinden 70-80 tane piyano çıkar. Sanatın üstüne de toprak attılar” dedi."

1915'te 70-80 piyano çıkaracak zenginlik nasıl elde edilmiş acaba? Bu durum sadece sanat yönüyle değil, ekonomik açıdan da incelenmeye değmez mi?

Göklere çıkartılan şu günlerde bile Yozgat insanı en fakir halk, Yozgat en çok göç veren şehir değil mi?

Acaba merak buyurup herhangi bir doğu ilindeki otomobil sayısıyla Yozgat'taki otomobil sayısını kıyaslama zahmetine katlandınız mı?

Galiba yozgatlı "arabaşı" adlı hamuru yutan bir topluluktan başka bir şey değil gibi mi gösterilmek isteniyor?

Adsız dedi ki...

aydınımuzdan cahilimize kadar hiç ölçümüz yok.eski sovyet ülkelerini gezdim sandalyesi olmayan piyanosu olan ev gördüm. bu güzel türkülerin altı bu kadar boş olamaz.geçmiş bugünden iyi idi bana inanın bugün mal varlığının hesabını yapamayan kaç kişinin evinde bir müzik aleti kaç sanat eseri var bu ülkenin sorunu bize özgü değili,magazin programlarına bakıyorum duvarda resim kitap piyano hak getire.yani kısacası tenis zengin sporu değildir